Artikel top billede

(Foto: computerworld norge)

Standardudvalg på eksplosionens rand

Medlemmerne i det udvalg, der står bag ISO-certificeringen af Microsofts OOXML-format, er ved at eksplodere. Der skal ske noget inden jul, ellers melder vi os ud, lyder det fra OSL.

Utilfredsheden med håndteringen af standardiseringen af Microsofts dokumentformat bryder igen ud i lys lue.

Denne gang med en sønderlemmende kritik af standardiserings-processen fra formanden for open source-leverandørerne i Danmark (OSL).

"Alle deadlines er overskredet i en sådan grad, at det er helt uacceptabelt," siger Morten Kjærsgaard, OSL-formand.

"Samtidig er de tilbagemeldinger, vi har modtaget fra Dansk Standard angående de 168 danske indsigelser mangelfulde og uden en anke- eller kontrolinstans, som man kan henvende sig til, hvis de ikke er blevet efterkommet," lyder det fra Morten Kjærsgaard.

"I ISO-regi er der oprettet arbejdsgrupper, der skal tage hånd om implementering og vedligeholdelse af standarden, men der er intet kontrolorgan," lyder kritikken.

Ingen grund til bekymring

Dansk Standard mener dog ikke, der er grund til bekymring, for indsigelserne skal nok blive skrevet ind.

"De 168 danske indsigelser er på dagsordenen ved vores næste møde den 24. oktober, og her vil der være mulighed for at komme med kommentarer," siger Pia Elleby Lange, centerchef Dansk Standard.

"De danske kommentarer er blevet indlemmet i standarden, og derfor vil de blive efterkommet. Eventuelle fejl vil blive rettet, så der er ingen grund til bekymring," siger hun.

OSL er dog ikke enige i, at det bliver tilfældet.

"Ingen ved om verdens, og herunder de danske, indsigelser er blevet imødekommet. Det eneste vi ved, er at de 168 punkter er blevet adresseret i forbindelse med sammenskrivningen af specifikationen. Ingen ved om det er sket," lyder kritikken.

OSL mener desuden ikke, at den argumentation som Dansk Standard lægger for dagen er god nok.

"Det er ikke nok at sige, at det er vedtaget. Det ville svare til, at man vedtager jorden skal dreje den anden vej rundt, men det får men ikke noget ud af," siger Morten Kjærsgaard.

"Det kan godt være at Dansk Standard brændende ønsker, at det kan lade sig gøre. Der er dog ingen, som kan kontrollere, om det er tilfældet," lyder det fra OSL-formanden.

Konsekvensen kan blive udmeldelse

Og OSL stiller med tre løsningsforslag:

"Dansk Standard kan enten lade processen gå om eller afholde et nyt BRM-møde," siger Morten Kjærsgaard.

"Hvis der ikke kommer gang i tingene inden jul, vil vi sandsynligvis skride til den tredje mulighed vi ser, nemlig en udmeldelse af udvalget."

"Vi vil hellere samarbejde end stå på sidelinjen og råbe, men det kan blive konsekvensen," siger han.

Og det er ikke kun i Danmark, at utilfredsheden ulmer.

Norsk udvalg smuldret

I Norge har 13 ud af 23 personer trukkes sig fra det tekniske udvalg.

Det er nøgle personer, der begrunder udmeldelsen med, at der har været procedurefejl forbundet med ISO's standardisering af OOXML.

Blandt dem, der har trukket sig fra arbejdet, er chefen hos browser-firmaet Opera, Håkon Wium Lie, der i Norge har haft en fremtrædende rolle i standardiseringsarbejdet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere