Artikel top billede

Google angriber menneskerettighedspolitik

Googles aktionærer har stemt to forslag ned, som ville have tvunget søgemaskinen til at ændre sin menneskerettigheds-politik. Emnet fyldte størstedelen af det årlige møde imellem aktionærerne.

Computerworld News Service:Serge Brin, medstifter og teknologidirektør for Google, undlod at stemme på nogle af forslagene.

"Jeg er grundlæggende enig med ånden i forslagene, men som de er formuleret på nuværende tidspunkt, vil jeg ikke stemme på nogle af forslagene," siger Serge Brin.

Målet helliger midlet

Adskillige amerikanske teknologi-virksomheder er blevet kritiseret for deres aktiviteter i Kina. Google er i denne sammenhæng kommet i 'rampelyset', efter at søgemaskinen har valgt at underlægge sig Kinas strenge censur-regler. Google forsvarer sig med, at det er bedre at have en mulighed for at levere begrænset information til Kina's befolkning, end slet ingen.

Aktionærer kritiske

Aktionærer og Amnesti International fortsætter dog med at presse på for at få Google til at ændre sin politik på området, ikke bare i Kina, men i alle lande hvor ytringsfriheden er begrænset. Et af forslagene kom fra en gruppe af aktionærer tilknyttet byen New Yorks pensionsfond, som sidder på aktier for 1.4 milliarder kroner.

Forslaget, som blev præsenteret af en repræsentant for Amnesti international, tilrådede at Google iværksatte en række nye politiker, der beskytter bevægelsesfrihed på internettet. Disse bør, ifølge forslaget, inkludere alle legale metoder til at modstå udefrakommende krav om censur, og informere brugere når søgemaskinen har efterlevet krav om censur.

"Google deltager i et initiativ omhandlende udviklingen af en samling retningslinier, for hvordan internet-virksomheder bør reagere, når de bliver mødt med krav om censur i lande som for eksempel Kina. Selvom det er et skridt i den rigtige retning, har Google endnu ikke taget noget initiativ der kan forbedre situationen i Kina siden søgemaskinen blev lanceret i landet," siger talsmanden for Amnesti International, Tony Cruz.

"Vi har udelukkede hørt snak og defensive argumenter fra Google, lige siden problemet opstod. Der er intet der tilbageholder Google fra at starte forbedrende initiativer, mens debatten om standarder er i gang," siger han.

Harrington Investments har afleveret et lignende forslag, som også blev nedstemt på det årlige møde. Forslaget bragte en menneskerettighedskomite på bane, som skulle gennemgå konsekvenserne af virksomhedens menneskerettighedspolitik.

Google ikke de værste

Brin forsvarede virksomhedens tilstedeværelse i Kina, og forklarede at; "Google har et overlegent rygte når det handler om at gøre information frit tilgængeligt."

Han har eventuelt refereret til Yahoo, som har overdraget information til Kinas regering der førte til anholdelse, og fængsling, af en forfatter.
Google tøvede i starten med at lancere sin service i Kina, på grund af de vanskelige forhold i landet.
"Vi var tilbageholdene på grund af de mange restriktioner, der øjensynligt ikke stemte overens med vores egen politik, men vi var i stand til at gå ind på markedet uden at gå på kompromis med mange af vores principper," siger Brin.

Lidt godt er også godt

Han bemærker at Googles politik har influeret den kinesiske søgemaskine Baidu's politik, som nu også gør brugerne opmærksomme på at de er udsat for censur.

Brin forklarer, at den ekstra omsætning ikke har været Googles hovedformål med at gå ind på det kinesiske marked.

"Vores mål i lande som Kina er ikke at generere så meget omsætning som muligt. Vi kunne trække os ud i morgen hvis vi ville, og ikke mærke det økonomisk overhovedet. Vores mål med lande som Kina er at tilføre så meget frihed som vi kan," forklarer Brin.

Amnesti International er ikke tilfredse

Den forklaring syntes dog ikke at formilde aktionærerne på det årlige møde. En repræsentant for Amnesti International siger at han værdsætter Googles bestræbelser, men at virksomheden sagtens kan gøre mere.

Oversat af Jimmie Gustafsson




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere