Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Lene Sekjær)

Cisco, Intel og Samsung i skøn forening om WiMax

Det mest iøjnefaldende ved den nyoprettede Open Patent Alliance er muligvis hvilke virksomheder, der ikke er involverede.

Computerworld News Service: Cisco, Intel, Samsung og Alcatel-Lucent er gået sammen med teleselskaberne Clearwire og Xohm om at oprette Open Patent Alliance (OPA), som er en central bank over patenter relateret til WiMax.

Virksomheder, såsom udviklere af forbrugerelektronik, der ønsker at indbygge WiMax i deres produkter, kan bruge OPA til at finde ud af, hvilke virksomheder der har de relevante WiMax-patenter, og til at regne ud hvor meget det vil koste dem at få licens til at bruge de patenter.

De involverede virksomheder i OPA understregede ivrigt, at de forventer, at andre relevante organisationer vil deltage, men de gjorde det let at bemærke, hvem der var fraværende, mens de beskrev patent-situationen for WiMax.

UTavshed om antal licenser

"De essentielle intellektuelle rettigheder bag WiMax er langt bredere fordelt, end hvad der gør sig gældende for nogle af de traditionelle mobilteknologier," udtaler Barry West, teknologichef hos Sprint og topchef for Xohm, som er Sprints WiMax-netværk.

Virksomhederne ville ikke sige noget om, hvor mange af patenterne bag WiMax de samlet kontrollerer, selv om Samsung udtalte at eje 20 procent af patenterne bag visse komponenter af WiMax. Andre virksomheder, der sidder på essentielle patenter, inkluderer Nortel og Motorola, ifølge Phil Solis, analytiker hos ABI Research.

En anden betydningsfuld ejer af relevante patenter, som ikke var involveret i Open Patent Alliance ved åbningen, er Qualcomm, som er blevet anklaget af Nokia og andre mobilleverandører for at afkræve oppustede priser for adgang til dens patenter.

Qualcomm ejer relevante patenter til WiMax gennem egen udvikling samt gennem opkøb af virksomheder som Flarion og Airgo Networks, ifølge Solis.

Qualcomm har underskrevet licensaftaler med virksomheder som Soma Networks for noget af teknologien til brug i WiMax-produkter. Qualcomm har ingen intentioner om at deltage i Open Patent Alliance, siger virksomheden i en meddelelse.

Til fordel for innovation

Sådan som patenter på nuværende tidspunkt håndteres i det trådløse marked er til fordel for innovation og forbrugerne, og derfor støtter Qualcomm fortsættelsen af den nuværende praksis, ifølge meddelelsen.

"3G-teknologi er blevet sat i værk med en utrolig vækstrate i løbet af de sidste par år under den aktuelle struktur for intellektuelle rettigheder, som ansporer til innovation og deltagelse af virksomheder med forskellige forretningsmodeller," udtaler Qualcomm.

Qualcomm har ifølge meddelelsen allerede licenseret patenter til WiMax-teknologi til seks udviklere af slutbrugerprodukter samt til en udvikler af infrastruktur og til en leverandør af testudstyr. Andre bidragydere til WiMax vil sandsynligvis slutte sig til patentalliancen, dog muligvis ikke dem alle, ifølge Solis.

"Dette kommer ikke til at blive en slags alt-i-en-løsning. Men det, som det gør, er at starte et grundlag, som andre virksomheder kan tilslutte sig, så man får en åbenhed i forhold til patent-gennemsigtighed," siger han.

Bliver hos ejerne

Medlemmerne af Open Patent Alliance kommer dog ikke til at give deres patenter til alliancen.

"Patenterne forbliver hos den oprindelige ejer, som er fritstillet til at operere som ønsket," udtaler West.

Det vil dog kræves af medlemmerne, at de åbent tilkendegiver deres patenter og raten ved hvilken, de har tænkt sig at licensere dem.

En tredjeparts-'dommer', som er uden forbindelse til nogle af de involverede virksomheder, vil undersøge patentbidrag og acceptere dem, hvis de findes essentielle for WiMax-standarden, ifølge Sriram Viswanathan, vice president for Intel Capital og generaldirektør for Intels WiMax-program.

Håbet er, at denne organisation vil hjælpe til at anspore innovation og en bredere brug af WiMax end blot inden for markedet for mobiltelefoni.

"Traditionelle producenter af forbrugerelektronik har i dag ikke taget mobilteknologi til sig i nogen bred forstand primært på grund af mangel på gennemsigtighed og åbenhed," udtaler Viswanathan.

Selv om der er nogle apparater på markedet, såsom MP3-afspillere, der gør brug af mobilteknologi, så er der ikke mange, der gør det, bemærker han.

"En god struktur som denne kan sætte gang i sådanne apparater," udtaler han.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere