Artikel top billede

PFA-direktør: SOA sikrer nem fyring af mægtige CSC

Tema: Fem års arbejde med SOA gjorde det let for PFA Pension at vinke farvel til system-leverandøren CSC.

Det er aldrig nemt at skifte til nyt it-system.

Den sandhed gælder også for PFA Pension, der forleden vinkede farvel til CSC som partner på udvikling af koncernens pensionssystem.

Alligevel blev det, der kunne være en tung og opslidende manøvre med genoptræning af medarbejdere i nye it-systemer, gjort væsentligt lettere af pensionsselskabets store satsning på at skabe en serviceorienteret arkitektur (SOA).

Svinger snablen

"Nu kan vi ved hjælp af SOA svinge snablen over i en anden kilde," som it-direktør Claus Flinck udtrykker det og fortsætter:

"Tidligere ville vi have været nødt til at kode os ud af det og strukturere det hele på ny," siger han og fastslår, at PFA Pension nu synligt høster gevinsterne af fem års intensivt arbejde med at opbygge en service orienteret arkitektur.

Farvellet til CSC kom efter fem års samarbejde og er i flere medier blevet kædet sammen med fyringen af koncerndirektør Niels Søbjerg Nielsen.

CSC-system ikke ambitiøst nok

Den sammenhæng vil it-direktør Claus Flinck dog hverken be- eller afkræfte, men han forklarer, at baggrunden for farvellet til CSC blandt andet skal findes i, at CSC-systemet AIA ifølge PFA Pension ikke levede op til ’pensionsselskabets ambitionsniveau’..

Dels fordi systemet er europæisk standardsystem, der gør det besværligt og bekosteligt at omkonfigurere det til danske forhold.

Dels fordi det er svært at opstøve personale med AIA-kompetencer i Danmark.

Men hvad er det præcist ved den serviceorienterede arkitektur, der gjorde det muligt for PFA Pension at beholde et smil på læben samtidig med bruddet med CSC?

Leverandører dikterede funktionalitet

Tidligere - altså før PFA Pension hakkede sin systemstruktur op i godt 300 forskellige services - var pensionsselskabet nødt til at benytte...fortsættes

... den funktionalitet, som leverandøren af et it-system havde defineret, muligvis med et par bekostelige tilretninger og justeringer.

I PFA Pensions tilfælde byggede udviklingen indtil 2003 på it-systemet 'KR', som selskabet havde arbejdet på siden 1982.

Det var egentlig dette ældre system, som skulle afløses af et nyt produktionssystem fra CSC.

Men samtidig med, at CSC i 2003 indgik aftalen med PFA Pension om at udvikle nye, digitale produkter, indledte pensionskoncernen også arbejdet med at skabe og forme en serviceorienteret arkitektur.

Genbrug giver mening

Baggrunden var, dengang som nu, at et pensionsselskab i virkeligheden foretager den samme manøvre i mange forskellige sammenhænge, som det giver god mening af genbruge og kunne udskifte uafhængigt af hinanden

For eksempel er udbetaling af penge en services, der bruges i mange forskellige former.

Således har PFA Pension i dag beskrevet godt 300 services, hvoraf mange kan plukkes ned som fra hylderne som i et supermarked.

Og der er faktisk endnu en anden parallel til supermarkedet.

Services en slags 'private labels'

Varerne på PFA Pensions hylder kan nemlig sammenlignes med de såkaldte private labels i detailhandelen, hvor detailkæden ejer mærket, men frit kan udskifte den bagvedliggende leverandør alt efter behov.

I princippet kan PFA Pension det samme – blot bede om at få en ny leverandør af koncernens egne services – som det reelt skete i tilfældet med CSC.

Ifølge Frederik Rønn, konstitueret områdechef for teknisk arkitektur, begyndte arbejdet dengang med at beskrive og udvikle de 300 servicer ud fra klart definerede forretningsbehov.

Først definering af services

"I første omgang så vi på, hvordan vi kunne modellere verden servicemæssigt og herefter, hvordan vi kunne...fortsættes

... koble systemerne til de forskellige services," siger Frederik Rønn.

For eksempel hedder en af servicerne i dag 'ændring af en kontrakt'.

Denne service kan nu benyttes hver gang, der er behov for funktionaliteten uafhængigt af produkter og it-systemer, forklarer Frederik Rønn.

Det betyder også, at en ny leverandør principielt ikke er herre over selve servicen, men alene skal finde en metode til at få sit eget system til at matche servicerne.

Lettere for alle parter

"Når vi i dag har møder med leverandører gør SOA-strukturen det lettere for alle parter, fordi vi ved, hvad vi vil have - vi kan nemt redegøre for alle vores snitflader til omverdenen," siger han.

Forleden dags farvel til CSC, som også er blevet kædet sammen med farvel til koncerndirektør Niels Søberg, betød således heller ikke, at allerede iværksatte produkter på CSC's AIA-platform er ude i kulden.

Faktisk tilbydes PFA Pensions kunder allerede flere produkter, som CSC har udviklet siden 2003. Blandt andet produktet Unit Link.

Og dette produkt fortsætter i produktion hos CSC, fortæller Claus Flinck, der igen fremhæver, hvordan en veldefineret SOA struktur muliggør sameksistens af gamle og nye løsninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere