Artikel top billede

Milliard på spil i kriseramt dansk bredbåndsselskab

Investeringer for op mod en milliard kroner var ikke nok til at MidtVest Bredbånd kunne undgå betalingsstandsning. Formand fortryder finansieringsform.

Det kriseramte bredbåndsselskab MidtVest Bredbånd gik i betalingsstandsning, fordi bankerne smækkede kassen i.

Nu fortæller formanden for virksomhedens bestyrelse, Flemming Poulsen - som er direktør i en af ejervirksomhederne NOE - at problemerne bunder i, at efterspørgslen efter fiber er kommet langsommere i gang end ventet, og at MidtVest Bredbånd har valgt en forkert finansieringsform.

Formanden har siden virksomheden gik i betalingsstandsning forrige fredag arbejdet på at bringe MidtVest Bredbånd ud af krisen.

Flemming Poulsen vil ikke sige meget om de løsningsmodeller, der arbejdes med.

"Det kan jeg ikke udtale mig om. Vi drøfter situationen med forskellige mennesker, og jeg kan ikke indikere, hvad vi vil gøre. Ejerne har bedt mig om at få forelagt de muligheder, der er, og jeg kan ikke sige, hvilken retning vi går i," lyder det fra formanden.

"Vi holder møder med en bred kreds," siger Flemming Poulsen.

Milliard investeret

Ifølge formanden har ejerkredsen og MidtVest Bredbånd brugt op mod en milliard kroner på at nedlægge bredbånd.

MidtVest Bredbånd har investeret 600 millioner kroner i netværk, mens elselskaberne i ejerkredsen har investeret det resterende.

Flemming Poulsen mener, at hovedårsagen til problemerne er finanskrisen, men kan i tilbageblik godt pege på flere beslutninger, som har været med til at føre til betalingsstandsningen.

"Betalingsstandsningen er forårsaget af finanskrisen og bankerne, der pinedød skal have trukket noget likviditet hjem," siger Flemming Poulsen.

"Hvis jeg skulle tilbage og sige, hvor er det jeg begik fejlen, så er svaret noget i retning af, at MidtVest Breebånd i højere grad burde have anvendt en længere tidsplan. Kabler er et meget langsigtet forbrugsgode. Der kommer kunder, men de kommer knap så massivt, som vi havde troet. Vi har endnu ikke set et øget behov for fiber drevet af nye tjenester. Så salget af høje hastigheder og tillægsydelser har skuffet i forhold til de oprindelige forventninger," siger Flemming Poulsen.

Men det er ikke kun manglende efterspørgsel, der har skubbet MidtVest Bredbånd ud i krisen.

Leasing sårbar for krise

"Den største fejl er, at vi ikke har anvendt en mere langsigtet finansieringsform, måske obligationer. Men vi har baseret os på kortsigtet bankfinansiering, fordi det var meget nemmere og mere fleksibelt," siger formanden.

MidtVest Bredbånd har desuden finansieret en del aktivt udstyr via leasing og det har eksponeret virksomheden endnu mere for finanskrisen.

"Det kan man godt sige," lyder det kort fra formanden, som dog ikke mener, at der var grund til at stille spørgsmålstegn ved modellen, da man valgte den.

"Vi har ikke set leasingmodellen som noget odiøst. Den er over årene blevet meget anvendt i alle grene af erhvervslivet. Det var et spørgsmål om, hvordan vi skulle finansiere udbygningen, og det er en populær måde at gøre det på," siger han.

Med hensyn til værdierne i MidtVest Bredbånd forklarer formanden, at mens ejerselskaberne altså sidder på det direkte accesnet ude lokalt, så ejer MidtVest Bredbånd det overordnede net. En del af det tekniske udstyr er leaset, men langt fra det hele.

"Der er ikke leaset udstyr, som er gravet ned i jorden. Og det er ikke alt, der står over jorden, som er leaset," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere