Digitale græsrødder er mere værd end spin-doktorer

Folketingsvalg 2007: Politikerne kan lære mere af de sociale netværkstjenester end af deres politiske rådgivere, siger lederen af Center for Internetforskning.

Spin-doktorernes rolle er at trække essensen ud af, hvad der sker i en valgkamp, og der er i høj grad dem, der bestemmer, hvad befolkningen tænker, lyder det fra Niels Ole Finnemann professor, leder af Center for Internetforskning.

Men faktisk kunne politikerne drage større nytte af de digitale græsrødder, der findes på nettet.

"Spin-doktorer er langt væk fra virkeligheden, og de tolker verdensbilledet set fra centrum, og det er ikke sådan folk tænker," siger Niels Ole Finnemann.

"Nettet, blogs, sociale tjenester og lignende er garant for det stik modsatte, nemlig en decentral kommunikationsform, hvor brugerne giver udtryk for, hvad de mener er vigtigt"

"Hvis politikerne ville benytte nettet som informationskilde og ikke bare et værktøj til at udtrykke sig selv, kunne de få et meget nuanceret billede af hvad der rører sig i befolkningen," siger han.

Kampagnechefen hos Socialdemokraterne er enig i, at de digitale græsrødder har meget at byde på, men det er de politiske budskaber, som kommer i første række i valgkampen.

"Vi har en politik vi gerne vil have igennem, men vi vil meget gerne have et politisk blog-miljø, for det er et vigtigt redskab ikke mindst blandt de unge," siger Lars Midtiby, kampagnechef for Socialdemokraterne.

Populært i udlandet
Den systematiske gennemgang af, hvad der rør sig i den net-aktive del af befolkningen, benyttes i stor stil i udenlandske valgkampagner, men på trods af den store nytteværdi er det efter Finnemanns vurdering ikke et værktøj, der anvendes ret meget af de danske politikere.

"Det politikerne kunne opnå er, at komme i kontakt med vælgerne og få føling med befolkningen, hvilket er guld værd for en politiker," siger Finnemann.

"Politikerne og deres kampagnefolk skal selv gå på nettet, og se hvad folk debatterer på blogs og sociale tjenester. Det giver et langt mere nuanceret billede af virkeligheden end det, en spin-doktor kan levere."

Det er it-folk, der styrer kampagnerne
Finnemann fortæller, at i lande som England og USA tænker man it som en funktion, der står til rådighed for politikere, mens man i Danmark overlader ansvaret til it-folket.

De er teknikere, og derfor er brugen af internettet ikke tænkt ordenligt ind i en kommunikationsmæssig sammenhæng i de danske partier.

"It-eksperterne skal bruges til at designe systemerne, men det er kommunikationsfolk med it-forståelse, der skal udvikle platformen og strategierne," siger Professoren ved Center for Internetforskning.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.