Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Der er ikke lagt op til prikkerunde, men til massefyring hos Motorola i Aalborg.

Usikker fremtid for fyringstruede Motorola-ansatte

De 265 fyringstruede mobiludviklere i Motorolas afdeling i Aalborg skal håbe på, at en stor telespiller køber dem. Men udsigterne er alt andet end lovende.

Om fire uger er det afgjort, om de fyringstruede ingeniører i Motorolas udviklingsafdeling i Aalborg skal fortsætte med at udvikle telefoner, eller om de skal en tur forbi arbejdsformidlingen.

Fire uger er den tid, som den danske Motorola-direktør, Bo Waasberg, har fået til at finde enten en løsning på moderkoncernens sparekrav eller lukke afdelingen i Aalborg.

Det sidste synes mest sandsynligt.

Medarbejderne blev nemlig orienteret i sidste uge, og den slags plejer at varsle ubehageligheder.

Hvis afdelingen lukker, vil det være et stort tab for hele den nordjyske region, vurderer Bent Dalum, lektor og institutleder for erhvervsstudierne på Aalborg Universitet.

"265 højtlønnede ingeniører uden arbejde er slemt nok. Men psykologien i det og den almindelige tiltrækningskraft for regionen vil lide. Det er et slag for det nordjyske renomme. Og det er ikke rart. "

Kraftig overlevelsesevne

Historien har dog vist, at regionens udviklerkræfter har en kraftig overlevelsesevne.

"Men det har tidligere drejet sig om teams på 30-40 mand. Det her er et meget stort team, der har holdt sammen gennem årene. Lykken vil være, hvis en af de store slår til og overtager dem. Men det kræver en stor spiller," siger Bent Dalum.

Han peger på, at de største er Nokia, Samsung og LG.

"De to koreanske virksomheder er gode bud. Det er Sydkorea der virkelig hamrer igennem med Samsung og LG," siger han.

Derimod skal aalborgenserne ikke sætte næsen op efter hjælp fra den opgående sols rige, Japan, vurderer Bent Dalum.

"Undtaget Sonys halvdel af SonyEricsson er resten af de japanske spillere ikke stærke på dette område, selvom de var blandt de første i verden til at indføre 3G. Deres terminaler som Panasonic og Mitsubishi er ikke kommet ud over rampen, heller ikke infrastrukturen," siger han.

Regionens flagskib i fare

Den lukningstruede Motorola-afdeling er vant til nye ejere, og har gennem de seneste 20 år haft seks af slagsen.

I rækkefølge har udviklingsafdelingen været ejet af danske DanCall, engelske Amstrad, tyske Bosch og Siemens, taiwanske BenQ og senest Motorola, der købte udviklingsafdelingen i 2006.

"Kommer der ikke en overtagelse, kan det mærkes. Det er regionens flagskib på udvikling af terminaler," siger Bent Dalum.

Han tør ikke sige, hvem der er mest oplagte som købere.

"Indtil for kort tid siden ville jeg have peget på kineserne, hvor især Huawei er fremadstormende. Men de er på vej ud af terminalmarkedet, selvom de er verdens fjerdestørste på infrastruktur til mobiltelefoni."

Ikke verdens nemmeste opgave

Et salg af Motorola i Aalborg er ikke verdens nemmeste opgave at gå til lige nu, mener direktør og partner i LNP Corporate Finance, Jan Larsen, som er virksomhedsmægler inden for it og tele.

"Timingen er ikke god, så det vil ikke være en attraktiv opgave på den måde. Omvendt er det heller ikke umuligt, men det kræver to til tre måneder at identificere mulige, internationale købere. Og her er nok tale om en af de store aktører," siger Jan Larsen.

Han betragter den truende Motorola-lukning som blot en af flere kommende konsolideringer i branchen.

Motorola i Aalborg har netop lavet en ny telefon, ZN5, fra bunden. Det er en 2,5G kameratelefon, som lektor Bent Dalum beskriver den.

Så hvis nogen står og mangler et komplet udviklingsteam, der kan bygge en telefon fra bunden, er der en til salg i Aalborg.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere