Den vidtgående rapport, som i august blev lækket af borgerrettigheds-organisationen Statewatch foreslår massiv overvågning i form af blandt andet ubemandede dronefly, skærpet internet-overvågning og et fælles juridisk område mellem EU og USA, der gennem en Euro-atlantisk pagt i kampen mod terror skal gøre det muligt at udveksle personoplysninger.
I løbet af september har Morten Messerscmidt fra Dansk Folkeparto stillet mindst seks forskellige spørgsmål om rapporten til justitsministeren.
Han vil blandt andet have præciseret, hvorvidt ministeren vil fremme eller modarbejde forslaget om indførelse af ubemandede overvågningsdroner til brug for politiet.
"Det der med helt generel overvågning, det er altså ikke holdbart. Jeg tror, at det er meget få mennesker, der vil føle sig trygge ved at vide, at der er nogen, der sidder og holder øje med deres aktiviteter på internettet," siger Morten Messerschmidt.
I et andet spørgsmål afkræver Morten Messerschmidt derfor justitsministeren et svar på, hvorvidt ministeren har i sinde at fremme eller modarbejde forslaget fra den såkaldte »Future Group« i EU om indførelse af total kontrol og overvågning af al trafik på internettet efter kinesisk mønster.
Morten Messerschmidt lægger overfor Computerworld ikke skjul på, at han er "pænt utilfreds" med den nuværende konservative formand, tidligere justitsminister Lene Espersens, måde at orientere Europaudvalget om den kontroversielle rapport.
Netop derfor lader han nu spørgsmålene hagle ned over justitsministerens bord, der i mellemtiden er blevet besat af tidligere kulturminister Brian Mikkelsen.
"Det er lidt mit indtryk, at man i øjeblikket bruger terrorbekæmpelse som en slags undskyldning for at gennemføre nogle ret vidtrækkende begrænsninger i de almindelige borgerfriheder. Og det synes jeg man skal være meget betænkelig ved," giver Morten Messerschmidt som begrundelse for rækken af paragraf-20 spørgsmål, som suppleres med spørgsmål gennem Retsudvalget.
Artiklen fortsætter på næste side...