Analyse: Mobilmarkedet vil krympe i 2009

Forbrugernes evige søgen efter en ny, smart mobil vil falde i det kommende år, vurderer analysefirma.

Computerworld News Service: Det globale marked for mobiltelefoner vil blive mindre næste år, da forbrugerne vil beholde deres telefoner længere på grund af de hårde økonomiske tider, siger markedsanalysevirksomheden iSuppli.

Virksomheden nedjusterede sin vurdering af det verdensomspændende mobilmarked og forventer, at leverancerne af håndsæt næste år vil ligge på 1,22 milliarder mobiltelefoner, hvilket repræsenterer et fald på seks procent i forhold til virksomhedens vurdering for 2008 på 1,29 milliarder enheder. Den endelige vurdering for 2008 er også lavere end iSupplis oprindelige vurdering på 1,31 milliarder mobiler.

Med iSupplis nedjustering følger virksomheden trop med analysekollegaen Gartner og mobilproducenten Nokia, der begge også forventer et svagere marked i 2009.

Fra 2010 forventes markedet at genoptage sin vækst, men det vurderes ikke, at leverancerne vil overgå niveauet for i år før 2011.

I alt forventer iSuppli nu, at der vil blive leveret 5,5 milliarder mobiler fra 2009 til 2012, hvilket er et fald på 753 millioner telefoner i forhold til virksomhedens tidligere prognose for denne fireårsperiode.

Nye kommer til trods krise
Den økonomiske nedkøling stopper ikke rundt regnet 500 millioner forbrugere i at underskrive mobil-aftaler for første gang i 2009, men meget af den vækst forventes at komme fra fremkommende markeder, hvor lønningerne er lave, og mobiler med lav pris sandsynligvis sælger bedre end de nyeste, funktionsrige smartphones.

"De dyrere markedssegmenter for funktionsrige mobiler og smartphones drives frem af eksisterende abonnenter, som opgraderer deres mobiler for at drage fordel af nye funktioner og avancerede datatjenester. I takt med at det økonomiske klima forværres, udskyder disse kunder deres køb," fortæller iSuppli.

Gartner har bemærket, at nuværende brugere i Asien-Stillehavsregionen i gennemsnit ventede otte måneder med at købe en ny telefon i tredje kvartal i forhold til kun fire måneder i en tidligere undersøgelse.

Nokia, som er verdens største mobilproducent, nedjusterede i sidste måned sin prognose for det globale marked for håndsæt i 2009 til 1,22 milliarder, men virksomheden vurderer, at salget af smartphones vil holde sig kørende.

"Påvirkningen vil primært være på massemarkedet, men folk vil stadig have smartphones, og det vil de fortsætte med at ville," siger Rick Simonson, Nokias økonomidirektør (chief financial officer, CFO) under en telefonkonference 14. november.

"Det er et voksende segment af markedet, så når vi ser enheder, der faktisk kommer med noget nyt og tilføjer værdi, så udviser folk stadig en stor efterspørgsel på dem."

Nokia er allerede i gang med sparekniven og besluttede for nyligt at fyre 600 ansatte og stoppe med at levere telefoner til større japanske teleselskaber. I løbet af årets tredje kvartal faldt virksomhedens indtjening med 28 procent og omsætningen med fem procent, mens Nokia mistede markedsandele.

Oversat af Thomas Bøndergaard


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Netcompany A/S
Udvikling og salg af forretningssoftware, salg af hosting og konsulentydelser.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Margrethe Vestager ramte ikke Google der, hvor det for alvor gør ondt. Men hun kan nå det endnu
ComputerViews: Googles aktionærer havde blot et skuldertræk til overs for EU's rekordstore bøde på 32 milliarder kroner. Her er en række bud på, hvad EU kan gøre, hvis Google og andre tech-giganter skal rammes, hvor det for alvor gør ondt.
Computerworld
Google svarer igen på Vestagers rekordbøde: Truer med at tage betaling for Android
Google kan begynde at tage penge for Android, der indtil nu har været gratis. Den trussel kommer fra Google i kølvandet på selskabets 32 milliarder-store bøde fra EU.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Du slipper ikke … digitaliseringen rammer også dig og din virksomhed. Men gå ikke i panik, for de fundamentale færdigheder er (næsten) de samme som altid
Hvordan slipper industrivirksomheder i alle størrelser igennem det minefelt af markedskræfter, stadig mere krævende digitale kunder, konkurrencepres og digitale forventninger? Nøglen er at begynde med det fundamentale. Mennesker, smidige processer, digitalt lederskab og tilfredse kunder. Læs dette whitepaper fra Columbus med bidrag fra eksperter og få indsigt i relevant benchmarking. 24 sider på engelsk.