"Jeg har været Facebook-ven med Anders Fogh Rasmussen siden valget blev udskrevet, men hans status har hele tiden været ”Anders is ude at føre valgkamp," siger Lisbeth Klastrup, fra ITU.

”Anders is ude at føre valgkamp.”

Folketingsvalg 2007: Politikernes profiler på sociale tjenester som Facebook er hule skaller uden nogen form for menneskelig tilstedeværelse. Derfor vælger danskerne dem fra, siger forsker.

Blot én procent af danskerne benytter sig af sociale tjenester som Facebook til at søge information om kandidaterne til folketingsvalget eller til at deltage i politiske diskussioner.

Tallet stammer fra en undersøgelse blandt 1.309 danskere, som Computerworld har foretaget sammen med analysehuset Userneeds, og det kommer bag på en forsker i internetmedier.

"Det er nok rystende for mange, at bruger af sociale mødesteder som MySpace og Facebook er så begrænset," siger Niels Ole Finnemann, der er professor og leder af Center for Internetforskning.

"Jeg mener, de er stærke værktøjer i en politisk kampagne, men det kræver, at man bruger dem aktivt. Partiernes holdning er i øjeblikket, at de er nødt til at bruge nettet, men de ved ikke helt til hvad og hvorfor," siger Niels Ole Finnemann.

Fogh er et skoleeksempel
Lisbeth Klastrup, der er lektor på ITU, hvor hun er ekspert i politiske weblogs, strategisk kommunikation og dialog på nettet forklarer det med, at politikerne har spredt sig over for mange kanaler i denne valgkamp, og derfor er de ikke tilstedeværende på eksempelvis deres Facebook-profil.

"Det partierne gør er, at markere en tilstedeværelse, som ikke altid fungerer i praksis," fortæller Lisbeth Klastrup.

"Det er Anders Fogh blandt andre et eksempel på. Jeg har været Facebook-ven med Anders Fogh Rasmussen siden valget blev udskrevet, men hans status har hele tiden været 'Anders is ude at føre valgkamp'. Det afspejler meget godt den fraværende tilstedeværelse."

Lisbeth Klastrups synspunkt om manglende tilstedeværelse understreges af Anders Fogh Rasmussens kommentar på sin egen profil, hvor han skriver:

'Desværre er det svært at finde tid til at svare jer alle sammen. Faktisk er det lige nu svært overhovedet at finde tid til at svare. Det håber jeg I forstår'.

Kendsgerningen om at mange af profilerne er hule skaller uden nogen person bag, og den manglende troværdighed kan være den afgørende forklaring på, at de sociale tjenester ikke rykker mere ved den politiske dagsorden.

Brugerne strømmer nemlig til eksempelvis Facebook i hobetal, og de gider godt snakke politik, bare ikke med politikerne.

Siden valget blev udskrevet, er der kommet 60.000 nye danske profiler så det samlede antal danskere nu er oppe på 130.000.

Og politiske sager som 'Kan jeg finde 100.000 vælgere der vil af med Anders Fogh?' har i løbet af valgkampen samlet over 19.000 medlemmer.

Der er således interesse for det politiske budskab, bare ikke i form af partier.


Vi venter stadig på svar
Langt de fleste indlæg på kandidaternes såkaldte wall, som bruges til at skrive en direkte og offentlig besked til Facebook-profilens ejer, handler om lykønskninger og klap på skulderen i forbindelse med valgkampen, men der bliver også rejst politiske spørgsmål.

På Margrethe Vestagers (R) wall står eksempelvis et spørgsmål om de radikales holdning til servicelovens mangler, og Helle Thorning-Schmidt får en direkte henvendelse fra en soldat i Afghanistan, der handler om hendes holdning angående tilbagetrækning af tropper i landet.

Svarene på de stillede spørgsmål står dog hen i det uvisse, der er nemlig ikke blevet svaret.

For at afprøve, om det kan lade sig gøre at diskutere politik via de sociale tjenester, oprettede Computerworld en ny Facebook-profil.

Herefter søgte vi om venskab med Helle Thorning-Schmidt (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Margrethe Vestagers (R) og Ida Auken (SF). Alle politikerne accepterede vores forespørgsel i løbet at et enkelt døgn.

Tirsdag 6. november lagde Computerworld så to spørgsmål om logningsbekendtgørelsen på hver af de fire politikeres wall.

I dag, tre døgn efter, har kun Ida Auken (SF) svaret personligt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.