Google sammenligner Sverige med Kina

Google truer med aldrig at sætte servere op i Sverige, hvis omstridt overvågningslov vedtages. Samtidig sammenligner firmaet Sverige med Kina og Saudi-Arabien.

Det omdiskuterede svenske lovforslag som vil tillade Forsvarets Radioanstalt (FRA) at aflytte international datatrafik har nu fået søge-kæmpen Google op af stolen, som nu officielt sammenligner Sverige med Kina og Saudi-Arabien.

Ifølge Googles integritetsekspert, Peter Fleischer, hører lovforslaget nemlig ikke hjemme i et vestligt demokrati.

Det svenske lovforslag om overvågning er allerede stærkt omdiskuteret. Men det er første gang at søgekæmpen blander sig direkte i debatten. Og lovforslag får hård kritik med på vejen af Google-eksperten, som netop har besøgt Sverige.

Kan miste milliard-investering

”Vi har kontaktet de svenske myndigheder for at give vores syn på forslaget og vi har gjort det klart at vi aldrig vil placere nogen servere indenfor Sveriges grænser hvis forslaget vedtages,” siger Peter Fleischer til Computerworlds svenske søsterblad.

Ifølge Peter Fleischer ser forslaget ud til at ligge i tråd med en tradition som Kina og Saudi-Arabien har startet.

”Og det hører ganske enkelt ikke hjemme i et vesterlandsk demokrati. Vi hos Google synes det er et dårligt forslag og det har vi blandt andet meddelt det svenske justitsministerium,” siger Peter Fleischer.

Firmaet har for nylig åbnet et nyt datacenter i Belgien som har kostet omkring 1,8 milliarder kroner. Og ifølge Peter Fleischer vil en lignede investering være umulig hvis lovforslaget vedtages.

”Vi kan ganske enkelt ikke gå på kompromis med vores bruges integritet og lade svenske myndigheder tage del i data, som ikke engang har noget med Sverige at gøre,” siger Peter Fleischer.

Tidligst i kraft fra 2009

Det svenske lovforslag om at FRA lov til at overvåge datatrafikken ser allerede nu ikke ud til at blive vedtaget i år, fordi socialdemokratierne og de moderate ikke kan enes om udformningen.

Derfor ser forslaget ud til at blive skrinlagt et år og kan dermed tidligst vedtages næste år. Sker dette, vil loven kunne træde i kraft i 2009. Men det håber søgegiganten ikke bliver aktuelt.

”En gang imellem må Google tage tydelig stilling, og jeg oplever at alle har lyttet ganske interesseret til det vi har haft at sige,” siger Peter Fleischer til avisen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere