Artikel top billede

Parlamentsmedlem Hanne Dahl fra Junibevægelsen frygter, at telekommunikationspakken vil indføre censur og overvågning af internettet. (Foto: © EP 2007 /)

EU-politiker: EU stemmer om internetcensur i dag

EU-politiker frygter, at parlamentet onsdag indfører ny overvågning af internettet. Telebranche nedtoner frygten.

Europaparlamentet stemmer i dag om indførelsen af den såkaldte telekommunikations-pakke, som blandt andet skal gøre det nemmere for telekunder at kontrollere det produkt de køber og samtidig ventes at give mere gennemsigtighed på markedet.

Men hos Junibevægelsen frygter parlamentsmedlem Hanne Dahl, der er medlem af udvalget for Indre Anliggender, at telekommunikations-pakken vil indføre censur og overvågning af internettet i Europa.

Derfor har hun foreslået en ændring af pakken forud for onsdagens afstemning.

Ifølge Hanne Dahl lægger pakken nemlig op til, at der skal ske en form for screening af internettet, hvor man skal gå ind og kigge på godt og dårligt indhold.

"Censur kunne vi kalde det. Vi kender det fra Kina og Rusland, hvor man filtrerer internettet for at se hvilken aktivitet, der sker," siger hun.

Ifølge Hanne Dahl har man i udvalget for indre markeder diskuteret to argumenter for at indføre filtreringen af internettet. Den bløde går på muligheden for at kunne komme mobning til livs.

Det andet argument er ifølge politikeren terrorbekæmpelsen. Det nye i telekommunikations-pakken er, at man pålægger udbyderne af internetforbindelser at overvåge bruges af internettet.

"Og man siger også, at de skal have ret til at lukke for brugernes adgang til nettet, siger Hanne Dahl.

Dermed er hensigten med telekommunikations-pakken ifølge Hanne Dahl at gøre internetudbyderne i stand til at overvåge og censurere kundernes adgang til internettet.

En magt og et ansvar som danske teleselskaber ikke ønsker, og som de historisk har kæmpet indædt mod rettighedshavere gennem en stribe af restsager som eksempelvis sagen om Allofmp3.com og PirateBay.org, der ikke er afsluttet.

"Man skal bare vide, at når der i en EU-lov lægges op til at bruge en lovramme fuldt ud, så ender den altid med at blive det," siger Hanne Dahl.

Derfor er teleselskabernes kamp for at undgå at agere politi på nettet ifølge Hanne Dahl fuldstændig ligegyldig, hvis EU siger ja til pakken.

"Så vil de blive pålagt at gøre det," siger hun.

Telebranche nedtoner overvågningsfrygt

Den danske telebranche nedtoner imidlertid overraskende den frygt for overvågnining, som Junibevægelsen lægger op til.

Branchen, der ellers kæmper mod at skulle agere politi i ophavsretsmæssige sager, mener nemlig ikke, at betænkningernes tekst på nogen måde kan tolkes på en måde, så teleselskaberne risikerer eller kan tvinges til at overvåge kunderne og eventuelt afbryde deres internetforbindelse.

Det siger formand for brancheorganisationen Telekommunikationsindustrien, Jens Otteosen-Støtt.

"Jeg tror, hun er ude at overtolke lidt. Jeg er uenig med hendes fortolkning af kommissionens forslag," siger Jens Ottosen-Støtt.

Junibevægelsen har fjernet ordet 'lovlig' i forslaget, fordi det implicerer, at teleselskaberne har mulighed for teknisk at afgøre, om kundernes trafik er lovlig.

Men selvom telechef Jens Ottosen-Støtt ser det ændrede forslag som bedre end det originale, mener han alligevel, at junibevægelsen overreagerer.

"Hendes almindelige modstand mod EU som medlem af Junibevægelsen tillægger dem motiver i teksten, som der ikke er juridisk belæg for," siger Jens Ottosen-Støtt om Hanne Dahl.

Han fastslår, at branchen både ville have opdaget det og reageret, hvis der for dem at se var fare på færde.

I spørgsmålet om hvorvidt internettrafikken bør overvåges, er Hanne Dahl og den danske telebranche dog på samme linje.

"Jeg er enig med hende i, at vi ikke skal have overvågning, og at teleselskaberne ikke kan agere politi og dommer," siger teleformanden.

Opdateret

Ifølge Compuiterworlds oplysninger valgte Europaparlamentet onsdag eftermiddag med stor majoritet at lade et ændringsforslaget fra Junibevægelsen falde.

Hensigten med ændringen var at dæmme op mod fortlkningsmuligheder, der ifølge partiet kan gøre det muligt for EU at tvinge teleselskaberne til at overvåge kundernes internetforbindelser.

Telekommunikationspakken sendes nu retur til kommissionen for videre arbejde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere