Analyse: Mobilmarkedet vil krympe i 2009

Forbrugernes evige søgen efter en ny, smart mobil vil falde i det kommende år, vurderer analysefirma.

Computerworld News Service: Det globale marked for mobiltelefoner vil blive mindre næste år, da forbrugerne vil beholde deres telefoner længere på grund af de hårde økonomiske tider, siger markedsanalysevirksomheden iSuppli.

Virksomheden nedjusterede sin vurdering af det verdensomspændende mobilmarked og forventer, at leverancerne af håndsæt næste år vil ligge på 1,22 milliarder mobiltelefoner, hvilket repræsenterer et fald på seks procent i forhold til virksomhedens vurdering for 2008 på 1,29 milliarder enheder. Den endelige vurdering for 2008 er også lavere end iSupplis oprindelige vurdering på 1,31 milliarder mobiler.

Med iSupplis nedjustering følger virksomheden trop med analysekollegaen Gartner og mobilproducenten Nokia, der begge også forventer et svagere marked i 2009.

Fra 2010 forventes markedet at genoptage sin vækst, men det vurderes ikke, at leverancerne vil overgå niveauet for i år før 2011.

I alt forventer iSuppli nu, at der vil blive leveret 5,5 milliarder mobiler fra 2009 til 2012, hvilket er et fald på 753 millioner telefoner i forhold til virksomhedens tidligere prognose for denne fireårsperiode.

Nye kommer til trods krise
Den økonomiske nedkøling stopper ikke rundt regnet 500 millioner forbrugere i at underskrive mobil-aftaler for første gang i 2009, men meget af den vækst forventes at komme fra fremkommende markeder, hvor lønningerne er lave, og mobiler med lav pris sandsynligvis sælger bedre end de nyeste, funktionsrige smartphones.

"De dyrere markedssegmenter for funktionsrige mobiler og smartphones drives frem af eksisterende abonnenter, som opgraderer deres mobiler for at drage fordel af nye funktioner og avancerede datatjenester. I takt med at det økonomiske klima forværres, udskyder disse kunder deres køb," fortæller iSuppli.

Gartner har bemærket, at nuværende brugere i Asien-Stillehavsregionen i gennemsnit ventede otte måneder med at købe en ny telefon i tredje kvartal i forhold til kun fire måneder i en tidligere undersøgelse.

Nokia, som er verdens største mobilproducent, nedjusterede i sidste måned sin prognose for det globale marked for håndsæt i 2009 til 1,22 milliarder, men virksomheden vurderer, at salget af smartphones vil holde sig kørende.

"Påvirkningen vil primært være på massemarkedet, men folk vil stadig have smartphones, og det vil de fortsætte med at ville," siger Rick Simonson, Nokias økonomidirektør (chief financial officer, CFO) under en telefonkonference 14. november.

"Det er et voksende segment af markedet, så når vi ser enheder, der faktisk kommer med noget nyt og tilføjer værdi, så udviser folk stadig en stor efterspørgsel på dem."

Nokia er allerede i gang med sparekniven og besluttede for nyligt at fyre 600 ansatte og stoppe med at levere telefoner til større japanske teleselskaber. I løbet af årets tredje kvartal faldt virksomhedens indtjening med 28 procent og omsætningen med fem procent, mens Nokia mistede markedsandele.

Oversat af Thomas Bøndergaard


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Salg, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger inden for CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

23. januar 2018 | Læs mere


Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Computerworld
Atea-dom bliver flere måneder forsinket efter kæmpefund af materiale: "Jeg er rystet over, hvad der foregår"
Dommen i Atea-sagen er flere måneder væk. Retten i Glostrup skulle have taget stilling til skyldsspørgsmålet i begyndelsen af februar, men enorme mængder nyt sagsmateriale får sagen til at trække ud. Nu er flere weekender inddraget til retsmøder de kommende måneder.
CIO
Opråb til ERP-leverandørerne: Stram op - I opfører jer uanstændigt
Klumme: Hvorfor kan ERP-projekter ikke leveres til fastpris ligesom andre systemer? Hvordan kan ERP-leverandørerne slippe afsted med at opføre sig uanstændigt? ERP-leverandørerne har et alvorligt problem og er nødt til at gøre det bedre. Se nogle af mine vilde eksempler fra den danske it-branche her.
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.