Er WiMAX-investeringerne det rene galimatias?

De danske WiMAX-firmaer får uhyre svært ved at skabe rentable forretninger, mener analytikere. 3G-teknologierne stormer frem og truer med at fjerne hele forretningsgrundlaget for WiMAX.

Selvom der i de senere år er pumpet massive summer i Wimax-bredbånd i Danmark, truer 3G-gennembruddet nu med at fjerne hele Wimax-forretningsgrundlaget.

Selvom Wimax som teknologi er oplagt til trådløst bredbånd, sender udviklingen af 3G, HSPA (Turbo 3G) og på sigt LTE nemlig Wimax-forretningerne ud i en uvis fremtid.

"Jeg tvivler meget på deres fremtid. Det her er et spørgsmål om volumen og dermed et spørgsmål om at kunne levere til den laveste pris," lyder det fra Poul Ernst Jessen, aktieanalytiker i Danske Bank.

Han bakkes op af Torben Rune, Netplan.

"Wimax er blevet overhalet både indenom og udenom af 3G og er derfor havnet lidt i en blindgyde," siger han.

Inden jul led Wimax-fronten et nederlag, da Alcatel-Lucent meddelte, at selskabet nu vil neddrosle investeringer i Wimax-udvikling for i stedet at fokusere på den konkurrerende teknologi, LTE, der bliver en videreførelse af 3G og Turbo 3G.

Samtidig lød konklusionen i en rapport fra Infonetics Research, at finanskrisen og konkurrencen fra LTE betyder en nedgang i Wimax-investeringerne.

Røde tal hele vejen rundt
De tre danske Wimax-leverandører, Clearwire, Butlernetworks og Elro (Skyline), kæmper alle tre med røde regnskabstal. Butlernetworks og Clearwire har tilsammen haft underskud på i omegnen af 280 millioner kroner i de seneste fire år.

Selvom det koster mange penge at opbygge en bredbåndsforretning med infrastruktur og det hele, ser fremtiden meget dyster ud, mener Poul Ernst Jessen, Danske Bank.

"På den traditionelle mobilside har du mastodonter som Ericsson og Nokia, der pusher hele LTE-udviklingen. Teknologisk og volumenmæssigt vil det simpelthen føre til, at de kan tilbyde billigere hardware og netværk, end man kan på Wimax-siden," siger aktieanalytikeren.

Det er specielt selskaber som Ericsson, Nokia Siemens og Alcatel-Lucent, der gør meget for at skabe tillid til LTE, og de danske teleselskaber ser da også først og fremmest LTE som fremtidens teknologi til det trådløse bredbånd.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud 2018 - outsourcing eller on premise?

Cloud handler ikke længere om billige servere eller storage. Det handler om at ruste sig til at kunne gøre idéer til digital innovation til virkelighed. På denne konference kan du blive klogere på, hvordan man kan satse strategisk på cloud-modellen. Mød eksperter, leverandører og andre cloud-brugere og bliv inspireret til nye satsninger i din egen virksomhed.

20. september 2018 | Læs mere


The New World of Data

Få styr på de nye muligheder og de nyeste tendenser inden for næste generations IT-infrastruktur. Bliv inspireret af de ledende teknologiaktører og hør hvordan TopDanmark og Rambøll har draget fordel af de nye muligheder både i relation til de tekniske og økonomiske aspekter samt en optimeret brugeroplevelse.

25. september 2018 | Læs mere


Kunstig intelligens: Bring din virksomhed ind i fremtiden

På denne konference ser vi nærmere på gode, bæredygtige business cases med kunstig intelligens. Vi zoomer ind på de konkrete teknologier, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

26. september 2018 | Læs mere


Premium
C2IT opkøber dansk it-konsulenthus: Tidligere Sentia-boss med ledende roller i begge selskaber har forhandlet prisen
Interview: Michael Meister er del af ledelsen i både C2IT og Softhuset, som lægges sammen. Den tidligere Sentia-direktør har forhandlet prisen og varetaget Softhusets interesser i forhandlingerne, men fortsætter i C2IT efter handlen.
Computerworld
En slags nekrolog: Den fikse, kompakte smartphone er endegyldigt død
Det her bliver lidt af en af en nekrolog. Men med ugens iPhone-lancering ser fremtiden skidt ud for dem, der foretrækker en mobil, som kan betjenes med en hånd.
CIO
Machine learning og kunstig intelligens med Jesper Steen Møller "Der er rigtigt meget teknik som for nogen ser nærmest magisk ud"
Tech fra Toppen: Hvornår det giver mening at bruge machine learning - og hvordan du kommer bedst muligt i gang? Få svaret i den seneste udgave af Computerworlds podcast "Tech fra toppen" med datalog Jesper Steen Møller.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
NY 2018 it-survey: Hvad skaber arbejdsglæde for it-professionelle i Danmark?
IT-jobbank og Computerworld har i tæt samarbejde udarbejdet den seneste arbejdsglæderapport for it-professionelle i Danmark. Med mere end 3.000 respondenter får du og din virksomhed et unikt og fyldestgørende indblik i, hvad I skal fokusere på, når I skal rekruttere og ikke mindst fastholde jeres it-medarbejdere. Derudover viser rapporten overraskende, at mere end halvdelen af de adspurgte overvejer at skifte job i løbet af de de næste 24 måneder.