Artikel top billede

Morten Messerschmidt (DF) er "pænt utilfreds" med justitsministerens måde at håndtere kontroversiel rapport.

DF bomber minister med spørgsmål om overvågning

DF's Morten Messerschmidt raser med spørgsmålsregn mod justitsminister i sag om kontroversiel EU-rapport, der foreslår total-overvågning i Danmark og EU.

Den stærkt kontroversielle Future Group-rapport, der foreslår vidtgående overvågning i Danmark og resten af EU, har fået Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt til at tæppebombe den nytiltrådte justitsminister Brian Mikkelsen (K) med en byge af spørgsmål.

Den vidtgående rapport, som i august blev lækket af borgerrettigheds-organisationen Statewatch foreslår massiv overvågning i form af blandt andet ubemandede dronefly, skærpet internet-overvågning og et fælles juridisk område mellem EU og USA, der gennem en Euro-atlantisk pagt i kampen mod terror skal gøre det muligt at udveksle personoplysninger.

I løbet af september har Morten Messerscmidt fra Dansk Folkeparto stillet mindst seks forskellige spørgsmål om rapporten til justitsministeren.

Han vil blandt andet have præciseret, hvorvidt ministeren vil fremme eller modarbejde forslaget om indførelse af ubemandede overvågningsdroner til brug for politiet.

"Det der med helt generel overvågning, det er altså ikke holdbart. Jeg tror, at det er meget få mennesker, der vil føle sig trygge ved at vide, at der er nogen, der sidder og holder øje med deres aktiviteter på internettet," siger Morten Messerschmidt.

I et andet spørgsmål afkræver Morten Messerschmidt derfor justitsministeren et svar på, hvorvidt ministeren har i sinde at fremme eller modarbejde forslaget fra den såkaldte »Future Group« i EU om indførelse af total kontrol og overvågning af al trafik på internettet efter kinesisk mønster.

Morten Messerschmidt lægger overfor Computerworld ikke skjul på, at han er "pænt utilfreds" med den nuværende konservative formand, tidligere justitsminister Lene Espersens, måde at orientere Europaudvalget om den kontroversielle rapport.

Netop derfor lader han nu spørgsmålene hagle ned over justitsministerens bord, der i mellemtiden er blevet besat af tidligere kulturminister Brian Mikkelsen.

"Det er lidt mit indtryk, at man i øjeblikket bruger terrorbekæmpelse som en slags undskyldning for at gennemføre nogle ret vidtrækkende begrænsninger i de almindelige borgerfriheder. Og det synes jeg man skal være meget betænkelig ved," giver Morten Messerschmidt som begrundelse for rækken af paragraf-20 spørgsmål, som suppleres med spørgsmål gennem Retsudvalget.

Ifølge Morten Messerschmidt virker det "noget kontraproduktivt" at man skræmmer folk væk fra internettet ved at lave overvågning, når man ifølge ham har gjort rigtig meget for at opbygge tilliden til e-handel og Den Digitale Signatur, forklarer han.

Computerworld fortalte allerede i august at flere medlemmer af Europaudvalget var utilfredse med justitsministerens manglende orientering om den vidtrækkende rapport fra Future Group.

Kritikken gik på justitsministerens manglende personlige fremmøde, manglende mundtlig debat, at referatet af rapporten var ufyldestgørende og kursorisk. ´

Desuden blev den kontroversielle rapport ikke rundsendt til rådsmedlemmerne.

Morten Messerschmidt mener, at fremgangsmåden er i strid med den tråd der ligger for Europaudvalgets arbejde, nemlig at udvalgsmedlemmerne får en mere grundig indføring i, præcis hvad der lægges op til.

På vej til overordnet rolle

Morten Messerschmidt mener, at Future Group-rapportens forslag understreger, at EU er på vej til en overordnet rolle i forhold til dansk lovgivning.

"Sommerens begivenheder med Metock-dommen har jo nu gjort det klart for selv den hårdeste benægter, at EU dag for dag æder sig længere og længere ind på vores egen suverænitet og nationalstat. Med det her forslag bliver der jo nærmest oprettet et europæisk FBI " siger han.

Samtidig understreger han, at DF ikke vil støtte fritflydende personoplysniger inden for EU. Der er simpelthen for stor forskel på de enkelte lande, forklarer han.

"Det kan godt være, at jeg har tillid til, at man i Sverige kan håndtere danskeres personoplysninger uden problemer. Men jeg har ikke samme tillid til, at det samme kan lade sig gøre i Bulgarien eller Rumænien, hvor halvdelen af administrationen er gennemkorrupt, og hvor vi overhovedet ikke kan være sikre på at sådanne data ikke misbruges på den ene eller anden måde," siger han.

Læs alle spørgsmålene fra Morten Messerschmidt her:

S 2479 (11-09-2008) - Om »Future Group«.

Morten Messerschmidt (DF) til justitsministeren (Lene Espersen)

Spørgsmål: Agter ministeren at fremme eller modarbejde forslaget fra den såkaldte »Future Group« i EU om indførelse af ubemandede overvågningsdroner til brug for politiet?

S 2478 (11-09-2008) - Om »Future Group«.

Morten Messerschmidt (DF) til justitsministeren (Lene Espersen)

Spørgsmål: Agter ministeren at fremme eller modarbejde forslaget fra den såkaldte »Future Group« i EU om indførelse af total kontrol og overvågning af al trafik på internettet efter kinesisk mønster?

S 2481 (11-09-2008) - Om »Future Group«.

Morten Messerschmidt (DF) til justitsministeren (Lene Espersen)
Spørgsmål: Agter ministeren at fremme eller modarbejde forslaget fra den såkaldte »Future Group« i EU om at indføre lovgivning, der tillader uindskrænket deling af data opnået ved monitorering af internettet, emailkorrespondance, telefoni, herunder internettelefoni, videoovervågning m.v. med myndigheder i USA?

S 2480 (11-09-2008) - Om »Future Group«.

Morten Messerschmidt (DF) til justitsministeren (Lene Espersen)
Spørgsmål: Agter ministeren at fremme eller modarbejde forslaget fra den såkaldte »Future Group« i EU om at gøre hele RIA-området til et fælles anliggende mellem EU og USA?

S 2482 (11-09-2008) - Om »Future Group«.

Morten Messerschmidt (DF) til justitsministeren (Lene Espersen)
Spørgsmål: Agter ministeren at fremme eller modarbejde forslaget fra den såkaldte »Future Group« i EU om indførelse en fælleseuropæisk politstyrke, der har beføjelser både i og uden for EU, og som også kan indsættes uden for EU?

Retsudvalget

Til: Justitsministeren
Dato: 11. september 2008

Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:
REU alm. del - spørgsmål stillet af ikkemedlem af udvalget (MFU)

Spørgsmål 1119

Ministeren bedes oplyse, hvad konsekvensen vil være for det danske data- og personbeskyttelsesniveau, hvis anbefalingerne fra EU's såkaldte "Future Group" følges?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere