Analyse: Mobilmarkedet vil krympe i 2009

Forbrugernes evige søgen efter en ny, smart mobil vil falde i det kommende år, vurderer analysefirma.

Computerworld News Service: Det globale marked for mobiltelefoner vil blive mindre næste år, da forbrugerne vil beholde deres telefoner længere på grund af de hårde økonomiske tider, siger markedsanalysevirksomheden iSuppli.

Virksomheden nedjusterede sin vurdering af det verdensomspændende mobilmarked og forventer, at leverancerne af håndsæt næste år vil ligge på 1,22 milliarder mobiltelefoner, hvilket repræsenterer et fald på seks procent i forhold til virksomhedens vurdering for 2008 på 1,29 milliarder enheder. Den endelige vurdering for 2008 er også lavere end iSupplis oprindelige vurdering på 1,31 milliarder mobiler.

Med iSupplis nedjustering følger virksomheden trop med analysekollegaen Gartner og mobilproducenten Nokia, der begge også forventer et svagere marked i 2009.

Fra 2010 forventes markedet at genoptage sin vækst, men det vurderes ikke, at leverancerne vil overgå niveauet for i år før 2011.

I alt forventer iSuppli nu, at der vil blive leveret 5,5 milliarder mobiler fra 2009 til 2012, hvilket er et fald på 753 millioner telefoner i forhold til virksomhedens tidligere prognose for denne fireårsperiode.

Nye kommer til trods krise
Den økonomiske nedkøling stopper ikke rundt regnet 500 millioner forbrugere i at underskrive mobil-aftaler for første gang i 2009, men meget af den vækst forventes at komme fra fremkommende markeder, hvor lønningerne er lave, og mobiler med lav pris sandsynligvis sælger bedre end de nyeste, funktionsrige smartphones.

"De dyrere markedssegmenter for funktionsrige mobiler og smartphones drives frem af eksisterende abonnenter, som opgraderer deres mobiler for at drage fordel af nye funktioner og avancerede datatjenester. I takt med at det økonomiske klima forværres, udskyder disse kunder deres køb," fortæller iSuppli.

Gartner har bemærket, at nuværende brugere i Asien-Stillehavsregionen i gennemsnit ventede otte måneder med at købe en ny telefon i tredje kvartal i forhold til kun fire måneder i en tidligere undersøgelse.

Nokia, som er verdens største mobilproducent, nedjusterede i sidste måned sin prognose for det globale marked for håndsæt i 2009 til 1,22 milliarder, men virksomheden vurderer, at salget af smartphones vil holde sig kørende.

"Påvirkningen vil primært være på massemarkedet, men folk vil stadig have smartphones, og det vil de fortsætte med at ville," siger Rick Simonson, Nokias økonomidirektør (chief financial officer, CFO) under en telefonkonference 14. november.

"Det er et voksende segment af markedet, så når vi ser enheder, der faktisk kommer med noget nyt og tilføjer værdi, så udviser folk stadig en stor efterspørgsel på dem."

Nokia er allerede i gang med sparekniven og besluttede for nyligt at fyre 600 ansatte og stoppe med at levere telefoner til større japanske teleselskaber. I løbet af årets tredje kvartal faldt virksomhedens indtjening med 28 procent og omsætningen med fem procent, mens Nokia mistede markedsandele.

Oversat af Thomas Bøndergaard


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere


Computerworld
Her er Danmarks fem bedste CIO'er lige nu: Disse fem it-chefer er nomineret til titlen som Årets CIO 2018
Årets CIO 2018: Den eftertragtede titel som Årets CIO i Danmark skal snart uddeles for 13. gang af Computerworld, IDC og Dansk IT. Her er de fem nominerede til Årets CIO 2018.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
På jagt efter nyt BI-system? … Her er analysen og de 25 vigtigste KPI’er
Et godt BI-system er en central del af en digitaliseret virksomhed. Dette whitepaper fra EG dykker ned i en analyse af de nødvendige overvejelser på det organisatoriske, teknologiske og brugerorienterede niveau. Samtidig får du en liste med 25 vigtige KPI’er inden for ni funktionsområder, så du kan se, hvad andre virksomheder holder øje med.