Artikel top billede

Der er et fornuftigt fokus på trinvis udvikling i stedet for store 'big bang' projekter, siger formand Bent Hansen fra Danske Regioner.

Danmarks nye epj-strategi: Vi tager den med ro

Den netop offentliggjorte it-strategi for sundhedsvæsenet sætter regionale erfaringer i højsædet. "Ingen big bang-projekter," siger Bent Hansen.

Der bliver intet 'big bang' med indførsel af ét elektronisk patientjournalsystem til hele Danmark.

Det er meddelelsen fra Sundhedsministeren og Danske Regioner efter offentliggørelsen af en ny it-strategi for sundhedsvæsenenet i dag.

"Strategien er ambitiøs i sin målsætning om at digitalisere sundhedsvæsenet, og det signal er jeg glad for, at vi er enige om at sende. Samtidig er der et fornuftigt fokus på trinvis udvikling i stedet for store 'big bang' projekter.

Der er også lagt op til, at vi kan afprøve nye ideer i mindre skala og få værdifulde erfaringer der gør, at vi kan satse på de bedste systemer og være på forkant med den teknologiske udvikling," siger formand Bent Hansen fra Danske Regioner.

Strategien løber frem til 2012 og omfatter hele sundhedsvæsenet – både offentlige og private sygehuse, praktiserende læger, speciallæger og hjemmepleje.

Ambitionen er, at læger og andre behandlere får adgang til de nødvendige helbredsoplysninger, uanset hvor i sundhedsvæsenet borgeren søger behandling eller råd om forebyggelse.

Et andet mål er at give borgerne de bedste muligheder for at søge informationer om deres egen sundhed.

Tilfreds minister

"Jeg er meget tilfreds med, at hele sundhedsvæsenet er omfattet af den nye strategi, som skal understøtte et sammenhængende patientforløb.

Det vil sikre de bedst mulige betingelser for at give patienten en effektiv behandling og vil samtidig mindske risikoen for fejl," siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen om strategien.

Den nye strategi lægger op til en trinvis videreudvikling af it i sundhedsvæsenet.

Den vil basere sig på overskuelige projekter, og lokale og regionale erfaringer får en afgørende rolle for udviklingen.

Strategien lægger vægt på et stærkere samarbejde mellem alle aktører i sundhedsvæsenet.

Et ofte debatteret emne omkring sundheds-it har været den manglende koordinering mellem de forskellige sygehuses it-systemer.

Ifølge den nye strategi er løsningen på det altså ikke store 'big bang' projekter.

Handling på vej

Ingen fundamentale ændringer er ikke det samme som ingen ændringer, hvis man spørger formanden for bestyrelsen i den centrale organisation Digital Sundhed.

"Jeg synes, at det nye er den centrale organisation, og det er det nye er koordinationen, som vi får med den nye strategi," siger Ib Valsborg, formand for Digital Sundheds bestyrelse, som mener, at den nye organisation er nået i mål

"Strategien gælder fra 2008, så vi nåede det jo til tiden," konstaterer Ib Valsborg, der er udpeget til posten fra Finansministeriet.

Han mener, at noget af arbejdet kunne være gået hurtigere, men både omrokeringer i Sundhedsstyrelsens ledelse og folketingsvalget har forsinket arbejdet en smule.

Konkrete bud

Mens den nye strategi altså forholder sig meget overordnet til hele sundhedsvæsnet, lægger den nye strategi for sundheds-it op til tre konkrete handlingsplaner.

"Dem arbejdes der med i øjeblikket. Der er tre afsæt: et om værktøjer, et om bedre service og et om fælles infrastruktur," forklarer Ib Valsborg.

Indsatsen fokuseres altså på medarbejdernes redskaber, service til borgerne og fælles infrastruktur. Handlingsplanerne kommer til at rumme konkrete projekter. Og nogle af dem er allerede gået i gang sideløbende med strategiarbejdet.

"Der er allerede nogle projekter i gang. Blandt andet med det fælles medicinkort," fortæller Ib Valsborg.

De enkelte handlingsplaner bliver meldt ud løbende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere