Nederlag til Microsoft i sag om OOXML

ComputerViews: Dokumentudvalget gør det svært for Dansk Standard at tage en beslutning. Som det ser ud nu, ligner det et nederlag til Microsoft og en fjer i hatten til ODF-folket.

ComputerViews: Dokumentudvalget under Dansk Standard, der rådgiver om OOXML’s fremtid som åben standard, kunne fredag blive enige om ikke at være enige, og det kan gøre livet rigtig surt for Microsoft.

Det lyder lidt knudret, men der er den konklusion, man må læse ud af udvalgets indstilling til Dansk Standard.

De tekniske uklarheder har simpelthen været for mange til, at udvalget har kunnet ISO-stemple den allerede opnåede ECMA-godkendelse.

Udvalget har således ikke givet en indstilling til stemmeafgivelse til Dansk Standard.

Det er ensbetydende med, at det danske udvalg ikke anbefaler et såkaldt ’approve’, der giver grønt lys for en utvetydig anbefaling til ISO om et dansk ja til godkendelse af OOXML-formatet.

Tekniske uklarheder

Enigheden i dokumentudvalget rækker så langt som til at sige, at der er flere tekniske uklarheder i OOXML, og de hindrer interoperabilitet.

Herefter hører enigheden op, og striden står om vigtigheden af disse tekniske uklarheder.

Modstanderfløjen med Oracle og Foreningen af open source-leverandører (OSL) i spidsen sætter en tyk streg under, at disse tekniske problemer skal rettes før Dansk Standard giver grønt lys til ISO, det såkaldte approve-stempel.

Tilhængerne mener, at man skal klø på med godkendelsen og efterfølgende rette de tekniske problemer.

Reglerne siger nej

Computerworld er kommet i besiddelse af den stemmeseddel, som Dansk Standard skal bruge til at tilkendegive Danmarks endelige beslutning overfor ISO, og på den står følgende:

"If a national body votes affirmatively, it shall not submit comments. If a national body finds the DIS unacceptable, it shall vote negatively and state the technical reasons."

Det kan oversættes til, at hvis der er tekniske uklarheder, så skal der stemmes imod, hvilket i dette regi kaldes for ’disapproved’.

Der er i øjeblikket enighed i dokumentudvalget om, at der er tekniske uklarheder, og det er nu op til Dansk Standard at tage stilling til, om de er markante nok til, at der skal skrives ’disapproved’ på stemmesedlen eller, om uklarhederne er så ubetydelige, at der kan stemmes ’approved’.

Det tegner dog til, at indsigelserne mod de tekniske problemer i samspil med formuleringen af reglerne for afstemningen kan blive en alvorlig lussing til Microsoft og OOXML.

40 ankepunkter

Modstanderne vil kæmpe med næb og klør for, at de tekniske uklarheder bliver tungen på vægtskålen, og de har gjort deres forarbejde grundigt.

ODF-tilhængerne har således en liste med 40 tekniske uklarheder, som de mener, kan danne fundament for et nej til OOXML som åben ISO-standard.

Listen var oprindelig på 140 punkter, men er blevet barberet ned til den nuværende størrelse i forbindelse med udvalgsmødet i fredags.

Den endelige beslutning fra Dansk Standard offentliggøres 3. september.

ComputerViews er en særlig analyseform, som Computerworld anvender. Læs mere om ideen bag ComputerViews her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere