Artikel top billede

Offentlige it-chefer skal passe på julemanden

Sidste jul sendte Videnskabsministeriet en mindre julegave retur til et it-firma, fordi den kunne rejse tvivl om ministeriets 'upartiskhed og dømmekraft'. Samme omhyggelighed gælder offentlige it-chefer.

To styk Herstal vægstager.

Den julegave var sidste år for stor til, at Videnskabsministeriet ville tage imod den.

I stedet sendte man gaven retur med beskeden om, at gaven ville kunne rejse tvivl om ministeriets 'upartiskhed og dømmekraft'.

Hos den glade giver, it-firmaet Officekonsulenterne havde man ikke tænkt, at der var regler på området.

"Vi var slet ikke klar over, at der var den slags regler om julegaver, så vi overvejede, om de måtte tage imod noget rødvin til deling derinde i stedet," siger account manager Jan Nanfeldt.

Han forklarer, at baggrunden for at give julegaven udelukkende var, at det var jul, og man ville sige tak for et godt samarbejde.

"Men næste år nøjes vi med at sende julekort. Det må de gerne tage imod," griner Jan Nanfeldt.

Også en Trip Trap bakke er blevet returneret af Videnskabsministeriet. Den gave kom fra et rengøringsfirma.

Ingen gaver ved tæt tilknytning

Hos Personalestyrelsen findes en vejledning om, hvilke gaver embedsmænd, herunder offentlige it-chefer, må modtage.

Her fremgår det, at offentligt ansatte kan modtage "mindre gaver fra forretningsforbindelser med videre i forbindelse med højtider, for eksempel jul eller nytår. Ikke mindst i disse tilfælde er det dog vigtigt, at der er tale om beskedne gaver."

Det understreges dog, at hvis giveren er en faglig tilknytning til en konkret sag eller lignende, så må gaverne ikke modtages.

Samtidig står der, at det er frivilligt, om myndigheder vil registere gaver, der modtages.

Uklar registering

En række ministerier, kommuner og regioner som Computerworld har været i kontakt med, henholder sig da også til vejledningen, når de forklarer, at de ikke har registreret gaver, der er blevet returneret.

Den praksis, mener lektor Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole, er forkert.

Han mener, at myndigheder har pligt til at registrere og notere, hvad der er modtaget, fra hvilket firma og hvornår en gave er returneret.

"Notatet er vigtigt, for at myndigheden kan dokumentere, at den har modtaget og returneret gaven," siger han.

Af de myndigheder, Computerworld har talt med, er det kun IT - og Telestyrelsen og Videnskabsministeriet, der registrerer returnede gaver.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere