Telesektorens fyrtårn har kniven for struben

Motorola lukkede sin afdeling i Aalborg. Dermed har flere internationale spillere trukket sig ud af byen, der har mange virksomheder specialiseret inden for trådløs kommunikation.

Inden for mobilindustrien går det stærkt. Rigtig stærkt. Det ved de alt om i Aalborg, hvor en lang række producenter igennem tiden har haft afdelinger.

Senest har den amerikanske mobilgigant Motorola lukket og slukket og dermed sendt 260 - primært højtuddannede - medarbejdere på jobjagt. Et slag for Aalborgs telesektor, som endnu en gang er hårdt presset.

"Tre gange har folk erklæret teleklyngen død. Det sker hver gang, når mobiltelefonien er ved at bevæge sig over til næste generation," fortæller Bent Dalum, der er institutleder ved Institut for Erhvervsstudier på Aalborg Universitet.

Institutlederen nævner eksemplerne, da sektoren i byen er blevet hårdt presset. Første gang da mobil­standarden GSM blev indført som anden generation omkring 1990, igen da skiftet skete til 3G i 2001 og senest i 2008, da overgangen til den fjerde generation, 4G, er undervejs.

Professor: Klyngen er død
Mens Bent Dalum afviser at erklære klyngen død, er professor Anders Drejer fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet ikke bange for at hamre et par søm i kisten.

Professoren er en del af ekspertgruppen i Innovationsrådet, der skal udpege Danmarks muligheder i videnssamfundet.

"Klyngen er død. Det, der er tilbage, er en række virksomheder, der fungerer som rådgivere, og det kan man ikke leve af ret længe. Der er ikke nogen primær vidensproduk­tion eller produktion tilbage," lyder dommen fra Anders Drejer.

Sven Vestergaard er formand for Norcom, som er et netværk for televirksomheder i Aalborg-området, og han afviser, at det er slut med teleklyngen i Aalborg. Det er ganske vist et tilbageslag for området, at Motorola lukker, men der er også muligheder, forudser formanden.

"Historien viser, at Aalborg kan klare det, og det er nok det vigtigste. Det går op og ned, og på et tidspunkt kan det kun gå op igen. Miljøet her er så stærkt, at vi kan komme igennem," siger Sven Vestergaard.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere


Business intelligens: Tag dine data-analyser til next level

Dataanalyserne skal leveres hurtigt og gerne i realtid, og selve softwareløsningen skal være grafisk flot, brugervenlig og tilgængelig på alle platforme. Mød en række eksperter inden for BI, analytics og big data, og få indblik i de nyeste teknologiske muligheder samt gode råd til din strategi og de forretningsmæssige overvejelser.

06. februar 2018 | Læs mere


Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Vestas’ CIO stopper: Torben Bonde trækker sig efter 19 år på posten
Interview: Torben Bonde har været CIO i Vestas i de seneste 19 år og har været øverste chef for mange hundrede it-medarbejdere i en global it-organisation, men nu er det slut. Her fortæller Torben Bonde om fremtidsplanerne.
Comon
Microsofts Surface Book 2 kan nu købes i Danmark - men prisen er høj
Microsofts egen hybrid-computer med et dedikeret grafikkort kan nu købes i Danmark, men særligt den store 15 tommer-model får også en høj pris.
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.