Artikel top billede

Fremover skal partnere og kunder inddrages - og it-afdelingen skal være proaktiv og levere den rette software, mener Niko Drakos.

Hvor skal innovationen i dit firma komme fra?

Gartner Symposium ITxpo: Virksomheder kan ikke længere forvente, at innovationen kommer indefra, siger Gartner-analytiker, Niko Drakos.

Cannes: 'Tear down this wall!'

Frasen er hentet fra Ronald Reagans historiske tale rettet mod den daværende sovjetiske præsident Mikhail Gorbatjev og handlede om Berlin-muren.

Men nu frasen kan meget vel også blive kernebudskabet fra toplederne til it-lederne.

Opgør med Fort Knox-tankegangen

Der er nemlig et opbrud på vej: I en lang periode har virksomhederne været som små udgaver af Fort Knox og vogtet over egen viden – godt hjulpet på vej af teknologiske hjælpemidler til at beskytte virksomheden.

Men mange topledere erkender nu, at den fremtidige innovation ikke kun kan komme fra en veletableret udviklingsafdeling inde bag virksomhedernes tykke murer.

"Samarbejder mellem leverandører, kunder, partnere og teams kan understøttes på helt nye måder, og i den sammenhæng kommer it til at spille en fundamental rolle," siger Niko Drakos, Gartner-analytiker med fokus på socialt software.

Gartner forventer således, at seks ud af 10 it-projekter, der er søsat for at understøtte samarbejdet internt i virksomheden, også vil komme til at inddrage kunder og partnere og dermed rykke væk fra det traditionelle syn på virksomheden som en lukket boks.

En del af et stort økosystem

"Virksomhederne vil blive en del af et større økosystem. Vi ser det allerede i for eksempel finanssektoren, hvor problemerne med én type lån i USA kan sætte sig spor helt i Europa," siger Jeff Mann.

Han peger dermed også på en af de store risici ved den voksende afhængighed af eksterne partnere.

Adskillige virksomheder eksperimenterer allerede med at åbne og inddrage kunder, partnere og eksterne forskere i et åbent samarbejde.

Selv en medicinalvirksomhed som Pfizer, der traditionelt tilhører en tilknappet branche, begynder at åbne op.

Sammen med Sermo, der er det hurtigst voksende sociale netværk for læger i USA, har Pfizer taget initiativ til samarbejde om et projekt, der kan hjælpe medicinproducenter til bedre at kommunikere med lægerne, og forsyne dem med medicin og sygdomsinformationer on-demand.


Proctor & Gamble bruger Innocentive
Proctor & Gamble er et andet eksempel. Her har man erkendt, at udnyttelsen af det globale forskernetværk Innocentive kan tilføre virksomhedens produkter så stor værdi, at det godt kan betale sig offentligt at udstille problemstillingerne og ønsker til kommende produkter. Selv om de reelt ville kunne opsnuses af konkurrenter.

Investeringerne i social software vidner også om, at der allerede sker meget på området. Investeringerne i socialt software til virksomhederne vil globalt set ende på knap 1,2 milliarder kroner i 2007.

I 2011 vil beløbet vokse til mere end 3,6 milliarder kroner, vurderer Gartner.

Men samtidig med at toplederne hiver muggerterne frem og nedbryder virksomhedernes mure, sidder mange it-ledere tilbage med en vis frygt for den nye åbenhed.

"Mange it-ledere frygter konsekvenserne af at åbne organisationerne og tillade brug af for eksempel social software," siger Jeff Mann.

Men åbningen er nødvendig. Alternativet er, at medarbejderne selv bryder murerne ned, fordi de kender mulighederne fra tjenester anvendt i private sammenhænge, som for eksempel Facebook.

Risiko for underskov af uofficielle systemer

Gartner forventer, at 70 procent af de virksomheder, der ikke formår at indføre virksomheds-kontrollerede systemer til blogs, wikis og anden social software, vil ende med at stå med en underskov af uofficielle systemer, som medarbejderne selv har taget i brug.

Ifølge Jeff Mann kræver det en voldsom mentalitetsændring i it-afdelingen.

"I mange år er it-lederne blevet bedt om at reducere virksomhedens omkostninger. Og hvordan gør man det: Ved at standardisere og sige nej," siger han.

Men nej, det går bare ikke længere. Brugerne kan selv finde alternative muligheder. Og så hellere have en smule hånd i hanke med udviklingen end slet ingen, lyder ræsonnementet:

"It-lederne skal løsne grebet uden at miste kontrollen. It-afdelingen må imødekomme brugernes behov for fleksibilitet og åbenhed, men samtidig beskytte virksomheden mod alvorlige risici," siger Jeff Mann.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere