Artikel top billede

Der bunkres 700.000 liter benzin. I timen. 1. styrmand Jonas Jersild Jensen styrer det hele med computerne på broen.

Computerworld er på vej over Atlanten - følg rejsen

Reportage: I løbet af den næste uge tager Computerworld med tankskibet Gotland Sofia over Atlanten. Følg beretningerne om, hvordan højteknologi styrer moderne skibsfart.

Tilbage til artiklen Sejlende servere styrer handelsflåden

Port Jerome, Frankrig. Flammerne blusser som dragers åndedrag mod nattehimlen. Som har olieraffinaderiet sit eget pulsslag, der lyser op i mørket, så langt øjet rækker fra kommandobroen fire etager over dækkets mønster af rørledninger.

Næsten som taget ud af science fiction film som Blade Runner eller StarWars.

I en industriel verden meget langt fra, hvad de fleste mennesker forbinder med computere, it og højteknologi i det hele taget.

Men intet er længere fra virkeligheden.

Hvor medarbejderne på rederiet Torms hovedkontor i Hellerup opererer med otte it-systemer, arbejder mandskabet på tankskibet Gotland Sofia med hele 46 forskellige computersystemer, fortæller Bo Ellenton-Jensen, it-chef i Torm.

Dette avancerede teknologiske net styrer alt fra skibets elektroniske søkort til den massive stålskrue, der om en dag eller to vil drive skibet hen over Atlanten.

53,7 millioner liter benzin

Lige nu pumper en massiv rørledning benzin ind i Gotland Sofias tanke, der kan rumme op til 53,7 millioner liter benzin.

Hvad der med dagens benzinpriser på den lokale danske tankstation løber op i en værdi pænt over en halv milliard kroner.

Den last skal Gotland Sofia sejle til en havn på den amerikanske østkyst. Foreløbigt hedder destinationen Port Everglades i Florida.

Men benzinen kan blive handlet mange gange på skibets vej over Atlanten, og dermed ændre ruten til New York eller måske Boston.

”Og derfor er konstant kommunikation med skibet så uendelig vigtig,” siger Bo Ellenton-Jensen.

Men det er ikke lige, hvad 1. styrmand Jonas Jersild Jensen tænker mest over lige nu. Han står foran de fire computerskærme, der overvåger strømmen af benzin ind skibets tanke.

Hver time strømmer 700.000 liter benzin ind i skibets tanke fra en af Exxon raffinaderiets beige siloer inde på land.

Kontrolrummet

Med de systemer kan Jonas Jersild Jensen blandt andet balancere vægten af de mange liter benzin i 183 meter lange Gotland Sofia, så lasten belaster skibets konstruktion mindst muligt under overfarten til USA.

Med fingeren på den trykfølsomme skærm kan 1. styrmanden styre pumperne til tankene med benzin, mens han i samme takt lader vandet strømme ud fra ballasttankene, så skibet ligger rigtigt i vandet.

En anden skærm giver Jonas Jersild Jensen overblikket over skibets egne brændstofbeholdninger.

I skrivende stund har skibets varmeanlæg, kedlen, 978 tons olie i beholdningen til blandt andet fremdrift og til at varme mandskabets kabiner op eller holde lasten på en passende temperatur.

Ikke at der er behov for det med en temperatur i den lastede benzin, der holder sig på 13,3 grader celsius. Skibet bruger godt 6.000 liter olie om dagen til opvarmning og strøm.

De mange data fra den konstante overvågning af tanke, pumper og ventiler fodres ind i et avanceret windows-baseret regneark, Loadmaster, som hele tiden beregner, hvordan ændringer i vægt og massefylde påvirker skibet sødygtighed og stresspåvirkning af skibet skrog.

For lidt og for meget kan være lige galt. Er der lastet for meget benzin på en tank er der ikke plads til, at den kan udvide sig, hvis temperaturen stiger.

Er der for lidt i tanken, vil hård søgang kaste lasten mod tankens vægge og loft med større kraft.

Følg reportagen fra Gotland Sofia her på Computerworld de næste dage.

Tilbage til artiklen Sejlende servere styrer handelsflåden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere