Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Er Danmark klar til cyberkrig?

Computerviews: Militære muskelnationer er lige så hullede som fiskenet, når kinesiske hackere går i gang. Er krig på vej online nu, hvor spionagen for længt er blevet digital?

ComputerViewsEt e-mailsystem i Pentagon bliver overvåget. Det samme sker på den tyske kansler Angela Merkels kontor. I England har Udenrigsminsisteriet været udsat for hackerangreb.

Og alle steder gisnes der om, at Kina står bag. Embedsmændene træder varsomt – ingen vil direkte beskylde de kinesiske myndigheder for spionage.

Tyskerne har dog beklaget sig officielt til kineserne og krævet, at der bliver sat en stopper for hackerne.

I sidste måned lovede kineserne så, at der vil blive gjort en indsats for at stoppe hackerne.

Guerillaer på nettet

Der kan være tale om to forskellige typer hacking og angreb.

Enten er der tale om decideret stats-spionage eller angreb fra kinesernes side.

Amerikanske militærfolk har luftet bekymring, fordi de mener, at kineserne forsøger at afdække sårbarheder i USA's netværk for at kunne sætte den militære supermagts it-infrastruktur ud af spillet, hvis konflikten om Taiwan skulle udvikle sig til krig.

Men der kan også være tale om patriotisk hacking, som er sværere at tilskrive regeringer, men alligevel kan være farlig.

Formentlig var det den type angreb, Estland var udsat for tidligere på året, hvor et stort denial of service-angreb lagde mange offentlige systemer ned.

Angrebet stammede fra Rusland, hvor myndighederne formentlig ikke var direkte involveret i angrebet, men blot lod angrebet ske uden at forsøge at gribe ind.

Efterfølgende er angrebet blevet betegnet som simpelt, men det var til stor gene for Estland.

Ind til videre tyder meldingerne fra især USA også på, at der er god grund til, at tage cyberkrig seriøst, selv om konsekvenserne af et storstilet angreb ikke vil være ødelæggende.

Noget tyder dog på, at Kina – og formentlig også de lande, der i denne omgang var ofre for hacking – har taget hacking og cyberangreb til sig som endnu en måde at føre krig på.

En trussel som bliver endnu sværere at håndtere, fordi den af mange betegnes, som en front, hvor de militært overlegne lande ikke har samme forspring. Derfor er EU, Japan og USA mere sårbare overfor, hvad man kan kalde cyber-guerillaer.

Smagsprøve til Danmark

Danmark fik en smagsprøve på den type angreb under Mohammed-krisen. Der var dog mest tale om at overskrive hjemmesider med politiske budskaber, og situationen kostede måske ekstra-arbejde, men var ikke decideret ødelæggende.

Den type trusler kan Danmark formentlig håndtere bedre, hvis regeringen senere på efteråret beslutter at Danmark skal have et center, der kan varsle angreb på staten og koordinere statens indsats.

Hvorvidt Danmark er rustet til at modstå et decideret hackerangreb på staten er en anden sag.

I forbindelse med angrebet på Estland tidligere på året forsikrede chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Jacob Scharff, at Danmark er klar, blandt andet gennem samarbejde med andre landes efterretningstjenester.

En påstand som en række eksperter såede tvivl om. Hvorvidt PET bluffer er dog svært at give et bud på. Efterretningstjenesten holder sine kort så tæt til kroppen, at det er svært at vide om den overhovedet har noget at spille med.

Danmark er tilsyneladende ikke så interessant for Kina, men i en endnu mere teknologiafhængig fremtid, er det nødvendigt, at Danmark også har et digitalt forsvar.

ComputerViews er en særlig analyseform, som Computerworld anvender. Læs mere om ideen bag ComputerViews her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere