Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Danske it-aktier har tabt 4,5 mia. kroner i værdi

En voldsom nervøsitet blandt investorerne sætter i øjeblikket præg på it-aktierne. Danske it-aktier på OMX har samlet tabt en markedsværdi på 4,5 milliarder siden 1. november. Yderligere tab i vente.

Se listen over, hvor meget de danske aktier har tabt i værdi siden 1. november 2007

Lige siden de økonomiske bulletiner i begyndelsen af november udsendte budskaber om en forestående recession i amerikansk økonomi, har danske it-aktier været ude på en sand og tilsyneladende endnu uafsluttet rutsjetur.

Alene siden 1. november har de danske aktier noteret på OMX-børsen tabt en samlet markedsværdi på 4,5 milliarder kroner, viser en opgørelse af aktierne med udgangspunkt i mandagens lukkekurser.

Heller ikke de mindre it-selskaber på den mindre Firsth North-børs undgår store tab.

Nedtur ikke slut endnu

Og ifølge redaktør og direktør Morten W. Langer fra Aktieugebrevet er nedturen slet ikke ovre.

Alle tegn peger i retning af en recession i amerikansk økonomi, vurderer han.

"Aktierne er faldet med 20-23 procent, hver gang vi har oplevet en recession i amerikanske økonomi. Og indtil videre er de kun faldet med 10 procent," siger Morten W. Langer.

Den store nedtur blandt it-aktiverne anføres af Simcorp, der siden 1. november har oplevet et kursfald på 33,59 procent.

Men også Columbus IT Partner (-25,77 procent), Mondo -30,5 procent), Rovsing (-35 procent) har oplevet kraftige kursfald.

Morten W. Langer fortæller, at aktiemarkedet for tiden er præget af en neglebidende nervøsitet for, hvad der sker med den amerikanske økonomi i de næste tre til seks måneder.

Nervøsiteten går i særlig grad ud over de mindre aktier og dermed også de danske it-aktier.

De professionelle investorer er ifølge Morten W. Langer i øjeblikket ved at reducere deres beholdning af aktier. Og det typiske mønster er at beholde de store, likvide aktier.

Tvangssalg påvirker

Det kan eksempelvis være Novo Nordisk-aktien, der er nogenlunde immun over for en økonomisk afmatning.

Samtidig påvirkes kurserne over en bred kamp af stadig flere tvangssalg.

Men selv om it-aktierne her i optakten til det ventede økonomiske stormvejr taber terræn, forventer Morten W. Langer også, at de vil være de første til at bide sig fast på en ny opsvingsbølge:

"Ved næste optur vil it-aktierne komme i førertrøjen igen," siger han.

Billedet er nemlig et helt andet end i 2000.

"Modsat ved årtusindeskiftet er it-selskaber præget af solide nøgletal, solide balancer og pæn vækst. De er mere finansielt velpolstrede og i det hele taget handles it-aktier i dag på niveau med aktier fra andre brancher," siger Morten W. Langer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere