Artikel top billede

Leder: Politisk standard eller standardpolitik?

Computerworld mener: Vi har et skrigende behov for klare udmeldinger i farcen om de åbne dokument-standarder. Ellers risikerer vi, at tilliden til de åbne standarder fordufter helt.

Computerworld mener: 2. juni 2006 var ikke nogen usædvanlig dag i dansk politik.

Som altid få dage før en ordinær folketingssamlings afslutning var der fuld fart på den christiansborgske lovmølle for at få de love og beslutninger igennem, som rigets parlamentarikere havde arbejdet på siden den første tirsdag i oktober.

Således blev beslutningsforslag B103 også vedtaget og pålagde dermed den offentlige sektor at anvende åbne standarder i software.

Knap to år senere har B103 udviklet sig til en hvepserede, hvor interessenter fra forskellige it-giganter og nationale interesseorganisationer er i konstante verbale slagsmål om åbne dokumentstandarder.

Og der er blevet sået tvivl om arbejdet i anerkendte standardiseringsorganisationer.

Begyndte lovende

Det begyndte ellers så lovende, da det Radikale Venstres it-ordfører i 2005 for første gang fremsatte forslag om, at det offentlige gennem en folketingsbeslutning skulle tvinges til at anvende åbne softwarestandarder.

Morten Helveg Petersen argumenterede blandt andet for, at åbne standarder vil give et mere dynamisk og konkurrencepræget it-marked med bedre løsninger, fordi åbne standarder vil sikre, at flere it-leverandører kan byde ind.

I løbet af efteråret gik IT- og Telestyrelsen så i gang med at gøre B103 operationel.

Det skete med den implementeringsplan, som videnskabsminister Helge Sander fremlagde i februar 2007.

Af den fremgik syv områder, hvor der skal anvendes åbne standarder: Dataudveksling mellem offentlige myndigheder, elektronisk sags- og dokumenthåndtering, udveksling af...fortsættes

.... tekstbehandling mellem offentlige myndigheder, elektronisk indkøb i det offentlige, standarder for digital signatur, standarder for offentlige hjemmesider, standarder for it-sikkerhed.

Allerede fra starten af implementeringen blev åbne standarder i forbindelse med tekstbehandlingsdokumenter stridens kerne.

For her havde de globale giganter gravet sig ned i hver sin skyttegrav.

På den ene side Microsoft, der har villet sikre sit Office-produkt ved at forsøge at få anerkendt Office Open XML som en åben dokumentstandard hos de globale standardorganisationer.

På den anden side ligger en række organisationer sammen med blandt andre Oracle, Sun og IBM med mindre markedsandele inden for tekstbehandling, men med et stort ønske om at gøre noget ved Microsofts dominans gennem produkter, der understøtter den åbne standard.

Kampen har bølget

Kampen har bølget frem og tilbage.

Og da B103 ved årsskiftet tvang den offentlige sektor til at anvende åbne standarder, blev det på pragmatisk vis med krav om at understøtte både OOXML og ODF i en prøveperiode frem til sommeren 2009.

Med standardorganisationen ISO’s godkendelse af OOXML som en åben standard og Dansk Standards rolle i denne beslutning er de giftige skænderier igen kommet i gang.

Desværre ser det ud til, at aben med afgørelsen om OOXML, ODF eller begge standarder ender i den gruppe af uvildige eksperter, som inden prøveperiodens udløb den 1. juli 2009 skal vurdere, om ISO-godkendelsen lever op til de danske krav til åbenhed.

Det ligner mere og mere en politisk ansvarsfraskrivelse fra it-ordførerne.

Der er et skrigende behov for udmeldinger fra politikerne; udmeldinger der forholder sig lige så visionært til standarddiskussionen, som det lod sig gøre, da B103 blev vedtaget i 2006.

Og Helge Sander bliver nødt til at få politisk fodslag om kursen i dokumentspørgsmålet.

Ellers risikerer både ministeren og Folketinget, at tilliden til de åbne standarder fordufter, og at B103 dør, inden projektet er kommet i gang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere