Artikel top billede

Der er ikke lagt op til prikkerunde, men til massefyring hos Motorola i Aalborg.

Usikker fremtid for fyringstruede Motorola-ansatte

De 265 fyringstruede mobiludviklere i Motorolas afdeling i Aalborg skal håbe på, at en stor telespiller køber dem. Men udsigterne er alt andet end lovende.

Om fire uger er det afgjort, om de fyringstruede ingeniører i Motorolas udviklingsafdeling i Aalborg skal fortsætte med at udvikle telefoner, eller om de skal en tur forbi arbejdsformidlingen.

Fire uger er den tid, som den danske Motorola-direktør, Bo Waasberg, har fået til at finde enten en løsning på moderkoncernens sparekrav eller lukke afdelingen i Aalborg.

Det sidste synes mest sandsynligt.

Medarbejderne blev nemlig orienteret i sidste uge, og den slags plejer at varsle ubehageligheder.

Hvis afdelingen lukker, vil det være et stort tab for hele den nordjyske region, vurderer Bent Dalum, lektor og institutleder for erhvervsstudierne på Aalborg Universitet.

"265 højtlønnede ingeniører uden arbejde er slemt nok. Men psykologien i det og den almindelige tiltrækningskraft for regionen vil lide. Det er et slag for det nordjyske renomme. Og det er ikke rart. "

Kraftig overlevelsesevne

Historien har dog vist, at regionens udviklerkræfter har en kraftig overlevelsesevne.

"Men det har tidligere drejet sig om teams på 30-40 mand. Det her er et meget stort team, der har holdt sammen gennem årene. Lykken vil være, hvis en af de store slår til og overtager dem. Men det kræver en stor spiller," siger Bent Dalum.

Han peger på, at de største er Nokia, Samsung og LG.

"De to koreanske virksomheder er gode bud. Det er Sydkorea der virkelig hamrer igennem med Samsung og LG," siger han.

Derimod skal aalborgenserne ikke sætte næsen op efter hjælp fra den opgående sols rige, Japan, vurderer Bent Dalum.

"Undtaget Sonys halvdel af SonyEricsson er resten af de japanske spillere ikke stærke på dette område, selvom de var blandt de første i verden til at indføre 3G. Deres terminaler som Panasonic og Mitsubishi er ikke kommet ud over rampen, heller ikke infrastrukturen," siger han.

Regionens flagskib i fare

Den lukningstruede Motorola-afdeling er vant til nye ejere, og har gennem de seneste 20 år haft seks af slagsen.

I rækkefølge har udviklingsafdelingen været ejet af danske DanCall, engelske Amstrad, tyske Bosch og Siemens, taiwanske BenQ og senest Motorola, der købte udviklingsafdelingen i 2006.

"Kommer der ikke en overtagelse, kan det mærkes. Det er regionens flagskib på udvikling af terminaler," siger Bent Dalum.

Han tør ikke sige, hvem der er mest oplagte som købere.

"Indtil for kort tid siden ville jeg have peget på kineserne, hvor især Huawei er fremadstormende. Men de er på vej ud af terminalmarkedet, selvom de er verdens fjerdestørste på infrastruktur til mobiltelefoni."

Ikke verdens nemmeste opgave

Et salg af Motorola i Aalborg er ikke verdens nemmeste opgave at gå til lige nu, mener direktør og partner i LNP Corporate Finance, Jan Larsen, som er virksomhedsmægler inden for it og tele.

"Timingen er ikke god, så det vil ikke være en attraktiv opgave på den måde. Omvendt er det heller ikke umuligt, men det kræver to til tre måneder at identificere mulige, internationale købere. Og her er nok tale om en af de store aktører," siger Jan Larsen.

Han betragter den truende Motorola-lukning som blot en af flere kommende konsolideringer i branchen.

Motorola i Aalborg har netop lavet en ny telefon, ZN5, fra bunden. Det er en 2,5G kameratelefon, som lektor Bent Dalum beskriver den.

Så hvis nogen står og mangler et komplet udviklingsteam, der kan bygge en telefon fra bunden, er der en til salg i Aalborg.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje