Amnesty: Censur kan ændre nettet for altid

Amnesty International sætter fokus på censur på sin store kongres om ytringsfrihed på nettet. "Internettet kan forandre sig for altid, hvis vi ikke gør noget ved censuren," lyder det advarende fra organisationen.

Google, Microsoft, og Yahoo.

De tre største spillere på nettet er alle under anklage fra menneskerettigheds-organisationen Amnesty International, fordi disse selskaber i større eller mindre udstrækning censurer indhold på nettet.

Det skriver BBC.

"Nettet kan forandre sig så meget, at det slet ikke kan kendes mere," lyder advarslen fra Amnesty International til BBC, inden organisationen gør sig klar til en konference, hvor emnet vil være, hvordan personer, bevægelser og befolkningsgrupper bliver forfulgt på nettet.

Blandt talerne vil der være flere net-kritikere, wikipedias fader, Jimmy Wales samt Richard Stallman fra Free Software Movement.

Kampen for frihed

Konferencen går under betengelsen: Some People Think the Internet is a Bad Thing: The Struggle for Freedom of Expression in Cyberspace (Nogle mennesker synes internettet er et skadeligt medie: Kampen for ytringsfrihed i cyberspace).

Ifølge de seneste tal fra Open Net Initiativ så har mindst 25 lande på deres respektive regeringers opfordringer opsat filtre til at enten overvåge eller censurere indholdet på nettet.

Urolig for stigningen af censur

Amnesty International er bekymret for, hvad organisationen betegner som stigende censur på nettet, hvor et land som Kina er det værste og dermed bedst eksempel på udøvelsen af censur mod dets befolkning.

"Den kinesiske model af internettet, hvor økonomisk vækst er tilladt men ikke ytringsfrihed og hemmeligholdelse af privatlivets fred, er i kraftig vækst. Fra at censur blev brugt af en håndfuld lande for blot fem år siden, så er der flere og flere regeringer, der blokerer websites og anholder bloggere," siger Amnesty's kampagneleder Tim Hancock til BBC.

Her henviser han blandt til egyptiske bloggere, der fik flere års fængsel for blogindlæg på nettet.

Censur findes også i Danmark

I Danmark har det seneste tilfælde af censur på nettet været den omstridte sag om det russiske musiksite, Allofmp3.

Den danske internetudbyder Tele2 blokerede i slutningen af oktober 2006 det russiske site på opfordring fra fogedretten.

"Som udgangspunkt er det efter vores opfattelse helt forkert at benytte internetudbyderne i tvister om ophavsrettigheder, sagde direktør i FDIH (Foreningen for Dansk Internet Handel), Morten Kamper, dengang til Computerworld.

Professor ved juridisk fakultet på Københavns Universitet, Mads Bryde, påpegede dog dengang, at man godt kan overlade det til en privat virksomhed at fungere som "internet-politi".

"Det gælder især i situationer, hvor man må gribe ind over for handlinger, der udgår fra et andet land, som er i strid med dansk lovgivning, men som henvender sig til danske forbrugere," udtalte Mads Bryde Andersen til Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere