Google sammenligner Sverige med Kina

Google truer med aldrig at sætte servere op i Sverige, hvis omstridt overvågningslov vedtages. Samtidig sammenligner firmaet Sverige med Kina og Saudi-Arabien.

Det omdiskuterede svenske lovforslag som vil tillade Forsvarets Radioanstalt (FRA) at aflytte international datatrafik har nu fået søge-kæmpen Google op af stolen, som nu officielt sammenligner Sverige med Kina og Saudi-Arabien.

Ifølge Googles integritetsekspert, Peter Fleischer, hører lovforslaget nemlig ikke hjemme i et vestligt demokrati.

Det svenske lovforslag om overvågning er allerede stærkt omdiskuteret. Men det er første gang at søgekæmpen blander sig direkte i debatten. Og lovforslag får hård kritik med på vejen af Google-eksperten, som netop har besøgt Sverige.

Kan miste milliard-investering
”Vi har kontaktet de svenske myndigheder for at give vores syn på forslaget og vi har gjort det klart at vi aldrig vil placere nogen servere indenfor Sveriges grænser hvis forslaget vedtages,” siger Peter Fleischer til Computerworlds svenske søsterblad.

Ifølge Peter Fleischer ser forslaget ud til at ligge i tråd med en tradition som Kina og Saudi-Arabien har startet.

”Og det hører ganske enkelt ikke hjemme i et vesterlandsk demokrati. Vi hos Google synes det er et dårligt forslag og det har vi blandt andet meddelt det svenske justitsministerium,” siger Peter Fleischer.

Firmaet har for nylig åbnet et nyt datacenter i Belgien som har kostet omkring 1,8 milliarder kroner. Og ifølge Peter Fleischer vil en lignede investering være umulig hvis lovforslaget vedtages.

”Vi kan ganske enkelt ikke gå på kompromis med vores bruges integritet og lade svenske myndigheder tage del i data, som ikke engang har noget med Sverige at gøre,” siger Peter Fleischer.

Tidligst i kraft fra 2009
Det svenske lovforslag om at FRA lov til at overvåge datatrafikken ser allerede nu ikke ud til at blive vedtaget i år, fordi socialdemokratierne og de moderate ikke kan enes om udformningen.

Derfor ser forslaget ud til at blive skrinlagt et år og kan dermed tidligst vedtages næste år. Sker dette, vil loven kunne træde i kraft i 2009. Men det håber søgegiganten ikke bliver aktuelt.

”En gang imellem må Google tage tydelig stilling, og jeg oplever at alle har lyttet ganske interesseret til det vi har haft at sige,” siger Peter Fleischer til avisen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
God it-sikkerhed kræver hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab
Konsekvenserne kan være uoverskuelige, når en it-kriminel får adgang til virksomhedens systemer. Typisk kan tabet af tid, tabet af indtægter og tabet af omdømme gøres op i millioner. I dette whitepaper kan du derfor læse om fordelen ved kontinuerligt at arbejde med it-sikkerhed og sårbarheder – og hvordan du kan sikre hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab. Også uden at skulle bruge dagevis på at researche trusler og de relevante opdateringer.