Dommere anklages for sjusk i overvågningssager

Dommerne i Danmark er for rundhåndede med at udstede dommerkendelser i sager om tele-overvågning, lyder det fra en advokat. Det er loven, der er for mild, svarer dommerne igen.

Dommer-standen i Danmark er kommet på anklagebænken, når det drejer sig om at udstede dommerkendelser til politiet i ordensmagtens mange tele-overvågningssager.

Kritikken går på, at landets juridiske håndhævere er for sløsede, når det kommer til at udstede dommerkendelserne til politiet.

I 2006 blev der således udstedt 3.477 dommerkendelser på 3.572 anmodninger svarende til, at flere end 97 procent af politiets forespørgsler blev imødekommet af en dommer i Danmark. I andet halvår af 2007 var tallene på 1.060 dommerkendelser ud af 1.071 anmodninger - eller 99 procents imødekommenhed hos dommerne.

"Statistikken viser, at politiet stort set får medhold i alle forespørgsler, og man skal nok have en grundigere proces, hvor politiet i større udstrækning skal kunne dokumentere, hvorfor man lige skal have udleveret teledata på en mistænkt. Domstolene er simpelthen for føjelige," siger advokat Henrik Stagetorn.

Han får opbakning fra Jens Ottosen-Støtt, som er juridisk direktør i Telia og formand for teleoperatørernes brancheorganisation.

"Dommerne undersøger kun formelle ting som eksempelvis om sagen indeholder kriminalitet med en strafferamme, og politiets forespørgsler undergår reelt ingen kvalitativ bedømmelse hos dommerne. Dommerkendelserne bliver på den måde udstedt mere eller mindre automatisk," fortæller Jens Ottosen-Støtt.

Dommer-formand: Vi følger lovgivningen
Formand for Dommerforeningen, Jørgen Lougart, har hørt kritikken før.

"Det er svært at vægre sig mod kritikken, men det er jo åbenbart den pris, man har valgt, for at have et retssamfund, der straffer forbrydere. Dommerne følger jo bare loven," lyder hans svar på angrebene.

Jørgen Lougart understreger derfor, at hvis man synes, der bliver aflyttet for meget, så skal loven strammes op.

Ikke entydige løsninger
Samtidigt påpeger dommer Jørgen Lougart, at der er sager, hvor overvågning af flere personer kan være givtigt.

Det drejer sig eksempelvis om narkosager, hvor tiltag som telefonaflytning oftest bliver benyttet.

"Narkosager involverer oftest mange personer, og man kan godt aflytte fem personer, men kun få dømt og fængslet to af dem, fordi de tre andre er sprunget fra handlen. Så er spørgsmålet jo bare, om aflytningen af de sidste tre personer er forkert - og det mener jeg ikke, at der er et entydigt svar på," siger Jørgen Lougart.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Om få år vil næsten alle danskere have adgang til hurtigt bredbånd: Region Hovedstaden kommer til at halte mest bagefter
Overgangen til højhastigheds bredbånd i Danmark sker langt hurtigere end ventet. Om få år vil blot 24.000 danske husstande ikke have hurtigt bredbånd. Region Hovedstaden vil halte mest bagefter.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.