Artikel top billede

"Vitterlighedsprocessen er jo, at der er et vidne, der har set mig skrive under. Men personen har jo ikke set mig skrive under," siger Asger Jensby. Foto: Torben Klint

Jensby om falsk underskrift: Banken tjekkede ikke

Danske Bank godkendte falsk underskrift, der skulle ligne den fra formanden i IT Factory. "Hvorfor ringede banken ikke til mig?" spørger Asger Jensby.

14. oktober 2008, kun godt en måned inden Stein Bagger forsvinder i Dubai, skriver Stein Bagger og en medunderskriver under på et dokument fra Danske Bank, der giver yderligere kredit.

Dokumentet er underskrevet af Asger Jensby, men der er tale om en falsk underskrift, oplyser TV Avisen, der er i besiddelse af dokumentet.

To eksperter i at vurdere ægtheden af underskrifter siger, at det ikke er Asger Jensbys underskrift.

Danske Bank har dog godkendt dokumentet og erhvervskundechefen i den pågældende afdeling har sågar underskrevet en vitterlighedserklæring om, at de to var til stede ved underskrivelsen.

Ring til mig

"Vitterlighedsprocessen er jo, at der er et vidne, der har set mig skrive under. Men personen har jo ikke set mig skrive under, for det er definitivt ikke min underskrift," siger Asger Jensby til TV Avisen.

"Jeg har det dårligt med at se, at min underskrift er blevet forfalsket, og man kunne jo bare have ringet til mig og bedt mig om at bekræfte, at jeg havde skrevet under. For så kunne vi have slået fast, at dokumentet var ukendt for mig," forsætter den tidligere formand.

Banken siger, at den er blevet fuppet.

"Det har vist sig, at vores kontrol ikke har været god nok, og at vi er blevet svindlet. Der er sket det, at man har oparbejdet en tillid til kunden, stolet på kunden og ikke været helt så formel omkring underskriftsprocedurerne," skriver bankens pressechef i en mail til TV Avisen.

Er alle underskrifter falske?

Tilbage på pressemødet 1. december 2008, da sagen brød ud i offentligheden, understregede bestyrelsesformand Asger Jensby, at der var en lang række forfalskede underskrifter på dokumenter i IT Factory.

Blandt andet på dokumenter, der var udarbejdet i forbindelse med leasingaftaler.

Danske Bank har iøvrigt meddelt, at man vil gå efter revisorselskabet KPMG og eventuelt IT Factorys bestyrelse, hvis de har handlet forkert og ikke overholdt sine forpligtelser, for at få dækket bankens tab.

Men tidligere har embedsmænd under erhvervsminister Lene Espersen (K) revset bankernes rolle i IT Factory-sagen.

Et internt notat sagde, at den type lån, der er ydet i forbindelse med IT Factory, er samme type lån, der er skyld i, at flere banker er krakket i Danmark.

Notatet blev udarbejdet et par uger inden, et bredt flertal i Folketinget vedtog bankpakke 2, hvor bankerne fik lånemuligheder for 100 milliarder kroner af statskassen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere