Artikel top billede

Analyse: Mobilmarkedet vil krympe i 2009

Forbrugernes evige søgen efter en ny, smart mobil vil falde i det kommende år, vurderer analysefirma.

Computerworld News Service: Det globale marked for mobiltelefoner vil blive mindre næste år, da forbrugerne vil beholde deres telefoner længere på grund af de hårde økonomiske tider, siger markedsanalysevirksomheden iSuppli.

Virksomheden nedjusterede sin vurdering af det verdensomspændende mobilmarked og forventer, at leverancerne af håndsæt næste år vil ligge på 1,22 milliarder mobiltelefoner, hvilket repræsenterer et fald på seks procent i forhold til virksomhedens vurdering for 2008 på 1,29 milliarder enheder. Den endelige vurdering for 2008 er også lavere end iSupplis oprindelige vurdering på 1,31 milliarder mobiler.

Med iSupplis nedjustering følger virksomheden trop med analysekollegaen Gartner og mobilproducenten Nokia, der begge også forventer et svagere marked i 2009.

Fra 2010 forventes markedet at genoptage sin vækst, men det vurderes ikke, at leverancerne vil overgå niveauet for i år før 2011.

I alt forventer iSuppli nu, at der vil blive leveret 5,5 milliarder mobiler fra 2009 til 2012, hvilket er et fald på 753 millioner telefoner i forhold til virksomhedens tidligere prognose for denne fireårsperiode.

Nye kommer til trods krise

Den økonomiske nedkøling stopper ikke rundt regnet 500 millioner forbrugere i at underskrive mobil-aftaler for første gang i 2009, men meget af den vækst forventes at komme fra fremkommende markeder, hvor lønningerne er lave, og mobiler med lav pris sandsynligvis sælger bedre end de nyeste, funktionsrige smartphones.

"De dyrere markedssegmenter for funktionsrige mobiler og smartphones drives frem af eksisterende abonnenter, som opgraderer deres mobiler for at drage fordel af nye funktioner og avancerede datatjenester. I takt med at det økonomiske klima forværres, udskyder disse kunder deres køb," fortæller iSuppli.

Gartner har bemærket, at nuværende brugere i Asien-Stillehavsregionen i gennemsnit ventede otte måneder med at købe en ny telefon i tredje kvartal i forhold til kun fire måneder i en tidligere undersøgelse.

Nokia, som er verdens største mobilproducent, nedjusterede i sidste måned sin prognose for det globale marked for håndsæt i 2009 til 1,22 milliarder, men virksomheden vurderer, at salget af smartphones vil holde sig kørende.

"Påvirkningen vil primært være på massemarkedet, men folk vil stadig have smartphones, og det vil de fortsætte med at ville," siger Rick Simonson, Nokias økonomidirektør (chief financial officer, CFO) under en telefonkonference 14. november.

"Det er et voksende segment af markedet, så når vi ser enheder, der faktisk kommer med noget nyt og tilføjer værdi, så udviser folk stadig en stor efterspørgsel på dem."

Nokia er allerede i gang med sparekniven og besluttede for nyligt at fyre 600 ansatte og stoppe med at levere telefoner til større japanske teleselskaber. I løbet af årets tredje kvartal faldt virksomhedens indtjening med 28 procent og omsætningen med fem procent, mens Nokia mistede markedsandele.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere