Artikel top billede

KMD-salg kan gå i vasken på grund af smuthul

Tiden nærmer sig et salg af KMD, der skal være solgt i løbet af de næste to år. Men et smuthul i loven kan helt aflyse salget.

KMD skal sælges.

Sådan har parolen været siden Folketinget i 2006 vedtog en lov, der inden 2012 skulle medføre et salg af kommunale virksomheder, heriblandt KMD. ´

Men sådan behøver det ikke blive.

Et notat fra Økonomi- og Erhvervsministeriet, som Computerworld har fået aktindsigt i, viser nemlig, at KMD-salget helt kan aflyses.

Notatet påpeger, at økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) har mulighed for at give en dispensation, som gør at KMD helt kan undgå et salg.

Begrundelsen for en dispensation kunne for eksempel være, hvis et salg vil medføre et værditab for det offentlige.

Ifølge notatet, der er udfærdiget 25. marts i år, er dispensationsmuligheden endnu ikke taget i brug i et eneste tilfælde.

Processen frem mod et salg er sat på skinner, men finanskrisen kan betyde, at der er sten på vejen.

I de sidste par uger er flere mulige købere, som NNIT, HP og et konsortium med investoren Asger Jensby som mellemmand, faldet fra.

Alligevel er der endnu ikke noget, der endnu på, at salget vil blive sat i bero.

Musehul for regeringen

"Jeg vil ikke kalde det et smuthul. Det er et lille musehul," siger Michael Aastrup Jensen, it-ordfører for Venstre og en af regeringspartiets fremmeste fortalere for at sælge KMD.

Han tror ikke, at det bliver nødvendigt at bruge muligheden for dispensation.

"Jeg har ikke skiftet holdning, og jeg har ikke hørt nogen af dem, der har flertal herinde tale om at bruge den," siger Michael Aastrup Jensen.

It-ordføreren forklarer, at lovgivningen, som tvinger kommunerne til at sælge KMD dækker et bredt spektrum af kommunalt ejede virksomheder. Derfor var det nødvendigt at have en dispensationsmulighed.

"Det er som er en slags nødport, som der vil være ved al lovgivning af den type," siger Michael Aastrup Jensen.

Notatet beskriver ikke i detaljer, hvad der skal til for at en dispensation kan komme på tale.

Det kan dog være, at kommunerne, hvis organisation KL ejer KMD, kan bede om at dispensationen bliver taget i brug, hvis det bliver umuligt at få en god pris for KMD.

Den begrundelse har finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) eksempelvis brugt for at udskyde salget af energiselskabet DONG.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere