Her er klodens hurtigste vektorbaserede computer

NEC er klar med en maskine, som selskabet selv mener er markedets hurtigste vektorbaserede supercomputer.

Computerworld News Service: Markedets hurtigste vektorbaserede computer.

Sådan kalder NEC den nye SX-9, der er baseret på en ny processor, som er udviklet af det japanske firma, der kan udføre 100 GFlops (floating point operations per second).

Op til 16 chip kan forbindes i en enkelt node, og 512 noder kan bygges sammen, hvilket vil skabe verdens hurtigste computer med en teoretisk toppræstation på 839 teraflops.

Mere end dobbelt så hurtigt

NEC har ikke udført målingen på maskinen, men regner med, at den vil få en Linpack-score på cirka 700 teraflops, siger Hiroshi Takahara fra NEC HPCs marketingafdeling. Det er mere end dobbelt så hurtigt, som den hidtil hurtigste supercomputer, IBMs BlueGene/L.

NECs SX-9 er efterfølgeren til SX-8.

For at opnå samme kraft som i en SX-9, skal der anvendes 13 SX-8R noder. SX-9 optager 3,9 gange mindre gulvplads, og bruger 3,6 gange mindre energi.

Vektor supercomputere bliver typisk anvendt til videnskabelige formål, hvor der skal bearbejdes store datamængder.

NEC har tidligere haft held med at sælge supercomputere til meteorologiske beregninger. Andre kunder er universiteter, bilproducenter og rumfartslaboratorier.

SX-9 er beregnet til samme kundegruppe og vil blive tilbudt i en leasingmodel til 135.000 kroner om måneden for standardmodellen.

NEC regner med at sælge 700 systemer over de næste tre år. De første modeller er allerede taget i brug af Metro France og universitetet i Osaka, siger Hiroshi Takahara.

Med den ny supercomputer udfordrer NEC igen de store amerikanske producenter, som eksempelvis IBM og Cray.

For fem år siden konstruerede NEC Earth Simulator, der den gang var verdens hurtigste.

Den blev senere overhalet af IBMs supercomputer, og siden da faldt NEC til en 20. plads på listen over de 500 hurtigste supercomputere.

Kan nå toppen

Såfremt der bygges en stor udgave af SX-9, vil NEC have en god chance for at nå toppen af listen.

Den japanske regering arbejder for at få landet tilbage i front, når det gælder supercomputere.

Den har givet priser til NEC, Fujitsu og Hitachi for deres udvikling af en 10 petaflops supercomputer, der forventes at være verdens hurtigste, når den står færdig i 2012.

Den vil blive bygget i Kobe i det vestlige Japan, og skal benyttes af forskningsinstituttet Riken. NEC og Hitachi udvikler vektor-delen, mens Fujitsu står for skalar-delen. Der er afsat 5,2 milliarder kroner til projektet.

Oversat af Bo Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere