EU vil kontrollere flypassagererne

For at styrke terrorbekæmpelsen ønsker Franco Frattini, næstformand i Europa-Kommissionen, at samle data om flypassagerer, der rejser ind eller ud af EU.

Computerworld News Service: I et forsøg på at styrke terrorbekæmpelsen, fremlagde den Europæiske Kommission tirsdag et forslag, der skal give myndighederne lettere adgang til databaserne hos internetudbyderne.

Samtidig indføres et system, som kontrollerer passagerer, der ankommer til eller forlader, EU.

Tiltaget kommer efter den britiske efterretningstjeneste MI5 har advaret om en øget risiko for et forestående angreb fra yderliggående islamister.

Londons offentlige transportsystem blev i 2005 angrebet af selvmordsbombere, der dræbte 52 personer.

Året før blev 191 mennesker dræbt ved terrorangreb i Madrid.

Ekstremistisk propaganda

Franco Frattini, der er næstformand i Europa-Kommissionen med ansvar for retfærdighed, frihed og sikkerhed, sagde, at der kan gøres mere for at forhindre denne slags massakrer i de 27 medlemslande.

Han vil slå ned på websites, der indeholder ekstremistisk propaganda, eller indeholder information om terrorist-metoder.

På pressemødet tirsdag foreslog han, at opfordringer til terror skal straffes som en kriminel handling.

"Terrorisme er en trussel mod EU's politiske fundament og borgernes liv og sikkerhed," sagde Franco Frattini.

Lettere samarbejde

Forslaget, han har fremlagt, 'vil gøre det lettere, at få internetudbyderne til at samarbejde om, at forhindre forbrydelser og identificere kriminelle'.

Initiativet kommer efter vedtagelsen af en kontroversiel data-registrerings-lov i 2005, som kræver at teleudbyderne gemmer oplysninger om telefonopkald, fax-transmissioner og e-mail korrespondance.

Loven foreskriver, at teleselskaberne gemmer oplysningerne om telefonopkald i to år, og e-mails i mindst seks måneder.

Franco Frattinis planer om at indhente oplysninger om flypassagerer er næsten identisk med de amerikanske regler, som EU har indvilligede i at indføre i starten af året.

I februar tillod EU, at de amerikanske myndigheder forlangte 19 forskellige oplysninger om europæere, der rejste til USA, blandt andet oplysninger om navn, kreditkortinformationer og rejsemål.

Informationerne gemmes i 15 år, og kan anvendes af alle instanser under forbundsmyndighederne.

EU-kommissæren vil også have alle luftfartsselskaber til at aflevere de 19 oplysninger, 24 timer før passageren forlader, eller ankommer, til EU.

Han anbefaler, at disse data gemmes i 13 år.

Respekt for rettigheder

Det seneste forsøg på at styrke indsatsen mod terrorisme, har afstedkommet mange protester fra lovgivere og borgerrettighedsgrupper.

"Kommissionens forslag giver anledning til bekymring om, hvorvidt EU krænker ytringsfriheden," skriver borgerrettighedsgruppen Statewatch i en meddelelse.

"Vi svækker borgerens position i forhold til myndighederne - det er meget bekymrende," siger den hollandske EU-parlamentariker, Sophia in 't Veld.

Franco Frattini fastholder, at forslaget vil respektere borgernes rettigheder.

"Vores mål er, at bevare den rette balance mellem borgernes fundamentale rettigheder, retten til et liv, og andre individuelle rettigheder, herunder privatliv og proceduremæssige rettigheder," siger han.

Forslaget skal vedtages af samtlige 27 lande i EU, før det kan omsættes til lov.

Oversat af Bo Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere