Danmark får måske varslingscenter til cyber-krig

Danmark skal være bedre rustet mod cyber-angreb fra fjendtlige enheder, der ønsker at sende botnets mod landet.

Danske private og offentlige hjemmesider skal beskyttes bedst muligt.

Derfor slår IT- og Telestyrelsen til lyd for i en endnu ikke offentliggjort rapport at oprette et statsligt it-varslingscenter.

"Der kommer hele tiden flere og mere avancerede teknikker til i udformningen af virus og it-trusler, og vi har senest set, hvor galt det kan gå i Estland med hensyn til angreb over netværk," siger Thomas Kristmar fra it-sikkerhedskontoret i IT- og Telestyrelsen.

Han understreger dog, at ideen om det statslige it-overvågningscenter ikke er affødt af krisen i Estland.

Her har flere millioner computere været brugt i såkaldt distribuerede denial-of-service angreb (ddos-angreb), der i over seks uger lagt offentlige og private servere ned på stribe efter flytningen af en russisk bronze-statue fra Anden Verdenskrig.

"Denial-of-service-angreb er nemt at opspore og lukke for. Men når vi taler om ddos -angreb i såkaldte bot-netværk, så kræver det mange ressourcer at bekæmpe," forklarer Thomas Kristmar som grunden for oprettelsen af et it-vagtværn herhjemme.

Manglende tilgængelighed

IT- og Telestyrelsen anser faren i Danmark for at ligge i manglende tilgængelighed på danske hjemmesider, hvor effekten sideløbende kunne være afsendelsen af spam og afpresning i form af trusler om at lægge hjemmesider ned, hvis der ikke falder en kontant betaling.

Danmark var senest hærget af ddos-angreb i forbindelsen med nedlæggelsen af både Jyllands-Postens og Politikens hjemmesider sidste år, da Muhammed-krisen var i sine værste uger.

USA frygter kinesisk trussel

I eksempelvis USA ser man ikke let på truslen om cyber-angreb fra en potentiel fjende.

Det amerikanske Forsvarsministerium oplyser i en rapport til Kongressen fra 2007, at den kinesiske hær er i besiddelse af soldater, der kan programmere virus og implementere den på amerikanske computere og netværk.

Samtidigt skulle Kina være i gang med at udvikle et forsvarssystem, så noget lignende ikke skulle ske i på kinesisk hjemmebane.

Det amerikanske forsvarsministerium anslår, at Kina siden 2005 har arbejdet på scenarier, hvor det skulle slå først i en eventuel cyberkrig mod fjendtlige styrker.

Dansk forslag skal i høring

Thomas Kristmar ønsker ikke at oplyse, hvor meget et varslingscenter vil koste eller om Politiets Efterretningstjeneste, Forsvarets Efterretningstjeneste eller anden enhed skal sidde som øverste myndighed på centeret.

IT- og Telestyrelsens forslag er nemlig endnu ikke godkendt, da det politiske apparat ikke har vurderet relevansen af al indholdet i styrelsens rapport.

Styrelsens forslag vil blive sendt i høring om en uges tid, og derefter vil det blive politisk besluttet, hvordan og om Danmark skal have oprettet det statslige varslingscenter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere


Roundtable: Vend dine it-strategiske valg med andre it-ledere

Kravene klare: Som digital leder skal du både have et stærkt bud på fremtidens digitale forretning og et fuldt overblik over hvordan du kommer derhen. Noget som blandt andet CIO og koncerndirektør hos Topdanmark Kasper Tjørntved Davidsen har slået fast over for Computerworld - og hvorfor Topdanmark nu både investerer i ny mainframe og satser stærkt på AI-løsninger.

30. maj 2024 | Læs mere