USA vil fremtvinge oplysninger om rejsende fra EU

USA forlanger adgang til 34 personlige oplysninger om alle, der lander i en amerikansk lufthavn - og retten til at opbevare oplysningerne i 40 år. EU stritter imod.

Computerworld News Service: Franco Frattini, der er justits- og indenrigskommissær i EU, siger, at han er overbevist om, at EU og USA kan nå til enighed om nogle retningslinjer for håndteringen af fortrolige oplysninger om europæiske borgere, der flyver til USA.

Flyselskaber, der flyver på tværs af Atlanten til USA, skal, ifølge en foreløbig aftale, udlevere passager-informationer til de amerikanske myndigheder. Aftalen er et forsøg på at bygge bro mellem EU’s strenge persondatalovgivning og USA strenge antiterrorlovgivning.

Uden en fælles aftale, risikerer europæiske flyselskaber enten at blive sagsøgt i Europa eller at miste deres landingstilladelse i USA.

Den midlertidige aftale udløber i slutningen af juli og skal erstattes inden da.

Mange europæiske parlamentarikere er modstandere af ideen om at dele informationer med europæiske borgere med udenforstående.

Der er tale om en liste på 34 oplysninger om hver eneste europæer, der lander eller mellemlander i USA, og blandt disse oplysninger er kreditkort-oplysninger og oplysninger om, hvor og hvordan flybilletten er blevet købt.

"Lige nu forsøger vi at klargøre de sidste uoverensstemmelser med amerikanerne, men det er primært formaliteter, vi arbejder på," siger Franco Frattini og tilføjer, at han er "sikker på, at vi finder frem til en aftale der er acceptabel for begge parter.”

Den amerikanske sikkerhedsminister for indland, Michael Chertoff, forsøger i Bruxelles, at overtale de skeptiske europæere om det strengt nødvendige i adgangen til de personlige data.

Michael Chertoff siger i en fælles pressekonference med Franco Frattini, at både europæernes og amerikanernes sikkerhed bliver varetaget bedre, hvis de pågældende informationer bliver delt.

Han anerkender, at der stadig er nogle juridiske forhindringer, men holder fast på, at ”vi er alle sikrere, hvis vi kan fungere i en verden, hvor informationer bruges på en intelligent måde, til fokuseret at vurdere hvem der er en trussel, og hvem der ikke er.”

Mange europæere føler sig ikke overbevist af Michael Chertoff.

Tysklands minister for europæiske anliggender, Guenther Gloser, advarede i januar om, at forhandlingerne med USA kan blive meget indviklede. Tyskland har formandskabet for EU indtil slutningen af juni.

Europa Parlamentet har forsøgt at undvige USA's krav helt fra starten af.

Parlamentet var imod den oprindelige aftale om at dele data, der blev vedtaget i 2004 og bragte sagen for EU-domstolen.

Domstolen var enig med Parlamentet og vurderede at den første aftale var ulovlig. Kendelsen tvang EU og USA til at udforme den midlertidige aftale, der gælder nu.

Michael Chertoff siger, at USA ikke forlanger mere end de 34 oplysninger, men han insisterer på, at de data skal deles med amerikanske efterretningstjenester som CIA og FBI, foruden tolderne.

Amerikanerne vil desuden have lov til at opbevare de data i 40 år.

Oversat af Ditte Thøgersen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.