Artikel top billede

(Foto: Foto: Air France)

Ryanair klar med luft-telefoni

Det irske lavprisselskab Ryanair lancerer mobiltelefoni i udvalgte fly. Indtil videre dog med SMS og datatrafik, men kan senere udvides til opkald.

Ryanair har igennem flere år arbejdet med at tilbyde passagererne mobiltelefoni undervejs på flyvninger. Nu er tjenesten klar i de første 20 af selskabets fly, hovedsageligt baseret i Dublin, Irland, med planer om at udvide til resten af flåden over de næste 18 måneder.

Mens flykabinen af mange ses som det sidste sted, man helt kan slippe for at høre på andres samtaler, ser Ryanair et marked for højtflyvende telefoni.

Almindeligt mobilnetværk

Løsningen, som er udviklet af OnAir, fungerer som et helt almindeligt telefonnetværk, men er i første omgang begrænset til SMS og datatrafik.

Deciderede opkald kan senere komme på tale, hvis der viser sig at være interesse for det.

"Vi forventer, at efterspørgslen vil vokse hurtigt og håber, at kunder fra alle teleselskaber snart vil kunne ringe eller skrive hjem fra 30.000 fods (10 kilometer, red.) højde," udtaler Michael O'Leary, direktør i Ryanair, i en pressemeddelelse.

Priserne for at bruge mobilnettet svarer til roamingpriser udenfor EU alt efter, hvilken aftale mobilbrugerens udbyder har med OnAir, og vil være i omegnen af 3,50 kroner for en SMS, 8 til 17 kroner for at sende eller modtage en e-mail, forudsat der ikke er vedhæftet større filer (over 100 kb), og opkald vil blive prissat i størrelsesordenen 13 til 25 kroner i minuttet.

For at kunne bruge tjenesten, skal det pågældende telefonselskab altså have en aftale med OnAir. På nuværende tidspunkt er der aftaler på plads med selskaberne O2 og Vodafone. Kunderne hos yderligere 50 europæiske selskaber skulle også kunne bruge netværket allerede nu.

Satellit-telefoni

Rent teknisk fungerer Ryanairs mobilløsning ved, at mobiltelefonen forbinder til flyets antenne, i form af et mini-GSM netværk, som det ville ske med en almindelige telefonmast. Herfra sendes opkald og data via en Inmarsat SwiftBroadband satellitforbindelse til jorden, hvor det forbinder til OnAirs egen infrastruktur, og videre ud i verden.

Brugen af netværket er kun mulig, når et særligt "Mobil OnAir"-skilt lyser, når flyet ligger i en højde af 10.000 fod (tre kilometer) eller over, og af sikkerhedshensyn kan piloten til enhver tid slå kommunikationen fra.

Tilsvarende løsninger er allerede tilgængelige på businessclass ved udvalgte flyvninger fra selskaberne British Airways, Air France og det Dubai-baserede Emirates.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Consultant - Finance, Insurance, Pension

Politiets Efterretningstjeneste

Netværks- og/eller firewallspecialister i PET

Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S (SKI)

IT-udvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere