Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Foto: Air France)

Danskerne smider om sig med fortrolige oplysninger

Rejsende danskere smider om sig med bærbare computere, der ofte indeholder fortroligt materiale, som er dårligt beskyttet.

Du har måske selv oplevet det.

Du står i supermarkedet på vej hjem fra arbejde, og pludselig løber det dig koldt ned ad ryggen.

Du har glemt tasken med din bærbare computer i S-toget. Og computeren er fyldt med fortrolige e-mails, mødereferater og budgettal.

Denne kolde rislen ned af ryggen oplever mange danskere. Det viser en rundringning, som Computerworld har lavet til DSB, Københavns Lufthavn, Arriva og Københavns Politi.

"Hver uge får vi indleveret fra fem til femten bærbare computere, som er blevet glemt i vores tog. Det er vores fornemmelse, at det er et tal, som er svagt stigende," siger Niels-Martin Methmann fra DSB Kommunikation.

Men i modsætning til, når mobiltelefoner og andre værdigenstande glemmes, oplever DSB, at de fleste rejsende henter deres bærbare computere igen.

Sikkerhedstjek koster computere

I Københavns Lufthavn i Kastrup er tallet knap så højt. Lufthavnens hittegodskontor får indleveret et sted mellem 10 og 20 computere om måneden.

"Antallet af glemte computere svinger en del. I september fik vi indleveret 14 computere, mens vi i maj modtog 21," siger Bente Kornbo, der er kommunikationsrådgiver i Københavns Lufthavn.

Hun oplyser, at det ofte er i forbindelse med sikkerhedstjekket, hvor passagerne skal tage deres computer op af tasken, at den bærbare bliver glemt.

Tallet fra Københavns Lufthavn indbefatter ikke computere, der er fundet om bord på flyene.

Glemsomme buspassagerer

Men det er ikke kun på de lange rejser, at vi glemmer vores computere. Selv i de københavnske bybusser bliver der med jævne mellemrum fundet bærbare computere.

"I gennemsnit vil jeg vurdere, at vi får indleveret en bærbar computer en gang om ugen, men tallet er ikke stabilt. Eksempelvis fik vi for to uger siden indleveret tre bærbare computere på samme dag, men til gengæld har vi ikke fået nogen ind siden," siger Charlotte Gormsen, der er medarbejder i Arrivas Servicebutik i København.

Hittegods

Charlotte Gormsen fra Arriva vurderer, at tallet sandsynligvis er endnu større. Det er Arrivas erfaring, at en betragtelig del af de værdigenstande, der forsvinder om bord på busserne aldrig ender på busselskabets hittegodskontor.

"Der er mange, som efterspørger forsvundne telefoner og kameraer, som vi aldrig har modtaget. Næsten alle de punge, som vi modtager, er også blevet lænset," siger Charlotte Gormsen.

Hvis de glemte computere ikke bliver hentet på Arrivas, Lufthavnens eller DSB's hittegodskontorer, bliver de sendt videre til Politiets hittegodskontor.

Københavns Politi får hver måned indleveret mellem 10-20 computere. Alene i august og september modtog hittegodskontoret henholdsvis 18 og 19 computere.

"Det er først og fremmest computere, der ikke er blevet afhentet i Københavns Lufthavn og hos DSB, men vi modtager også computere, som borgerne finder," oplyser Jeanne Krog, der er sektionsleder for hittegodskontoret hos Københavns Politi.

Fortroligt materiale

Men du er ikke altid så heldig, at din bærbare computer ender på et hittegodskontor. Og den som finder computeren vil ofte have let adgang til dybt fortroligt materiale.

"Der vil næsten altid ligge en eller anden type følsomt materiale på computeren. Det kan være alt lige fra meget følsomme personlige ting til lønoplysninger, forretningsplaner og patentoplysninger," siger Ulf Munkedal, der er sikkerhedsrådgiver og direktør for it-sikkerhedsfirmaet FortConsult.

Han oplyser, at langt de færreste computere er sikret med kryptering, derfor har personen som finder computeren let adgang til de følsomme oplysninger.

I værste fald risikerer ejeren af computeren at blive udsat for afpresning eller, at fortrolige firmaoplysninger falder i hænderne på firmaets konkurrenter.

Læs mere på Computerworld.dk senere om, hvordan du sikrer din bærbare computer, inden du smider den væk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere