Danske regler for domæne-snylteri skal skærpes

DIFO og DK Hostmaster vil lave to små rettelser i nye regler mod domænesnyltere. Reglerne kan træde i kraft allerede fra 1. juli.

Domænesnylterne skal forhindres i at bruge stråmænd, men de skal have længere tid til at forsvare sig.

Det var hovedkonklusionen på en høring, som Dansk Internetforum (DIFO) og DK Hostmaster afholdt i går. De to organisationer varetager sammen top-level domænet .dk.

Forslagene vil blive skrevet ind i de to organisationers nuværende forslag, og de to bestyrelser vil tage stilling til dem inden 1. juni.

Reglerne vil træde i kraft 30 dage efter.

Skærper indsats mod stråmænd

DIFO havde på forhånd foreslået muligheden for, at den administrerende direktør for DK Hostmaster og bestyrelsesformanden for DIFO i samråd kan lukke for et domænenavn med øjeblikkelig virkning, hvis en person har lavet en række registreringer, der er tæt på eksisterende domænenavne.

Det åbner for, at DIFO og DK-hostmaster havde kunnet lukke de domæner, som teleselskabet CBB oprettede sidste år: Degluesider.dk, gafaf.dk, bilbasem.dk og ebdpriser.dk.

Denne regel bliver nu måske yderligere skærpet.

"En fra salen påpegede, at så ville kreative mennesker lade hele deres familie være med i det cirkus. Så vi vil også lukke for domæner, hvis vi kan påvise en sammenhæng mellem nærtstående parter," fortæller Per Kølle, administrerende direktør i DK Hostmaster.

Kun et mindre problem

Til gengæld får de mulige snyltere 72 timer i stedet for 48 timer til at forsvare sig, inden de to organisationer træffer en beslutning om suspension.

Den afgørelse vil stadig kunne ankes til Klagenævnet for Domænenavne.

De nye regler kommer efter en stigende række henvendelser fra privatpersoner og firmaer, der føler, at deres domænenavne bliver krænket.

Alligevel er Per Kølle ikke sikker på, at reglerne får en større betydning, da problemet egentlig ikke er så stort.

"Jeg kan konstatere, at der har været ustyrlig meget pressedækning på problemet. Så laver vi annoncer, og der kommer alligevel kun 35 mennesker til en høring. Det tyder ikke på den helt store interesse," siger Per Kølle.

Han forudser en del henvendelser, når reglerne træder i kraft, og derefter vil det klinge ud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere