Artikel top billede

DK-CERT: Botnet angriber med SQL-indsætning

Nogle af de massive angreb med SQL-indsætning kommer fra botnet, der bruger dem til at inficere nye pc'er, skriver lederen af DK-CERT, Shehzad Ahmad, i sin månedlige klumme.

De seneste måneder har en række legitime websteder spredt skadelig software.

Det sker ved, at der på websiderne står script-kommandoer, der henviser til en anden webside, hvorpå de skadelige programmer kører.

Disse programmer forsøger at udnytte velkendte browsersårbarheder til at installere software.

Den sidste del af angrebet er forholdsvis nem at forstå. Men hvordan går det til, at kendte og respekterede websteder som USA Today, ABC News og Packard Bell spreder skadelige programmer?

Forklaringen er, at de er ramt af SQL-indsætning.

En angriber har udnyttet en sårbarhed i web-applikationer på de pågældende websteder til at snige den skadelige script-kode ind på siderne.

I praksis foregår det ved, at angriberen i et inputfelt eller et argument i en URL-streng tilføjer nogle SQL-kommandoer.

Hvis web-applikationen ikke tjekker input, men bare sender hele tekststrengen videre til databasen, bliver SQL-kommandoerne udført.

Denne angrebsform er velkendt.

Det, der har undret os gennem de seneste måneder, er den store mængde af sider, der tydeligvis var blevet ofre for SQL-indsætning.

Det er så mange, at der må ligge en form for automatiseret angreb bag.

Asprox angriber

Sikkerhedsforsker Joe Stewart fra firmaet SecureWorks fandt for nylig en vigtig brik til puslespillet.

Han følger aktiviteten på botnet, altså netværk af pc'er, der uden deres ejers vidende bliver fjernstyret af nogle bagmænd.

Joe Stewart opdagede, at botnettet Asprox blev opdateret med ny software i begyndelsen af maj.

Den nye software var et værktøj til SQL-indsætning. Værktøjet søger via Google efter websteder, der indeholder .ASP-sider.

Herefter forsøger værktøjet at indsætte SQL-kommandoer på de sider, Google-søgningen har fundet frem til. Hvis det lykkes, bliver der tilføjet en tekststreng til en række felter i databasen.

Tekststrengen indeholder en kommando, der åbner et script i en såkaldt Iframe.

Denne kommando vil blive vist og eventuelt udført, når databasefelterne indgår i en webside, der vises i en browser.

Herefter føres man hen til en ny webside, der prøver at udnytte kendte sårbarheder til at installere programmer med. Hvilke programmer? Det kunne for eksempel være botnet-programmet, så gæsten også bliver indrulleret i det.

Fast flux

En særlig finesse ved dette angreb er, at det er koblet sammen med et såkaldt fast flux-netværk.

I et fast flux-net er et domænenavn koblet til en lang række IP-adresser, der skifter med korte mellemrum.

På ét tidspunkt fører et besøg på domænet til én IP-adresse, nogle minutter efter til en helt anden.

Koblingen er smart, fordi IP-adresserne alle tilhører pc'er i Asprox-botnettet.

Så SQL-angrebet indeholder et Iframe-link til et script på et bestemt domæne.

Dette domæne henviser igen til én ud af en række IP-adresser. Når en af pc'erne forsvinder fra nettet, fx fordi dens ejer scanner sin pc for virus, er der straks nye, som kan tage dens plads.

Problemet er udbredt. En Google-søgning foretaget i denne uge viser, at godt 119.000 websider har været ramt af angrebet fra Asprox-botnettet.

Hvad kan man gøre for at beskytte sig? Hvis man har ansvaret for en web-applikation, der kommunikerer med en database, er svaret: Skriv applikationen om.

Applikationen må ikke sende tekststrenge fra brugerinput direkte videre til databasen.

I stedet skal man enten rense input eller kalde stored procedures med parametre i stedet for direkte at udføre SQL-kald.

DK-CERT (www.cert.dk) er det danske Computer Emergency Response Team.

I samarbejde med tilsvarende CERT'er over hele verden indsamler DK-CERT information om internetsikkerhed. DK-CERT udsender advarsler og tager imod anmeldelser af sikkerhedsrelaterede hændelser på internettet.

DK-CERT's leder, Shehzad Ahmad, opdaterer den sidste fredag i hver måned Computerworlds læsere med de seneste tendenser inden for it-sikkerhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere