Artikel top billede

(Foto: Lene Sekjær)

WiMax slipper FDD-teknologien løs

Produktudviklere arbejder i al stilfærdighed på en WiMax-teknologi, der vil udfordre mulighederne for mobilselskabernes netværk.

Computerworld News Service: Ved at lukke teknologien ud af det lille 'ghetto'-spektrum og slippe den løs på det store 3G-bånd, som tildeles i år, vil udviklerne udfordre mulighederne for mobilselskabernes netværk.

WiMax-forummet er ved at profilere mobilt WiMax, som benytter et 'parvist' FDD (frequency division duplex) signal med separate kanaler til uplink og downlink.

Teleselskaber og myndigheder som for eksempel International Telecommunication Union (ITU) foretrækker FDD, og det meste af netværket til 3G og 4G netværk kræver FDD.

Indtil nu har WiMax fokuseret på TDD (time division duplex). Hvor uplink og downlinksignalerne har haft forskellige tidsintervaller på den samme kanal, men som er begrænset til mindre båndbredde.

"WiMax forum vil have en FDD-profil til Mobile WiMax inden for seks måneder. Vi har arbejdet på det i de seneste tolv måneder," udtaler chefteknolog hos Wimaxforhandleren Airspan Paul Senior til Telecoms.com.

WiMax anbefalet

ITU har anbefalet WiMax til brug på IMT 2000 2.6GHz-spektret i maj 2007, men operatørerne forventes at begrænse spredningen til en mindre del af dette spektrum, som er beregnet til TDD-teknologi: 50MHz i midten af båndet, omgivet af to parvise 70MHz-klodser til FDD.

I Storbritannien sætter telemyndigheden Ofcom 2.6 GHz-spektret på auktion i år. Ofcom er 'teknologi-neutral' og forventes at finde en løsning på ITU-båndplanen.

Men operatører bliver dog nødt til at finde fælles fodslag med resten af verden, hvis international roaming skal kunne lade sig gøre.

Forummet lader til at have været strategisk, da det fik ITU-godkendelse til WiMax, inden det annoncerede det mere aggressive træk at skabe en FDD-profil.

"Vi har gået lidt stille med dørene, fordi vi ønskede at få IMT 2000-afgørelsen," siger Senior.

"Og var vi gået til IMT med en FDD-profil, ville vi nok ikke have fået tilladelse. Vi besluttede at lægge ud med noget lidt mindre truende, altså en TDD-profil. Vi snakkede ikke meget om det FDD-arbejde vi havde lavet i de seneste 18 måneder. Men der kommer en FDD-profil, som skal placeres på 2.5GHz, hvor der er plads til FDD-teknologien."

Katten ude af sækken

TDD har traditionelt set været den dårlige forbindelse inden for telefoni, med kun en lille andel af spektret, men selv disse små andele har ikke været godt udnyttet, fordi TDD-versionerne fra 3G-netværk aldrig er kommet i gang.

Ved at godkende WiMax troede ITU, at det kun skulle optage båndplads i disse TDD-'ghettoer'. Med FDD-profilen er der mulighed for at sprede sig over et større spektrum.

Selv om WiMax har holdt tæt med FDD, er 'katten nu sluppet ud af sækken og den forlyster sig allerede med duerne', udtaler Dean Bubley fra Disruptive Analysis.

"Jeg havde hørt lidt om det før, men jeg troede at meningen var at få WiMax til at fungere på det parvise spektrums 700MHz-bånd til den kommende auktion i USA."

FDD WiMax kan meget vel komme til at ligge i åben krig med HSPA, EVDO, LTE og andre 3G-teknologier på 2.5GHz-båndet, ifølge Bubley.

"Gad vide om det vil få Ofcom og andre myndigheder tilbage til tegnebrættet for at omarbejde deres mulighed for at overtage mobil- og WiMaxblandingen over hele båndbredden."

Oversat af Alex Zichau Hertz




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere