Artikel top billede

Direktør Henrik Andersen fra e-Boks er klar til at erobre dokumenter i Europa.

Danske e-Boks er på vej ud i Europa

Danske e-Boks gør klar til at tilbyde elektroniske dokumenter til europæerne. Med giganterne KMD, PBS og PostDanmark i ryggen kan det blive en succes, vurderer ekspert.

Danske e-Boks vil til udlandet.

"Vi er blevet så modne, at det er tid til at se ud over landets grænser," siger Flemming L. Jensen, administrerende direktør i PBS, der sammen med KMD og PostDanmark står bag e-Boks.

Direktøren, der er tidligere bestyrelsesformand for e-Boks, forklarer, at PostDanmark, KMD og PBS alle har kontakter i udlandet, hvor efterspørgslen efter et lignende system er stort.

"Der har været stor interesse, selv om andre er mislykkes. Men e-Boks er en unik løsning og et dansk fyrtårn i EU. Nu skal fyrtårnet eksporteres", siger Flemming L. Jensen.

Naturligt at kigge ud over grænserne

I e-Boks' direktørkontor er udmeldingen mere forsigtig.

"Det er endnu for tidligt at sige, hvordan, hvornår og hvor vi begynder, men der arbejdes på modeller," siger direktør Henrik Andersen fra e-Boks.

Han forklarer, at e-Boks i Danmark har vist sin modenhed. Blandt andet giver selskabet nu omsider overskud.

"Vi har den tilgang, at vi vil have skruen godt i vandet i Danmark, inden vi overvejer udlandet. Det har vi nu," siger han.

Derfor er det naturligt at kigge ud over grænserne.

Henrik Andersen forklarer, at det bliver en stor udfordring, fordi andre lande ikke har den samme tradition for eksempelvis at bruge netbank.

"Så det er ikke bare lige sådan at gå til," siger han.

Et selskab med vokseværk

Sidste år havnede mellem 50 millioner og 60 millioner elektroniske dokumenter i danske borgeres e-bokse.

I Danmark bruger 1,7 millioner danskere e-Boks, heraf er de 70.000 virksomheder.

Derudover leverer staten og samtlige kommuner samt en række private virksomheder lønsedler til deres medarbejdere via e-Boks - i alt godt 900.000 lønsedler hver måned.

Giganter i ryggen

Selvom kun syv medarbejdere formelt er tilknyttet e-boks i dag, vil de store selskaber bag e-Boks hjælpe til med det udenlandske eventyr.

I første omgang er Norden interessant, men også resten af EU er spændende, lyder det fra direktøren.

Ekspert: Succes venter
Professor Kim Viborg Andersen fra CBS vurderer, at selskabet kan få succes i udlandet. Allerede i foråret 2007var han i Computerworld inde på de samme ideer om, at udlandet var den rigtige vej frem for e-Boks.

"Selskabet har jo skabt en unik position i Danmark og ligger lunt i svinget til at kunne blive endnu mere markedsdækkende i Danmark," siger han.

Udfordringen for den slags services som e-boks tilbyder er at fortsætte de gode takter og have et skarpt øje på tilsvarende tjenester i udlandet, forklarer han.

"E-Boks er jo forholdsvis sårbar for globale tjenester af samme kaliber. Det er en mulighed for e-boks at ekspandere til andre lande, men altså også en trussel mod dem," siger professoren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere