Analyse: Mobilmarkedet vil krympe i 2009

Forbrugernes evige søgen efter en ny, smart mobil vil falde i det kommende år, vurderer analysefirma.

Computerworld News Service: Det globale marked for mobiltelefoner vil blive mindre næste år, da forbrugerne vil beholde deres telefoner længere på grund af de hårde økonomiske tider, siger markedsanalysevirksomheden iSuppli.

Virksomheden nedjusterede sin vurdering af det verdensomspændende mobilmarked og forventer, at leverancerne af håndsæt næste år vil ligge på 1,22 milliarder mobiltelefoner, hvilket repræsenterer et fald på seks procent i forhold til virksomhedens vurdering for 2008 på 1,29 milliarder enheder. Den endelige vurdering for 2008 er også lavere end iSupplis oprindelige vurdering på 1,31 milliarder mobiler.

Med iSupplis nedjustering følger virksomheden trop med analysekollegaen Gartner og mobilproducenten Nokia, der begge også forventer et svagere marked i 2009.

Fra 2010 forventes markedet at genoptage sin vækst, men det vurderes ikke, at leverancerne vil overgå niveauet for i år før 2011.

I alt forventer iSuppli nu, at der vil blive leveret 5,5 milliarder mobiler fra 2009 til 2012, hvilket er et fald på 753 millioner telefoner i forhold til virksomhedens tidligere prognose for denne fireårsperiode.

Nye kommer til trods krise
Den økonomiske nedkøling stopper ikke rundt regnet 500 millioner forbrugere i at underskrive mobil-aftaler for første gang i 2009, men meget af den vækst forventes at komme fra fremkommende markeder, hvor lønningerne er lave, og mobiler med lav pris sandsynligvis sælger bedre end de nyeste, funktionsrige smartphones.

"De dyrere markedssegmenter for funktionsrige mobiler og smartphones drives frem af eksisterende abonnenter, som opgraderer deres mobiler for at drage fordel af nye funktioner og avancerede datatjenester. I takt med at det økonomiske klima forværres, udskyder disse kunder deres køb," fortæller iSuppli.

Gartner har bemærket, at nuværende brugere i Asien-Stillehavsregionen i gennemsnit ventede otte måneder med at købe en ny telefon i tredje kvartal i forhold til kun fire måneder i en tidligere undersøgelse.

Nokia, som er verdens største mobilproducent, nedjusterede i sidste måned sin prognose for det globale marked for håndsæt i 2009 til 1,22 milliarder, men virksomheden vurderer, at salget af smartphones vil holde sig kørende.

"Påvirkningen vil primært være på massemarkedet, men folk vil stadig have smartphones, og det vil de fortsætte med at ville," siger Rick Simonson, Nokias økonomidirektør (chief financial officer, CFO) under en telefonkonference 14. november.

"Det er et voksende segment af markedet, så når vi ser enheder, der faktisk kommer med noget nyt og tilføjer værdi, så udviser folk stadig en stor efterspørgsel på dem."

Nokia er allerede i gang med sparekniven og besluttede for nyligt at fyre 600 ansatte og stoppe med at levere telefoner til større japanske teleselskaber. I løbet af årets tredje kvartal faldt virksomhedens indtjening med 28 procent og omsætningen med fem procent, mens Nokia mistede markedsandele.

Oversat af Thomas Bøndergaard


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

23. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens It service management: Optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

24. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav?

Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav? Fokus for de fleste virksomheder er på at være på forkant med den digitale udvikling, der går stærkere end nogensinde tidligere. Cisco ved om nogen hvor vigtigt det er at kunne levere ”customer experience” på tværs af teknologiske platforme og med en agilitet der matcher den øgede konkurrence.

01. november 2018 | Læs mere


Premium
Kendt dansk trafik-app virker igen som før: Har lukket ned for Frank Rasmussens adgang til data
Interview: Saphe har stoppet for telerigmanden Frank Rasmussens adgang til trafik-appens data. Det er sket på utraditionel vis, men betyder, at Fartkontrol.nu-appen igen fungerer som før. "Beskyldningerne var rigtige nok, men vi har lukket ned, så vi kan se, at Hopper ikke tager vores data længere," lyder det fra Saphe.
Computerworld
Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester
Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Test jeres it-sikkerhed gratis i 14 dage med Cisco Cloudlock - og få rapport med resultaterne direkte i din indbakke
Du kan nu - kvit og frit - teste banebrydende it-sikkerhedsløsninger fra Cisco. Cisco Cloudlock er en sikkerhedsløsning, der hjælper dig med at kontrollere dine brugeres rettigheder på tværs af systemer. Løsningen fungerer altså med Office 365, Salesforce og lignende, helt usynligt for dine brugere. Efter 14 dage modtager du en rapport direkte i din indbakke med en vurdering af jeres sikkerhedsprofil på tværs af jeres cloud-løsninger. Når du booker en demo, registrerer vi dig i vores system og retter henvendelse til dig via en af vores partnere inden for ganske få dage. Demoen er enkel at installere og kræver ingen ny hardware.