Artikel top billede

Aamund: Folkeskolen skal stoppe kompetencekrise

Folkeskolen skal lære at bruge børnenes foretrukne medium, computeren, hvis det bliver op til Malou Aamund, it-ordfører i Ny Alliance.

Computerworld har bedt nye og gamle it-ordførere om at svare på en stribe it-politiske spørgsmål. I de næste uger bringer vi løbende de svar, vi får.

I dag bringer vi svarene fra den tidligere salgschef ved IBM Malou Aamund, som er blevet it-ordfører for Ny Alliance.

Hvad mener du om at indføre et multifunktions borgerkort i Danmark. Hvor meget skal efter din mening samles?

"Umiddelbart tror jeg ikke, at det vil være en god idé at samle alle data på et kort. I stedet tror jeg det skal være en slags nøgle til at få adgang til nogle data.

I Ny Alliance lægger vi meget vægt på, at borgerne skal have ret til at se, hvem der har set på deres data og hvorfor.Det er endnu vigtigere, hvis det er lagret et sted."

Hvordan mener du, at politikerne bedst muligt kan bidrage til at undgå en digital kompetencekrise i Danmark?

"Jeg tror det er en af de største udfordringer, vi står overfor. Helt generelt er vi ved at få et A- og B-hold. Jeg frygter enorm ulighed, fordi vi ser jo, at regeringen er ved at gøre en masse på digitaliseringsområdet, men de glemmer forudsætningerne

Vi skal investere meget tidligt i folkeskolen.. It skal blive en del af børnenes hverdag. Det er allerede deres foretrukne medie, men så snart vi skal lære, så foregår det med traditionelle læringsmidler som bøger.

Der så jeg gerne, at lærerne skulle have bedre undervisning, og det skal ikke være et it-kursus. Det skal være integreret i undervisningen.

Sådan bør det også være på de øvrige uddannelser, så sygeplejersker for eksempel lærer at få overblik over patienterne gennem it-systemer, politifolk lærer at bruge data til at opklare forbrydelser. Så du kan se, hvad det kan bruges til, og det bliver mere anvendelsesorienteret."

Hvordan mener du, at politikerne bedst muligt kan sikre, at Danmarks sundhedsvæsen er i front med it understøttelse af sundhedssektoren?

"Vi går ind for, at man skal sætte turbo på de elektroniske patientjournaler. Den størst udfordring lige nu er, at vi mangler læger og mangelen på hænder. Der skal man kigge på om teknologien kan hjælpe lægerne til at bruge tiden bedre og støtte personalet."

Hvad er for dig at se det vigtigste it-forskningsområde i Danmark? Hvilke områder skal der efter din mening satses på indenfor hhv. grundforskning og forskning/udvikling i samarbejde med erhvervslivet?

"Det vil være forkert af politikerne at gå ind og vælge forskningsområde. Men jeg mener, at forudsætningerne skal sikres. Der hvor vi skal fokus er kompetencerne i grundskolen, og sætte ind overfor kønsopdelingen.

Der kan man godt have selvransagelse i it-branchen, og man kan se på om studierne er for fokuserede på ren kode. Det skal være mere anvendelses orienteret.

Jeg har haft børn i en amerikansk folkeskole, og der føler du, at de ansporer eleverne til at opleve fagene på en helt anden måde."

Hvad er dine tre vigtigste mærkesager på it-området?

"Kompetencerne er nok det vigtigste for mig, og så skal vi undgå at få et kønsopdelt arbejdsmarked. Endelig er persondatasikkerhed meget vigtig for os, fordi der kommer flere og flere af de her løsninger, så vi skal have sikkerheden på plads."

Hvornår brugte du sidst din digitale signatur - og hvor ofte bruger du den?
"Jeg har lige bestilt en ny, fordi jeg lige har skiftet til ny computer, og så virkede det ikke. Jeg bruger det mest til e-boks, og så har den kommune jeg bor i en oversigtside, hvor man kan se informationer blandt andet fra skolen."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere