Artikel top billede

Foto: Torben Klint

Leder: Farligt fodslæb i KMD-salg

Computerworld mener: Det er ikke en samfundsopgave at drive it-virksomhed som KMD. En privatisering vil give handlefrihed til at lade selskabet udvikle sig. Så stop nu fodslæberiet.

Computerworld mener: Det er nu mere end et år siden, at den ny kommunalstruktur trådte i kraft.

Og lige siden det stod klart, at den it-mæssige opgave i forbindelse med kommunalreformen var løst, er fodslæberiet taget til i den næste store kommunale it-opgave – privatiseringen af KMD.

KMD er en enestående virksomhed.

Det er Danmarks niende-største it-selskab og på en femtende-plads blandt de dygtigste it-virksomheder i kategorien drift og udvikling, som findes i Computerworlds Top 100.

Helt unik erfaring

De godt 3.000 ansatte omsatte i 2006 for 3.385 milliarder kroner og skabte et overskud på 160 millioner kroner, som kunne puttes i firmaets pengetank, der allerede rummer over en milliard kroner.

Selskabet ligger inde med en helt unik erfaring i drift, udvikling og systemintegration i de danske kommuner. Men – det er offentligt ejet.

KL ejer som medlemsorganisation for de danske kommuner den største danske it-virksomhed. Det er svært at se fornuften i det.

Det er ikke en samfundsopgave at drive it-virksomhed.

Det er en samfundsopgave at bruge informationsteknologi til offentlighedens bedste.

En del af den opgave går ud på at vælge leverandører ved at lade dem konkurrere mod hinanden og dermed sikre de bedste løsninger til de bedste priser.

Den danske it-investor Ib Kunøe vil gerne købe KMD.

Om det er en god ide, når man tager i betragtning, at Kunøe i forvejen ejer væsentlige it-leverandører til det offentlige, som Topnordic, må konkurrencemyndighederne tage stilling til.

Men han skal have point for sit tilbud, der understreger det uløste problem med ejerskab i KMD.

Kunøes provokation blev oprindeligt lanceret i dagbladet Børsen, hvor tanken var at fusionere KMD og NNIT – en interessant ide fra den mand, der gennem en række uforudsete transaktioner på det nordiske marked har skabt det nuværende Topnordic og vendt op og ned på styrkeforholdende blandt de traditionelle nordiske system-integratorer.

Vanskeligt at begribe

Politisk er det til at forstå, hvis socialdemokratiske borgmestre på Sjælland ønsker at beholde ejerskabet af KMD længst muligt, selv om der ligger et lovgrundlag, som skal føre til salg.

Men Venstre-borgmester og KL-formand Erik Fabrins synlige uvilje mod salget er langt vanskeligere at begribe.

I Poul Schlüters (K) regeringer i 1980'erne og 1990'erne tog den daværende indenrigsminister Thor Pedersen (V) et voldsomt, men tiltrængt, opgør med kommunalt ejede selskaber.

Nu har hans afløser både som indenrigsminister, og nu finansminister, Lars Løkke Rasmussen (V), valgt at holde lav profil, når det gælder KMD's fremtid.

Fodslæberiet i privatiseringen af KMD kan ikke forsvares.

It-branchen er en global, ekstremt konkurrerende og innovativ branche, hvis virksomheder både kan og bør håndtere kommunernes databehandling og digitalisering.

Privatiseringen af statens databehandling har givet staten stor handlefrihed, hvilket i sidste ende kommer borgerne til gode.

Kommunerne får ikke samme handlefrihed, før vi får en afkobling mellem kommunernes it-valg og kommunernes ejerskab af deres it-leverandør.

Samtidig ville privatiseringen give KMD selv en strategisk handlefrihed til at udvikle sig, som i det lange løb ville gavne såvel de mange medarbejdere i KMD som KMD's kunder.

Fodslæberiet i privatiseringen fungerer som et farligt benspænd på fremtiden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere