Artikel top billede

Digital revolution i Danmark står i stampe

Den digitale revolution i Danmark står på en række områder i stampe, viser nye tal. "Man kan ikke forvente tordnende tal hvert år," mener Den Digitale Taskforce.

Den digitale revolution i det offentlige er foreløbig udskudt. På en række områder er udviklingen gået i stå sammenlignet med 2007, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

"Det er klart, at der er nogle områder, hvor man godt kunne have ønsket sig en hurtigere udvikling," siger Lars Frelle-Petersen, kontorchef i Den Digitale Taskforce.

Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser en række tilbageskridt i forhold til 2007:

- Færre statslige myndigheder tilbyder i dag, at man kan se personlige data fra de administrative systemer.

- Færre virksomheder benytter sig af digitaliserede blanketter, når de skal svare til myndighederne.

- Antallet af dokumenter, som det offentlige modtager elektronisk fra borgerne, er stagneret.

- Antallet af elektroniske dokumenter, der sendes rundt omkring i det offentlige er faldet.

- Andelen af sager, der håndteres papirløst, har været stagnerende.

Noget af dette kan muligvis forklares som følge af de øgede virusangreb på de offentlige systemer, men samlet set er det kun 21 procent af offentlige myndigheder, der har oplevet den slags ubehageligheder.

Topledelsen træder til

Digitaliseringen af den offentlige forvaltning har dog fået større interesse fra det topledelsen.

I 73 procent af det offentliges digitaliseringsprojekter har topledelsen fået en styrende rolle. Det er en stigning fra 64 procent i 2007.

"Det er værd at notere, at digitaliseringen af det offentlige optræder mere markant i den generelle udviklingsplan for det offentlige," siger Lars Frelle-Petersen.

"Udviklingen har da også på nogle andre områder været positiv. Det drejer sig blandt andet om den stigende brug af hjemmesiderne borger.dk og virk.dk samt, at topledelsen i det offentlige har taget digitaliseringen til sig, så der er opstået et større ledelsesmæssigt ansvar."

Nogle af de barrierer, der har været for implementeringen af den digitale forvaltning, skyldes, at ressourcerne har været knappe.

Men det har måske fra politisk side været svært at frigøre flere ressourcer til digitaliseringen, hvis dokumentationen for, at digitaliseringen medfører ressourcebesparelser, ikke har været til stede.

Det offentlige peger i både 2007 og 2008 på, at netop frigørelsen af ressourcer ved overgangen til digital forvaltning er noget af det, man mærker mindst.

Indskærpelse af målsætninger

Det er derimod en forhøjelse af kvaliteten i opgaveløsningen og borgerservicen, der understreges, når det offentlige selv skal fremhæve de effekter, der er opnået ved digitaliseringen.

Ifølge Lars Frelle-Petersen er det ikke kun ressourcerne, det drejer sig om, hvis man vil nå den fælles digitaliseringsstrategi for 2007-2010.

"Det er forsat en klar ambition, at vi når strategiplanen for 2007-2010. Det kræver blandt andet, at man indskærper målsætningerne og forsat understøtter myndighederne i at nå dem," siger Lars Frelle-Petersen.

"Man kan blandt andet gøre dette ved at have flere e-dage i det offentlige og ved at gøre det obligatorisk for virksomhederne at aflevere deres sager elektronisk."

Andre positive elementer

Der er en række positive elementer i udviklingen af den offentlige sektors brug af it.

I kommunalt regi er de digitale serviceydelser blevet øget en del i forhold til sidste år.

Samtidig er handlingsplaner for grøn it kommet på banen i hver fjerde offentlige myndighed på trods af, at konceptet med grøn it først blev lanceret i foråret 2008.

Den elektroniske sagsbehandling og den elektroniske sagsstyring er også øget i løbet af året i de offentlige myndigheder.

Derudover kan man notere, at brugen af open source har oplevet en stigning i det offentlige.

"Overordnet set kan man ikke forvente tordnende tal i udviklingen hvert år. Det er en vedvarende proces at digitalisere den offentlige forvaltning. De fællesoffentlige parter investerer i disse år massivt i at udvikle nye og mere sammenhængende løsninger. Vi er i gang med et langt, sejt træk," siger Lars Frelle-Petersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere