Artikel top billede

WWW bliver limen i fremtidens virksomhed

WWW i de næste 20 år: World Wide Web ændrer virksomheders kultur radikalt. It-chefen får det ikke nemmere i de næste 20 år, vurderer Preben Mejer, der ridser fremtiden for nettet op.

Det var browseren, som for alvor satte skub i internetudviklingen for 20 år siden. Efter omkring fem år med e-mail som den primære internet-anvendelse, gav Timothy John Berners-Lee med World Wide Web og tilhørende browser mulighed for, at vi lige pludselig kunne stille information til rådighed for alverden, så alle havde mulighed for at finde den.

Det fortæller Preben Mejer, der er direktør for Innovation Lab.

I dag, 20 år senere, er vi kommet igennem adskillige udviklingsmæssige nåleøjer, der har skabt det internet, vi kender i dag. Med browseren eksploderede World Wide Web i første omgang i millioner af hjemmesider, som nødvendiggjorde den første søgemaskine, forklarer Preben Mejer.

Nu har vi rundet en anden milepæl i udviklingen, forklarer Preben Mejer.

"Vi er kommet gennem skiftet fra en pc-centrisk verden til en net-centrisk verden. Det var web 2.0 der førte os det største skridt ind i den æra.

Applikationer i browseren

Det næste, der kommer til at ske, er en kombination af, at browseren bliver et lanceringssted for programmer og widgets og den slags ting. Det kan man også se med de nye browsere, som eksempelvis Google Crome som er orienteret i den retning, forklarer direktøren.

Dette skubber ifølge Preben Mejer også på en udvikling på isenkramsiden. Apparaterne bliver platforme for afvikling af små programmer i en browser. Derfor arbejder de store spillere på software- og applikationssiden på at få udviklingen på plads her.

"Det sker nu med pc'ens bortgang og netbook'ens fremkomst. Samtidig tror jeg, at grænserne mellem netbooks og smartphones bliver totalt opløst, og vi får en vifte af ekstremt transportable enheder i alle mulige farver og faconer," siger han.

En af udfordringerne bliver på kortere sigt at få applikationerne til at virke, når vi er koblet af nettet.

På længere sigt får vi det semantiske web, som dog stadig er et stykke ude i fremtiden, vurderer Preben Mejer og peger på, at vi allerede nu begynder at se semantiske web-applikationer.

"Der er ingen tvivl om, at den næste store revolution i internettets historie bliver det semantiske web, når det for alvor begynder at gribe om sig."

It-chefen får det ikke nemmere

Med det semantiske web vil virksomhederne befinde sig i en verden, hvor alt er webbaseret. På positivsiden giver det en meget fleksibel verden, mens det negative vil være betydelige sikkerhedsrisici.

"Det bliver ikke nemmere at være it-chef i fremtiden. Det bliver en større udfordring, fordi folk ønsker at bruge de applikationer, som de har vænnet sig til eller lige er faldet over," siger han.

Dermed vil det være slut med at spise medarbejderne af med en pc med installeret kontorpakke. Folk vil forlange at bruge det samme isenkram, som de kan lide at bruge, ligegyldigt om det er en iPhone eller Mac, samt de skiftende web 2.0 applikationer efter behov.

"En it-chefs rolle bliver i fremtiden med fokus på sikkerheden og at udstikke retningslinier for, hvordan man bruger det her. Og så vil desktop-virtualiseringen selvfølgelig være en vigtig del af det, fordi man skal kunne bruge alle virksomhedens programmer på en mere eller mindre tilfældig maskine," siger Preben Mejer.

Web 2.0 ændrer kulturen

Ifølge Preben Mejer påvirker den ændrede brug af applikationer, skabt af web 2.0-gennembruddet, virksomhedernes kultur.

"Web 2.0 og Facebook har vist en tendens i retning af, at sociale netværk betyder meget, og i fremtiden vil det være limen i en virksomhed," siger han.

Mens virksomhedens medarbejdere indtil videre generelt har været samlet på en adresse, vil det fremover ikke være miljømæssigt comme il faut at rejse mange kilometer for at tage på arbejde.

"Det vil blive mere og mere almindeligt, at vi arbejder sammen med mennesker, vi måske aldrig møder i virkeligheden," siger han.

Og på grund af den organisationsstruktur, som virksomhederne på den måde efterhånden antager, vil social service networking betyde meget for at holde sammen på det hele, fortæller Preben Mejer.

Han tvivler dog på, at det bliver Facebook, men nogen der kommer efter, som bliver limen i fremtidens virksomhedskultur.

"De har rodet ind i nogle problemer omkring måden, de misbruger folks data, der gør, at de ender med at have en dårlig karma, hvis ikke de skynder sig at få styr på det med ejerskabet af data," siger han.

Tror det frie internet vil bestå

Internettet blev født frit og fungerede, især i de første år, nogenlunde som det vilde vesten. Senere er juraen gået på nettet, primært båret af kampen mod ulovlig fildeling, og det påvirker den oprindelige lovløse frihedskultur.

Forsvarerne af det frie internet ser lovgivning, regulering og retssager som en ensretning og censurering af internettet, som de frygter vil ende som en slags kabel-tv.

Men Preben Mejer har et lysere syn på fremtiden end denne vision. Han tror, at internettet også i fremtiden vil forblive frit, selvom det periodisk vil reguleret, sådan som det eksempelvis er sket med den danske Pirate Bay-spærring.

"Det kan godt være, at jeg er naiv, optimistisk og tror på fremtiden. Men det gør jeg. Jeg tror, at det forbliver frit. Man kan forestille sig dele, som bliver lukket og betalbart. Men nettet er jo i virkeligheden bare et billede på det virkelige liv," siger Preben Mejer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere