Er WiMAX-investeringerne det rene galimatias?

De danske WiMAX-firmaer får uhyre svært ved at skabe rentable forretninger, mener analytikere. 3G-teknologierne stormer frem og truer med at fjerne hele forretningsgrundlaget for WiMAX.

Selvom der i de senere år er pumpet massive summer i Wimax-bredbånd i Danmark, truer 3G-gennembruddet nu med at fjerne hele Wimax-forretningsgrundlaget.

Selvom Wimax som teknologi er oplagt til trådløst bredbånd, sender udviklingen af 3G, HSPA (Turbo 3G) og på sigt LTE nemlig Wimax-forretningerne ud i en uvis fremtid.

"Jeg tvivler meget på deres fremtid. Det her er et spørgsmål om volumen og dermed et spørgsmål om at kunne levere til den laveste pris," lyder det fra Poul Ernst Jessen, aktieanalytiker i Danske Bank.

Han bakkes op af Torben Rune, Netplan.

"Wimax er blevet overhalet både indenom og udenom af 3G og er derfor havnet lidt i en blindgyde," siger han.

Inden jul led Wimax-fronten et nederlag, da Alcatel-Lucent meddelte, at selskabet nu vil neddrosle investeringer i Wimax-udvikling for i stedet at fokusere på den konkurrerende teknologi, LTE, der bliver en videreførelse af 3G og Turbo 3G.

Samtidig lød konklusionen i en rapport fra Infonetics Research, at finanskrisen og konkurrencen fra LTE betyder en nedgang i Wimax-investeringerne.

Røde tal hele vejen rundt
De tre danske Wimax-leverandører, Clearwire, Butlernetworks og Elro (Skyline), kæmper alle tre med røde regnskabstal. Butlernetworks og Clearwire har tilsammen haft underskud på i omegnen af 280 millioner kroner i de seneste fire år.

Selvom det koster mange penge at opbygge en bredbåndsforretning med infrastruktur og det hele, ser fremtiden meget dyster ud, mener Poul Ernst Jessen, Danske Bank.

"På den traditionelle mobilside har du mastodonter som Ericsson og Nokia, der pusher hele LTE-udviklingen. Teknologisk og volumenmæssigt vil det simpelthen føre til, at de kan tilbyde billigere hardware og netværk, end man kan på Wimax-siden," siger aktieanalytikeren.

Det er specielt selskaber som Ericsson, Nokia Siemens og Alcatel-Lucent, der gør meget for at skabe tillid til LTE, og de danske teleselskaber ser da også først og fremmest LTE som fremtidens teknologi til det trådløse bredbånd.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere


Premium
Tung Atea-dominans på hardware-markedet helt ok, mener SKI: "Hvis en virksomhed vokser sig stor, er det typisk også fordi, den gør et eller andet rigtigt. Der er ikke noget i vejen med at være dominerende"
Der er glimrende konkurrence på markedet for det offentliges hardware-indkøb, selv om Atea lander de fleste ordrer, mener SKI. "Det er min opfattelse, at der er en glimrende og benhård konkurrence på hardwaremarkedet. Det er ikke nemt at være aktør på det marked," siger udbudsdirektør i SKI, Christian Lunding.
Computerworld
Kæmpe-cyberangreb afsløret: Millioner af computere hacket - pilen peger (igen) mod Rusland
Pilen peger entydigt mod Rusland, mener USA og Storbritannien. Se stor advisory om angrebet, der har inficeret millioner af routere, switche og lignende i virksomheder og myndigheder.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
På jagt efter nyt BI-system? … Her er analysen og de 25 vigtigste KPI’er
Et godt BI-system er en central del af en digitaliseret virksomhed. Dette whitepaper fra EG dykker ned i en analyse af de nødvendige overvejelser på det organisatoriske, teknologiske og brugerorienterede niveau. Samtidig får du en liste med 25 vigtige KPI’er inden for ni funktionsområder, så du kan se, hvad andre virksomheder holder øje med.