Artikel top billede

IBM's topchef Lars Mikkelgaard-Jensen vil ikke kommentere muligheden for erstatning til de af IBM's kunder, der har lidt tab i forbindelse med virksomhedens største nedbrud.

IBM-direktør efter gigantnedbrud: Det sker ikke igen

IBM påtager sig det fulde ansvar for driftsnedbrudet i flere af Danmarks største virksomheder. "Det sker ikke igen," siger IBM’s administrerende direktør, Lars Mikkelgaard-Jensen.

Datoen 9. april har en særlig betydning for danskerne. Tyske tropper rullede over grænsen og holdt landet besat i fem forbandede år.

I IBM’s danske afdeling har datoen nu fået en betydning mere. Nemlig som dagen, da en komponent i it-gigantens netværk løb løbsk, og sendte en række af virksomhedens store kunder, der tæller Danmarks største virksomheder, til tælling.

Carlsberg kunne ikke producere øl. Danske Banks kunder i Finland kunne ikke bruges deres kreditkort. De ansatte i A.P. Møller-Mærsk kunne ikke sende emails. DSV tabte overblikket over deres flåde af lastbiler. Mælkeforsyningen fra Arla var truet.

Knock-out’et var udløst af en simpel fejl i en switch i IBM’s datacenter.

”Det var en switch, der begyndte at sende voldsom trafik ind i vores netværk. Vi har fundet fejlen, og vi har rettet fejlen, så det sker ikke igen,” siger Lars Mikkelgaard-Jensen, administrerende direktør i IBM, til Dagbladet Børsen.

Kunderne skælder ud

Kunderne var ikke glade. Både Carlsberg og Danske Bank gik i pressen og skældte ud.

Hos IBM undrer man sig stadig over, at en simpel komponent kunne udløse et sådan kaos.

”Det der skete var ganske usædvanligt. Men vi mangler stadig fuldt ud at forstå, hvorfor en fejl omkring en switch kunne få ultimativ betydning for to af vores systemer. Det var den samme information, der lå og kørte igen og igen og til sidste var hele nettet fuldt belastet,” siger Lars Mikkelgaard-Jensen til Børsen.

Han erkender, at ansvaret alene hviler på IBM, selvom netværksudstyret fra Cisco kom under mistanke.

”IBM har det fulde ansvar, uanset hvad der har udløst problemet.”

Tab af tillid

Selvom systemerne hos de store kunder atter er oppe at køre, og selvom IBM-chefen lover, at det ikke vil ske igen, står han og IBM tilbage med et problem, som kan have langtrækkende konsekvenser.

For virksomhedernes forretningskritiske systemer tåler meget dårligt, at deres it-leverandør ikke sikrer dem 100 procent oppe-tid.

De får ganske enkelt ikke det, de betaler for.

”(..) Vores kunder har lagt deres it-drift hos os, fordi de har tillid til, at vi er dybt professionelle og gør vores yderste. Så denne sag piner da mig og i udpræget grad hele vores driftsorganisation,” siger Lars Mikkelgaard-Jensen.

Ingen kommentarer til erstatning

Det er ikke første gang, IBM’s store kunder mister forretning, når leverandøren svigter.

I 2003 havde Danske Bank et IBM-forårsaget nedbrud, der i fem dage lukkede for pengeoverførelser for bankens it-systemer og bankens godt halve million netkunder.

Nedbruddet udløste et forlig og en erstatning fra IBM til Danske Bank, der selv måtte punge mellem 40 og 50 millioner kroner ud i erstatning til de kunder, der blev ramt af det lange nedbrud.

Lars Mikkelgaard-Jensen vil ikke sige, om IBM også denne gang kommer til at kompensere sin store kunde.

”Det er et oplagt spørgsmål. Men det er sådan, at det er reguleret i de enkelte kontrakter, som jeg ingen kommentarer har til.”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere