Artikel top billede

Sådan kan du motivere dine udviklere

It-Akademiet: Udviklere er ikke nødvendigvis som andre medarbejdere. At lede dem kan kræve andre metoder end mange chefer er vant til. Læs her, hvordan udviklerne vil behandles.

Computerworld News Service: På mange måder er det at lede en udvikler ligesom at lede enhver anden type medarbejder.

Udviklere foretrækker ledere, der kan hjælpe dem med at løse forretningsmæssige og tekniske problemer, som vil beskytte dem mod unødvendige politikker, og som vil hjælpe dem med at opnå deres personlige karrieremål.

Men programmører er... anderledes.

Ligesom musikere kan disse kreative mennesker skifte mellem at se tingene i et større perspektiv og være overdrevet detajlerede på et splitsekund.

Deres opmærksomhed kan hurtigt blive afledt af et fjollet stykke legetøj, og de kan overtales til at arbejde over ved at love dem en pizza og en t-shirt.

Det kan være forvirrende for ledere - især ikke-tekniske ledere - at forstå og motivere disse mennesker.

Men det er selvfølgelig ikke en ny udfordring. Ledere har forsøgt at inspirere programmører siden mainframe-tiden, og flere af de klassiske bøger om emnet er stadig relevante i dag.

Tom DeMarcos bog "Peopleware" var nok den første, der anbefalede at give udviklere telefoner med ringetoner, der kunne slås fra for at minimere antallet af forstyrrelser i deres arbejde.

Stan Rifkin, rådgiver hos Master Systems, henviser til en artikel fra Harvard Business Review, der hedder "Who are your motivated workers" af M. Scott Myers fra 1964.

"‘How to motivate enigneers' er et gammelt og velkendt projekt, og læg mærke til datoen," siger Stan Rifkin. Artiklen læner sig op af Herzbergs pionerarbejde, der blev udgivet et år eller to tidligere.

Han tilføjer:

"Mange af vores spørgsmål er blevet besvaret af forskning og beviser. Vi skal bare lære, hvordan vi skal finde de svar."

Men ud fra en række samtaler med udviklere virker det som om, mange ledere stadig ikke gør det helt rigtigt.
Så ud fra en forventning om, at udviklere ved, hvordan deres ledere kan motivere og lede dem mest effektivt, har jeg spurgt i nogle online-communities og sociale netværk:

"Hvad - og kun en ting - bør en CIO vide om ledelse og motivation af udviklere?"

Udviklerne gav mig en del input, men ikke i så høj grad som jeg har set i tidligere artikler i serien "Getting Clueful", som satte fokus på it-folks meninger om de vigtigste ting, deres chefer skulle forstå om telekommunikation, softwarekrav, udvikling, bekæmpelse af spam og computer-rådgivning.

Jeg har opsummeret svarene, og det er tydeligt, at spørgsmålenes selvanalyserende natur har givet nogle ret overraskende svar.

Stol på udviklerne

Nogle ledere opfører sig som om udviklere, der er overladt til sig selv, aldrig ville skrive en eneste linje kode men i stedet bruge hele dagen på at spille computer. Det passer ganske enkelt ikke.

Det største ønske blandt de udviklere, der har svaret på mit spørgsmål, er, at deres leder anerkender deres egne og deres teams evner og stoler på, at de kan få arbejdet gjort.

"Al motivation kommer indefra," siger SQL-konsulent Rudy Limeback, der var udvikler i 30 år.

"Udviklere har brug for at få lov til at udvikle, for det er det, de brænder for," siger han.

Ledere kan appellere til en udviklers stolthed

"Find ud af, hvad udviklerne godt kan lide at lave, og find så en måde til at lade dem gøre det, så det gavner virksomheden," foreslår Ilja Preuss, softwareudvikler hos Disy Informationssysteme GmbH.

"De mest motiverede medarbejdere er dem, der laver det, de bedst kan lide."

"Jeg vil gerne have, at min it-chef forstår, at jeg går op i kvaliteten af mit arbejde," siger Bruce Lindman, databasekonsulent for Quick Solutions.

"Jeg sætter mit navn på al min kode og ‘underskriver' dermed alle scripts eller procedurer, jeg skriver. Der er ikke noget, der frustrerer mig mere end at skulle gøre arbejdet halvt eller gå på kompromis med kvaliteten."
Du kan ikke appellere til udviklernes kreativitet, med mindre du giver dem tid og plads til at tænke og skabe.
"Teknikere har brug for tid til at tænke og til at skrive koden," siger Lotus Notes-guru Ben Poole.

"Udviklere er generelt meget kompetente mennesker," skriver Paul Danielson, it-chef for et avisforlag.

"De skal have plads til at udvikle løsninger på egen hånd uden at blive fodret med arbejde og metodelære fra ledelsen. Der er intet, der ødelægger humøret hos en god udvikler hurtigere, end at få stukket en opgave i hånden og derefter få fortalt, hvordan den skal løses."

Ledere skal heller ikke forvente, at ekspertsoftware bliver spyttet ud efter standardmetoder. Softwareudvikling er ikke en Six Sigma-aktivitet.

Man skal hellere give udvikleren den overordnede ide.
"Jo mere arbejde jeg bliver pålagt i forvejen jo bedre," skriver en udvikler.

"Så kan jeg se løsningen selv i stedet for at få den serveret af en anden.

Udviklere vil altså udvikle

De fleste udviklere vil helst fokusere på at skrive god kode. Og stort set alt andet er irrelevant for dem.
For mange udviklere er lederens vigtigste rolle at beskytte dem mod fis og ballede på kontoret.

"Udviklere ønsker og forventer, at deres ledelse, også lagene mellem dem selv og deres CIO, tager sig af rod, nytteløse møder, papirarbejde og andre tidsrøvere," siger Rudy Limeback.

Andre udviklere klager over ledere, der minder dem om forestående og overskredne deadlines flere gange om dagen. De bryder sig ikke om ledere, der vil prioritere deres opgaver for dem.

"Giv mig en ide om, hvordan arbejdet skal prioriteres, og lad mig så selv klare det," skriver en udvikler.

"Lad mig være i fred, jeg ved, hvad jeg laver." Mange udviklere siger, at de arbejder bedst sammen med mennesker, der giver dem problemer, de skal løse, og ikke blander sig i, hvordan de løser dem.

Lyt. Reager. Ros

Udviklere forventer ikke nødvendigvis, at chefen forstår, hvad de laver.

Men de vil gerne have, at chefen lytter til - og reagerer på sine medarbejderes synspunkter, før han eller hun tager beslutninger.

"Snak med de mennesker, der laver arbejdet, engang imellem. Find ud af, hvad der motiverer dem, og få måske endda en ide om, hvad det kræver på deres niveau at afslutte et projekt," anbefaler it-professionel Michael Furmaniuk.

"Motivation kan starte oppefra eller nedefra, men hvis de aldrig kommunikerer direkte, er der ingen ægte forståelse."

"Lyt aktivt, tal åbent" er et vigtigt mål for udvikler Jason Trebilcock.

"Heldigvis er det lige præcis det, vores CIO gør." Men han tilføjer, at det ikke kun gælder CIO'en. Det bør gælde for alle i en virksomhed.

"Uden åben og ærlig kommunikation beder man om problemer." Vær specifik - spidsfindighed går ofte tabt hos udviklere, der er meget praktisk orienterede. Uklare forslag nytter ikke noget, eftersom en udvikler måske ikke forstår, hvad man prøver at sige.

Kommunikation handler ikke kun om nøjagtig udveksling af informationer. Det handler også om at give feedback til - og rose udviklerne - især hvis man vil motivere dem.
"Jeg kan godt lide at få mundtlig ros," skriver en anonym udvikler.

"Selv hvis jeg ikke er den bedste, har jeg brug for en eller anden form for positiv feedback for at komme videre."
Men feedback handler ikke altid om at fortælle udviklerene, hvor gode de er. Det handler om at stille forventninger og både være konsekvent og fair. En af udviklerne skriver:

"Jeg vil hellere have hård, men konsekvent og fair kritik end venlig, men ukonkret kritik," mens en anden skriver, at kritik får ham til at arbejde hårdere - inden for rimelighedens grænser.

Betal udviklerne godt

Da jeg spurgte udviklerne, hvad der motiverede dem, forventede jeg at få de fleste af svarene. De fleste mennesker vil gerne anerkendes for de kompetencer, de bidrager med, føle at deres leder har tiltro til dem og modtage ærlig og brugbar feedback. Men jeg forventede ikke, at flere af svarene ville handle om penge.
En af udviklernes svar på spørgsmålet:

"Hvis du kunne få din CIO til at forstå én ting om ledelse og motivation af udviklere, hvad skulle det så være" bestod af et eneste ord: Penge. Og til det automatiske opfølgnings-spørgsmål

"Hvorfor lige det?" svarede han

"Det kan pigerne godt lide."
Jeg grinede højt, da jeg læste det, men der var flere udviklere, der gentog svaret.

"Hvis jeg ikke får penge for det, står jeg ikke ud af sengen," var der en, der skrev.

"At få at vide, at jeg er fantastisk og kan udrette ekstraordinære ting motiverer mig ikke, hvis jeg ikke bliver betalt ordentligt," skrev en anden.

"Penge er den største motivationsfaktor i ethvert job. Få den del på plads, og så har man en glad medarbejder," var der en databaseadministrator, der skrev, og han anbefalede, at if-chefer holder øje med, hvad der sker med hans jobrolle på arbejdsmarkdet og laver tilsvarende tilpasninger for at sikre, at medarbejderne er tilfredse med deres løn.

Udviklere er uddannede fagfolk, der forventer at blive betalt godt for deres erfaring og kompetencer.

En måde at give feedback til udviklere - især dem man værdsætter mest - er at vise sin taknemmelighed på lønsedlen.
Men det er ikke hele sandheden.

Alle og enhver kan beskrive et job, hvor man ville sige:

"Uanset hvad du betaler mig, kunne du ikke få mig til at gøre det," og de fleste af os kan komme med eksempler på tidligere job, der var dårligt betalt, men som vi fik stor personlig tilfredsstillelse ud af. Måske er min konklusion forkert, men jeg tror det ikke. Jeg har svært ved at forestille mig, at de fleste udviklere, der fik valget mellem et godt betalt job uden fremtidsmuligheder og et lidt dårligere betalt, men udbytterigt job med personlig stolthed, ikke ville vælge mulighed nummer to.

Min fortolkning af de pengebegærlige udvikleres svar er, at de fleste udviklere ikke rigtig ved, hvad der motiverer dem - hvilket betyder at deres ledere er nødt til at foretage individuelle bedømmelser af de medarbejdere, der refererer til dem. "Penge" er et let svar - måske for let - for alle kan lide at blive betalt godt.

Men udviklere er ikke nødvendigvis indadskuende.

Tænker ikke så meget over det

De tænker måske ikke ret meget over, hvad deres chefer kan gøre for at motivere dem til at gøre deres bedste. Og så er det udelukkende chefens problem at finde ud af det. Og så vil det sandsynligvis hjælpe at tage udgangspunkt i rådene ovenfor fra udviklere, der godt ved, hvad de vil have.

Det kan måske være nyttigt at betragte gode it-medarbejdere som katte, skriver Pat Phelan, en databaseadministrator med speciale i PeopleSoft-teknologier.

"Hvis man behandler dem godt, tilbyder dem en godbid engang imellem og opdrager dem på en fair måde, går det for det meste godt," siger han.

"Men hvis man konsekvent overser en ting i for lang tid, begynder de rigtig gode at se sig om efter bedre muligheder."

Og det er lidt ligesom at have katte at lede udviklere. Og konsekvenserne er også de samme.

Det er for eksempel nytteløst at forsøge at styre en kat ned til mindste detalje - resultatet vil være frustration, både for lederen og for katten.

"Vær sikker på, at katten forstår, hvad du vil have. Hvis du har opdraget katten nogenlunde godt, vil den konstant overraske dig ved at opføre sig bedre, end du havde troet, og ofte på måder, du aldrig havde forestillget dig og ikke ville kunne forklare, hvis du havde tænkt på dem!" siger han. Derudover er det utrolig lærerigt at forsøge at forstå en kat, men det kan sjældent betale sig, for katte gør, hvad de har lyst til. Det er en dårlig ide både at over- og underfodre en kat, siger Pat Phelan.

"Hvis man overfodrer dem, bliver de dovne. For lidt mad får dem til at gøre ting, man ikke vil have. Find et passende niveau for hver kat. Og efterlad altid plads til en godbid her og der."

Oversat af Mille Bindslev
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital