Artikel top billede

Leder: Vi ved, hvem du er

Computerworld mener: Med dansk-svenske Polar Rose vil det ikke kun være, hvad vi har skrevet eller er blevet beskrevet for, der vil følge os på nettet. Nu vil det også være, hvad vi gør, og hvor vi er.

Computerworld mener: Den danske it-iværksætter Nikolaj Nyholm ('I build companies') og den svenske it-forsker Jan Erik Solem har skabt en bemærkelsesværdig innovation i form af billedsøgemaskinen Polar Rose.

Kort sagt er det en tjeneste, som kan genkende ansigter på nettet, uanset om de kommer som video eller almindelige billeder.

Polar Rose dækker over en teknologi, som kan opdele et fotografi i hundreder af punkter og omdanne dem til en tredimensionel model, så et ansigt på ethvert billede eller video fra enhver vinkel bliver genkendeligt.

Perspektiverne er vidtrækkende. Hvad danskerne – og internetbrugere verden over – snart får i hænderne, er en teknologi, som kun efterretningstjenester råder over i dag.

En teknologi, som giver os muligheden for at finde andre mennesker og følge deres færden verden over, hvad enten de optræder inkognito eller ej.

Alle kan genkendes

Det er ligegyldigt, om vi selv lægger feriebilleder ud, bliver fotograferet af tilfældige turister eller filmet af overvågningskameraer – uanset hvilket fotografi, uanset hvilken video, der havner på det åbne internet, så vil enhver person kunne blive genkendt og identificeret på sit udseende.

Intet under, at CIA’s ventureselskab In-Qtel for længst har meldt sig som interesseret investor i Polar Rose – og at World Economic Forum for nylig udnævnte Polar Rose til at være en af verdens førende teknologi-pionerer.

Nyholm og Solem har i første omgang tænkt Polar Rose som en ren billedsøgningstjeneste – hvor Google søger på tekst, søger Polar Rose på billeder.

Men perspektiverne i billedgenkendelsesteknologien – som også er ved at blive udviklet i Googles og Microsofts laboratorier – rækker langt længere end som så.

Næste skridt vil være at genkende ting.

Hvis du ser en skjorte på et billede af George Clooney, kan du identificere den som en Hugo Boss og med et kommercielt link komme til for eksempel Kelkoo, der kan vise vej til et sted, der forhandler den.

Hvis du ser en pumpe på et billede fra et industrianlæg, kan du...fortsættes

... identificere den som en Watson-Marlow Sci-Q, som forhandles af Bredel. Klik og køb.

Enter den næste handelsrevolution – e-handel 2.0 – som tvinger virksomhederne til at se på internettet med helt friske øjne.

Med Polar Rose rundt om hjørnet har danske virksomheder alle muligheder for at stå stærkt i den næste bølge.

Grundlæggende tager Polar Rose os et stort skridt videre mod at kunne anvende internettet bedre til at finde, hvad vi søger.

Det er positivt. Ikke mindst for de mennesker, der søger efter forsvundne pårørende, mens de, der helst ikke vil ses – for eksempel pædofile sexturister i Thailand – får det sværere.

Men Polar Rose tager os også det næste store skridt videre i debatten om privatlivets fred vs. overvågningssamfundet.

Nu vil det ikke kun være, hvad vi har skrevet eller er blevet beskrevet for, der vil følge os som et uendeligt tekstspor på internettet – nu vil det også være, hvad vi gør, og hvor vi er, der vil følge os som et uendeligt billedspor livet igennem.

Hvis vi skal sikre de samfundsmæssige gevinster ved den nye teknologi og forebygge skyggesiderne – herunder misbrug og utryghed – så har vi brug for en fornyet debat om internettet som et offentligt rum, og hvor grænserne skal gå for personlige data i en verden, hvor internettet ser alt og ved alt om os.

Den debat bør vi have her i Danmark nu.

Det giver os en mulighed for at påvirke den globale opinion med afsæt i vores værdier og samfundssyn. Venter vi, bliver fremtidens rammer og principper dikteret udefra af andre.

Så kom med dit synspunkt. Hvad skal der til?




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere