Artikel top billede

Intelligent software kan redde menneskeliv

Tema: BI kan bruges til andet end at forbedre tallet på bundlinjen. Et Svensk hospital bruger BI til at fastsætte den bedste behandling og til at forudsige patienternes behandlingsudfald.

Computerworld News Service: Tallene taler deres eget sprog: 15 til 20 procent af neurokirurgiske patienter udvikler infektioner i de dræn, som neurokirurger implanterer for at undgå væskeansamlinger. En sådan infektion kan være en livstruende komplikation og koster årligt millioner af kroner at behandle.

Dr. Daniel Stålhammar, neurokirurg gennem 40 år, mente, at hans hospital, Sahlgrenska Universitetshospital i Göteborg, kunne gøre det bedre. Han søgte hjælp i it.

Hans valg af it-værktøjer er muligvis ikke overraskende: Daniel Stålhammar valgte business intelligence-software til at forbedre behandlingers udfald og til i sidste ende at redde liv.

"Jeg havde brug for at håndterer store databaser og at have værktøjer til at tage de rigtige beslutninger angående hvilke patienter, der skulle udvælges til at modtage den meget dyre specialbehandling," siger han.

Daniel Stålhammar brugte QlikTech Internationals QlikView til at holde adskillige databaser, der indeholder patientinformationer, op i mod fastslåede medicinske målinger og sandsynlige behandlingsudfald. Dette værktøj har hjulpet hospitalet til at reducere antallet af medicinske komplikationer og skåner patienterne for yderligere smerter og problemer og eliminerer behovet for mange dyre prøver og behandlinger.

"Dette tiltag ville da være muligt uden teknologi, men det ville kræve et enormt og konstant arbejde af adskillige mennesker. Det ville være meget bekosteligt, og det er vældig svært at yde på højt niveau 24 timer i døgnet. Der ville ske fejl, misforståelser, og så videre, hvilket ville resultere i gentagne fejlslagne behandlinger," siger Daniel Stålhammar.

"På grund af automatiske alarmbeskeder fra QlikView, vil dette simpelthen ikke ske."

Denne innovative brug af QlikView-softwaren skaffede QlikTech International og Daniel Stålhammars projekt den internationale it-pris i kategorien erhverv & relaterede tjenester i Computerworld Honor Program.

Garvet it-læge

Men Daniel Stålhammar var heller ikke helt våd bag ørerne i forhold til at bruge software til sit hverv. Han havde tidligere brugt andre it-værktøjer, såsom Microsoft Excel, til at hjælpe med at sortere og analysere data. Og han har arbejdet med at indføre elektroniske patientjournaler på sit hospital.

Disse erfaringer, udtaler han, gjorde det muligt for ham at indse hvordan computere kan hjælpe læger i vigtige beslutninger ved at levere analyser af information, som simpelthen ikke ville kunne lade sig gøre at opnå hurtigt nok gennem manuelle systemer.

Og da han hørte om et andet hospital, de brugte QlikView, så han de muligheder, som præcist denne applikation kunne tilføre hans eget medicinske arbejde.

"Jeg forstod, hvor ekstremt hurtigt de kunne foretage søgninger, og hvordan de kunne kombinere al data på en illustreret facon," siger han.

Valget gav god mening for Daniel Stålhammar, selvom hospitalets administration brugte andre BI-værktøjer. Ifølge Daniel Stålhammar syntes QlikView at arbejde hurtigere end andre systemer, hvilket er vigtigt, da der er brug for informationer til at foretage hurtige, velinformerede beslutninger angående patientpleje.

Herudover visualiserer QlikView informationer grafisk og gør det på den måde nemt at overskue associationer mellem data.

"Man kan også se disse mønstre med andre værktøjer, men det var meget lettere med QlikView," siger Daniel Stålhammar.

Forudsigelse af behandlingsudfald

Daniel Stålhammar ville have applikationen til at analysere medicinske prøver og observationer fra neurokirurgiske patienter og sammenstille disse med sandsynlige udfald for at klarlægge mønstre og de bedste behandlingsprotokoller.

"Der er et antal indikatorer for patienter med skader i hovedet. Disse kan vejes op imod hinanden, hvilket kan gøres ret tidligt i forløbet, for på den måde at se om patienten er i fare for en dårlig udvikling," siger Daniel Stålhammar.

Ideer oversat til BI-løsning

Disse indikatorer er ting som patientens alder, tryk i kraniet og antallet af hvide blodceller. Tilsammen kan disse målinger indikere potentielle livstruende komplikationer.

Daniel Stålhammar arbejdede sammen med hospitalets it-afdeling om at skræddersy værktøjet og fik hjælp og støtte af Johan Rylander, en løsningskonsulent hos QlikTech. Selvom Daniel Stålhammars brug af QlikView ikke er typisk, var det ikke særlig problematisk at få skræddersyet applikationen, ifølge Johan Rylander.

"Alle datakilderne var allerede definerede. Dr. Stålhammar vidste allerede, hvad han havde brug for, og jeg hjalp ham med at oversætte hans ideer," forklarer Johan Rylander.

Manipulerede koden

Men der opstod selvfølgelig alligevel udfordringer. Daniel Stålhammar ønskede få vist resultater fra adskillige laboratorieprøver i et enkelt skema, men disse resultater brugte alle sammen forskellige måleenheder.

Disse forskelle tvang Johan Rylander til at finde på måder at manipulere koden for at skabe præcise, sammenlignelige og forståelige resultatvisninger.

Det var ifølge Johan Rylander også en udfordring at integrere billeder, som jo fylder meget i hukommelsen. For at håndtere dette placerede han blot links til billeder, hvilket gjorde, at brugere kunne nøjes med at hente de billeder, som de havde behov for uden at inkludere dem i selve QlikView-filen.

Daniel Stålhammar begyndte at bruge QlikView i 2001. Men efter han gik på pension i 2007, tabte projektet momentum - en skæbne, der ofte tilfalder it-tiltag, der ikke har en forkæmper til at lobby for sig.

Tøver overfor ny teknologi

Daniel Stålhammars kolleger i andre afdelinger har imidlertid udtrykt interesse i QlikView-systemet, men, siger han:

"Lægerne i Sverige har været bemærkelsesværdigt langsomme til at tage denne ny teknologi til sig."

Der sker dog en lille smule. Dr. Peter Nyberg, leder af ortopædkirurgisk afdeling ved Sahlgrenska Universitetshospital, følger i Daniel Stålhammars fodspor og bruger QlikView til at analysere patientdata for at forbedre plejen.

"Jeg er interesseret i at få hurtig og pålidelig analyse fra et kvalitetssystem," siger Peter Nyberg og forklarer, at der før i tiden har været problemer med at forbinde de forskellige hospitalsdatabaser og at få brugbare analyser fra dem.

På trods af disse tidligere udfordringer besluttede Peter NybergNyberg at prøve QlikView baseret på Daniel Stålhammars erfaringer.

Eksplosiv fremgang

"Hvorfor skulle hospitalets personale bruge timer eller uger på at finde de data? Det, de vil, er at få resultaterne," siger Peter Nyberg.

Analytiker hos Forrester Research, Boris Evelson, er ikke overrasket over lægernes brug af QlikView. BI-værktøjer rækker efterhånden ind i alle markedssegmenter, ifølge Evelson, fordi de ikke alene hjælper til at forbedre produktivitet og effektivitet, men også hjælper organisationer til at forblive konkurrencedygtige.

"Business intelligence går bestemt eksplosivt frem i alle markedssegmenter," udtaler han, "fordi viden i dag udgør den afgørende konkurrencemæssige forskel."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere