Artikel top billede

Opgaven bliver både større og dyrere, end den oprindeligt var vurderet til, sagde Jan Cilius Nielsen, it-chef i Statens It, i december.

Her er det omtumlede liv for Statens It

Statens It har kun eksisteret i et lille års tid - de fleste måneder kun på skrivebordet. Centerets leder Jan Cilius Nielsen har i dag 60 ansatte under sig.

En støvet rapport fra Finansministeriet proppet med en masse tal og den usexede overskrift 'Administrative servicecentre i staten' blev starten for det omtumlede liv for statens it-center.

Bag tallene i rapporten fra janaur 2008 lå en bombe.

Regnedrengene i ministeriet pønsede nemlig på at gøre indhug i noget af det allerhelligste i embedsmændenes hverdag: de såkaldte ressortområder.

Planen var, at fremover skal hele 15 ministerier afgive magt over it-driften til ét center.

Stordriftsfordelene skal malkes. Op imod 700 millioner skulle spares årligt, hvilket samtidig ville medføre færre arbejdspladser i staten.

Projektet kom ikke helt heldigt fra start, da Computerworld kom i besiddelse af rapporten, inden medarbejdere, fagforeninger eller andre aktører var orienteret om planerne.

Historierne 6. februar 2008 om blandt andet, at skatteminister Kristian Jensen (V) fik centeret under sig, gav genlyd.

"Skatteministeren gives via kongelig resolution ansvaret for at udbyde og drive opgaver vedrørende it for alle statslige institutioner," lød det i rapporten fra Finansministeriet.

Reaktioner i nord og syd

Eksperter var begejstret for ideen, der fik et 13-tal på den gamle karakterskala.

"Det er meget imponerende. Det er lige til et 13-tal. Jeg troede ikke, at Finansministeriet turde tage det store skridt," sagde direktør Michael Karvø fra Center for Digital Forvaltning, CEDI.

Og dagen efter Computerworlds afsløring giver regeringen sin officielle blåstempling af projektet.

"Der er ingen tvivl om, at vi vil få en markant synergieffekt ved at samle statens it-opgaver. Vi får mulighed for at gennemføre nogle effektiviseringer, som vi i langt højere grad kan gøre i et samlet forløb," siger skatteminister Kristian Jensen.

Men ikke alle er glade.

It-fagforeningen Samdata er stærkt utilfreds med informationsnivauet til medarbejderne i staten.

Nervøse medarbejdere kimer fagforeningen ned, fordi det af Finansministeriets rapport fremgår, at der bliver færre it-arbejdspladser i staten.

"Det er fint at læse det i Computerworld, men vi ville gerne have været orienteret inden," siger formand Pia Brade fra Samdata 12. februar.

Opbygningen tager form

I april 2008 udpeges fra Skat en midlertidig sekretariatsleder til Statens It.

Og umiddelbart efter ansættes 15 medarbejdere fra en række ministerier til at deltage i arbejdet.

En måneds tid senere tiltræder CIO Jan Cilius Nielsen som direktør for Statens It.

Han er en rutineret herre med erfaring fra nogle af Danmarks store virksomheder.

I maj får Centeret også en fysisk adresse i København.

Stille og roligt øges antallet af medarbejdere til 60 personer i oktober 2008.

Hov - beregningerne er usikre

29. oktober 2008 kan Computerworld pludselig fortælle, at de beregninger, der ligger bag etableringen af statens it-center, hviler på et meget tyndt grundlag.

"Det har været svært at tilvejebringe valide økonomidata, hvilket har gjort det vanskeligt at estimere et besparelsespotentiale ved en bedre samordning," står der i en rapport fra Finansministeriet.

I december 2008 må skatteminister Kristian Jensen da også erkende, at statens it-center hviler på et tyndt grundlag.

"Vi må erkende, at den første dataindsamling manglede en del. Vi er i gang med en ny indsamling af data," siger ministeren.

Dyrere end forudset

Også i december 2008 kommer det frem i Version2 og på Computerworld, at projektet faktisk ser ud til at blive en del dyrere end forventet.

12. december 2008 antyder it-chef Jan Cillius Nielsen fra Statens It, at etableringen af centeret kan blive endog noget dyrere end forventet, da man blandt andet har fundet 1.500 ekstra servere.

"Det eneste, vi kan sige, er, at opgaven er større, end den oprindeligt blev vurderet til. Vi har nu 46.000 brugere, vi skal servicere, hvor det oprindeligt var 35.000," siger Jan Cilius Nielsen.

Det er formodentlig netop de nye beregninger og forhandlinger mellem Finansministeriet og Statens It, der lader til at have udløst en sand rygtestorm om centerets fremtid i denne uge.

Rygter, der atter har sendt fagforeningen op i det røde felt på grund af dårlig kommunikation til medarbejderne om, hvad der skal ske.

Sikkert er det dog, at Jan Cillius Nielsen fortæller til Computerworld, at centeret bliver forsinket to-tre år.

Men der er næppe skrevet den sidste linje om det omtumlede liv for statens it-center.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere