Artikel top billede

Både pengene og fiberen forsvinder ned i jorden for elselskabernes vedkommende.
Foto: Dong

Millionerne fosser ud af elselskabernes fiber-forretninger

Elselskabernes bredbåndsselskaber tabte i 2006 over 147 millioner kroner tilsammen. Med en investeringsplan på 10 milliarder kroner over 10 år er der langt igen, før der er udsigt til positive resultater.

De danske elselskaber har indtil videre pumpet over 1,6 milliarderne kroner i at grave optiske fibre til bredbånd ned i jorden.

Målet er at skabe lukrative bredbånds-forretninger, men indtil videre forsvinder pengene ned i jorden sammen med fiberen.

Ud af elselskabernes 15 danske fiber-forretninger har Computerworld gennemgået årsregnskaberne fra de 11, der har offentliggjort et selvstændigt bredbånds-regnskab.

Alle selskaber undtagen ét har underskud. I alt tabte de 147 millioner kroner i 2006, eller hvad der svarer til 13,4 millioner kroner i gennemsnit.

Dansk Energi: Helt naturligt
Dansk Energi, der er brancheorganisation for elselskaberne, peger selv på, at underskuddene blot er et udtryk for, at man stadig er ved at opbygge fiberforretningerne.

"At udvikle en infrastruktur kræver store investeringer, og så har man en forventning om, at indtjeningen kommer senere," siger Lars Aagaard, vicedirektør i Dansk Energi.

Dansk Energi har selv anslået, at det samlet set vil koste elselskaberne 10 milliarder kroner over en 10-årig periode at etablere fiber-infrastrukturen. Alligevel tør Lars Aagaard ikke spå om, hvornår milliard-investeringerne kan være tjent ind igen.

"Det kan jeg simpelthen ikke svare på. For det første tilpasser selskaberne jo planerne undervejs, for det andet er forretningsplanerne helt forskellige fra selskab til selskab, siger Lars Aagaard.

Han tilføjer, at det må være op til det enkelte elselskab at vurdere, hvad der er fornuftigt.

"De har besluttet sig for at investere i nogle projekter med de penge, som er deres egne. Det er jo en grundlovsfæstet ret i Danmark, at man selv kan bestemme over egne penge," lyder det fra Lars Aagaard.

Politisk frygt

Fra politisk side er det dog ikke alle, der er lige glade for, at elselskaberne pumper milliarder i fiber-forbindelser.

Allerede sidste år kaldte Dansk Folkepartis teleordfører Jørn Dohrmann elselskabernes bredbånds-evner for tvivlsomme. De aktuelle regnskabstal gør ikke hans frygt mindre - nærmest tværtimod.

"Det er min påstand, at det reelle underskud er meget, meget større."

Han forklarer sig med, at elselskabernes fordeling af investeringerne er svære at gennemskue, og at mange af elselskaberne bruger den undskyldning, at man alligevel også skulle grave elkabler ned.

"Der er med garanti nogen, der vil komme galt af sted her. Det er i mange tilfælde nogle inkompetente folk, der har taget beslutningerne om bredbåndsatsningerne i elselskabernes bestyrelser," forklarer han med henvisning til, at de næppe har den store forstand på bredbåndsmarkedet.

Overhalet af udviklingen?

Flere ting kan spænde ben for elselskabernes bredbåndsforretninger.

Lige siden elselskabernes startede med at investere i fiber-bredbånd, har et af de vigtigste salgsargumenter været, at kunderne får både internet, telefoni og tv i en og samme løsning.

Over de senere år har netop disse områder dog gennemgået en markant udvikling.

Internetpriserne rasler ned i takt med, at hastighederne skyder i vejret. Man bliver bedre og bedre til at udnytte kobber-forbindelserne til bredbånd, og 20Mbit/s er i dag et produkt hos de fleste traditionelle internetudbydere. Det kniber dog fortsat med upload-hastighederne på kobberen.

Dertil kommer, at trådløse bredbåndsteknologier som WiMAX og Turbo 3G allerede er ved at indtage Danmark. Også her vil hastighederne vokse markant i de kommende år.

På tv-siden vil elselskaberne også få konkurrence i de kommende år. Fremtidens digitale tv-sendenet i Danmark er nemlig på trapperne, og når det sendenet er klar om nogle år, vil det kunne tilbyde kunderne mange af de samme muligheder, som man får med tv over fiber.

Elselskaber læser avis

Hos Dansk Energi frygter man dog hverken fejlslagne investeringer, eller at fiber-infrastrukturen skal blive overflødiggjort af den generelle teknologiske og prismæssige udvikling.

"Vores medlemmer læser også avis, og de er professionelle mennesker, der selvfølgelig også har blik for, hvordan det går med det, naboen foretager sig," forklarer vicedirektør Lars Aagaard.

Dog tilføjer han, at Dansk Energi hverken kan eller skal forsvare alle elselskabernes investeringer.

"Det er jo nu engang sådan med forretninger, at der ikke er nogen garanti for, at man tjener penge - og man har sådan set ret til at tjene penge. Den afvejning er op til det enkelte elselskab, for det er deres penge."

Den seneste opgørelse over antallet af fiber-kunder viser, at 26.000 i dag er tilsluttet elselskabernes bredbånds-produkter. Yderligere 30.300 venter på at blive tilsluttet.

Sådan gik det fiberforretningerne i 2006:

Dong Energy Fibernet: Underskud på 9,3 millioner.

Energi Fyn Bredbånd: Underskud på 8,2 millioner.

TRE-FOR PROFIBER: Underskud på 43,9 millioner.

HEF Bredbånd: Underskud på 7,7 millioner.

MidtVest Bredbånd: Underskud på 39,3 millioner.

SYD ENERGI Bredbånd: Underskud på 17,3 millioner kroner.

Energi Horsens PROFIBER: Underskud på 12,9 millioner.

Energi Randers Tele: Underskud på 5,9 millioner.

NRGi Fibernet: Underskud på 0,3 millioner kroner.

Sydfyns Intranet: Underskud på 2,9 millioner kroner.

Bredbånd NORD: Overskud på 490.000 kroner, men de tre elselskaber bag Bredbånd Nord stiftede også først det fælles selskab i 2006. De har meldt ud, at der de første tre år vil blive investeret omkring 250 millioner i projektet, og at der på længere sigt vil blive satset over en milliard på at skabe en infrastruktur af fiberbredbånd til 80.000 husstande i området.

Disse regnskaber har Computerworld ikke haft mulighed til at gennemgå:

EnergiMidt - FiberBredbånd.
GE Fibernet.
NEF Ægte Bredbånd.
SEAS-NVE Fibernet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.