Artikel top billede

Sådan opbevarer du langtidsholdbar data

Ikke al data bør bevares, men verden er fyldt til randen af værdifuldt digitalt materiale, der skal være tilgængeligt i mange år. En ekspertgruppe har analyseret storage-behovet og giver 10 gode råd.

Computerworld News Service: Mængden af digitale data truer med at vokse ud af kontrol. Mere end 452 exabyte af information blev skabt og replikeret i 2008 - hvilket er mere end verdens samlede storage-kapacitet ifølge IDC.

Ikke al data bør bevares, men ifølge en ny rapport er der flere faktorer, der spænder ben for bestræbelsen på at gemme vigtig information:

- man lader stå til
- der er frygt for, at udfordringen ved digital adgang og bevarelse på lang sigt er for stor at håndtere
- der er utilstrækkelige midler
- forvirring og mangel på enighed blandt interessenter.

Der er brug for en ny model til at opbevare data, og det kræver verdensomspændende samarbejde, fortæller Blue Ribbon Task Force on Sustainable Digital Preservation and Access, som består af eksperter fra universiteter, større biblioteker og en it-virksomhed (Microsoft).

"Tilgængelighed og brug af værdifuldt digitalt materiale på lang sigt kræver aktiviteter inden for digital bevarelse, der er økonomisk bæredygtig - med andre ord givet tilstrækkelig finansiering og andre ressourcer løbende for at opnå disse langsigtede mål," skriver arbejdsgruppens medformand Brian Lavoie fra Online Computer Library Center i en pressemeddelelse.

Selvom der ifølge arbejdsgruppen er brug for en løsning, der går på tværs af it-branchen, er der selvfølgelig mange skridt individuelle it-afdelinger kan tage for at implementere en bedre plan for dataopbevaring.

Arbejdsgruppens anden medformand, Fran Berman, som er leder af San Diego Supercomputer Center (SDSC) ved University of California, har her listet 10 råd til bevaring af data.

10 gode råd til data-opbevaring

1. Lav en detaljeret plan for forvaltningen og bevarelsen af dine data fra deres oprettelse til slutningen af deres levetid.

2. Vær opmærksom på dataomkostninger heriblandt hardware, software, support og tid, og inkluder disse i dit generelle it-budget. Afgør om det vil være mere omkostnings-effektivt at regenerere nogle af dine data frem for at opbevare dem over en lang periode.

3. Associer metadata med dine data. Identificer relevante standarder for data- og metadata-indhold og formater og følg dem for at sikre, at dataene kan bruges af andre.

4. Lav adskillige kopier af vigtige data. Opbevar nogle kopier på en anden fysisk lokalitet og på andre systemer.

5. Planlæg fremad med hensyn til overførslen af digitale data til nye storage-medier. Læg budgetter for nye storage- og softwareteknologier, filformat-migrationer og tid. Flyt data til nye teknologier, før dine storage-medier bliver forældede.

6. Tag højde for forandringer i dataforvaltningen. Hvis dataene i sidste ende overgives til et formelt opbevaringssted, institution eller andet bevaringsmiljø, så sikr dig, at de lever op til kravene fra det ny miljø, og at den ny forvaltning faktisk har indvilget i at påtage sig opgaven.

7. Afgør hvilket niveau af 'tillid', der kræves, når der vælges, hvordan data skal arkiveres. Er ressourcerne fra eksempelvis det amerikanske National Archives and Records Administration nødvendige, eller kan du nøjes med Google?

8. Skræddersy planer for bevarelse og adgang til brugeres specifikke behov. Gensekvens-data brugt dagligt af hundredetusinder af forskere på verdensplan kan have brug for en bevarelses- og tilgængelighedsinfrastruktur, der er forskellig fra den infrastruktur, der eksempelvis er brug for til digitale fotos, der i ny og næ kigges igennem af familiemedlemmer.

9. Vær opmærksom på sikkerheden, og hvad der skal gøres for at opretholde dine datas integritet.

10. Kend regulativerne. Du skal vide, om ophavsret, den amerikanske Health Insurance Portability and Accountability Act fra 1996, Sarbanes-Oxley Act fra 2002 eller andre love og regulativer, er relavante for dine data. På den måde kan du sikre dig compliance i din tilgang til forvaltning og offentliggørelse af data.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere