Leder: Hvad er budskabet fra Hesselet?

Computerworld mener: Danmarks it-topledere debatterer netop nu branchens tilstand og fremtid. Men rekrutteringskrisen er ikke på dagsordenen. Hvorfor ikke?

Computerworld mener: IT-Branchen holder netop nu sin årlige toplederkonference i Nyborg Strand – også kendt som Hesselet-mødet – der tradi­tionen tro samler Danmarks it-topledere til to dages debat om branchens tilstand og fremtid.

Nu skulle man tro, at de to dage bliver brugt til nøje at analysere det klart største problem for it-branchens vækst og fremgang i dag og i morgen – nemlig den eskalerende rekrutteringskrise, som ifølge branchens selv betyder, at 5.000 kontorstole står tomme med tabte ordrer, utålmodige kunder og mistede vækstmuligheder som konsekvens.

Det er selvsagt en alvorlig udvikling, som har rækkevidde langt ud over it-branchens egne vækstmuligheder.

I takt med at it-branchen får vanskeligere ved at levere, må en voksende del af dansk erhvervsliv vente på den digitalisering, som skulle sikre konkurrencefordele i en knivskarp interna­tional konkurrence.

Overraskende nok er rekrutteringskrisen – eller rettere, løsninger på den – slet ikke på topledermødets dagsorden.

Hvorfor debatterer man ikke andre ting?

Det burde den være. For manglen på medarbejdere er ikke bare “samfundets skyld”.

It-branchens ledere kan selv gøre en stor forskel. Det var omdrejningspunktet i den debat på cw.dk, som har fulgt efter Computerworlds rapport om rekrutteringskrisen i sidste uge.

Her er et par indlæg fra debatten, som burde være til debat på Hesselet netop nu:

• “Det er ikke kun politiske og samfundsmæssige virkninger, der medvirker til manglen på kvalificerede folk – det gør branchen også selv. I takt med den hårdere konkurrence, skærpede projektkrav og manglende indtjening efter 99 valgte mange firmaer at spare det dummeste sted, de kunne: På videreuddannelsen af de medarbejdere, de har.”

• “Ser man it-stillingsannoncer i dag, er kravene urimelige i forhold til det marked, de skal hente medarbejderne fra. Host op med uddannelser i annoncerne i stedet for personalegoder og gigantløn – og se om der så ikke kommer flere ansøgere.”

• “Firmaer i USA og Japan så “lyset” her allerede for fire-fem år siden og begyndte at investere i at videreuddanne deres nuværende it-personale, hvilket sikkert har afhjulpet deres eksakt samme krise en del.”

Dårlig ledelse

Kritikken af it-lederne handler langt fra kun om en manglende satsning på opkvalificering, som bliver erstattet af quick-fixes som strandhugst hos naboen. Kritikken handler også om dårlig ledelse og svag rekrutteringsproces:

• “Flere steder i branchen ser vi hele afdelinger blive (næsten) tømt for gode medarbejdere. Det kan vel kun være et spørgsmål om dårlig ledelse.”

• “Når man søger en person med 200 MS-certifikater og 20 års erfaring – ja, så søger ingen, eller alle falder igennem ansøgningsprocessen. Har man ydermere sat et eksternt hvervefirma til at finde dem, ja så screenes der jo eksakt efter certifikaterne og højere uddannelse – ikke efter erfaring og potentiale.”

• “Nogle af de ting, jeg har hørt, kan være et problem, er, hvis man tilhører en af de nedenstående grupper: Kvinde i den fødedygtige alder, medlem af det grå guld, har det forkerte efternavn, ung med nye skills uden erfaring, fyret fra sit sidste job.”

Frynsegoder hitter

Ingen tvivl om, at mange it-virksomheder rekrutterer professionelt og tilbyder medarbejderne et udviklende arbejdsmiljø med – stadig flere – frynsegoder, der gør det lettere at nyde tilværelsen og præstere noget i jobbet.

Det er bare ikke nok, når en rekrutteringskrise tvinger væksten i it-branchen i nul.

Vi har behov for langt mere vidtrækkende og langsigtede løsninger i it-branchen for at mobilisere og aktivere kompetencerne, mens vi venter på de politiske indgreb.

Se, dette er en opgave og en udfordring, som er it-topledere værdig.

Hvad er budskabet fra Hesselet?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere