Artikel top billede

Tidligere Hitachi-leder dømt for ulovlig prissætning

Hitachi-chef kendt skyldig i ulovlig kartel-dannelse på priser for LCD-paneler sammen med andre teknologi-giganter.

Computerworld News Service: Hitachi Displays tidligere senior-leder for salg og marketing er blevet kendt skyldig i at deltage i en international sammensværgelse, hvor priserne på LCD-paneler solgt til Dell er blevet fastlagt på forhånd.

Sakae Someya er den ottende person, der må stå ansigt til ansigt med justitsministeriets anklager om, at de har været med at til fastlægge ulovlige priser på 'Thin Film Transistor-Liquid Crystal Display' (TFT-LCD) paneler.

Sakae Someya arbejdede hos Hitachi fra 2001 til 2004, og han står anklaget for at have overtrådt den såkaldte 'Sherman Act', som er en antimonopol-lov, der giver mulighed for bøder på op til 5,6 million kroner (eller det dobbelte af offerets tab) og fængselsdomme på op til 10 år.

Ifølge rettens papirer fastslår dommen, som blev givet tirsdag ved retten i Californien, at Sakae Someya har konspireret med andre om at sætte konkurrencen ud af spil ved på forhånd fastsætte priserne på de TFT-LCD-paneler, der efterfølgende skulle sælges til Dell til brug i bærbare computere.

Justitsministeriet fortæller, at der i 2006 blev solgt TFT-LCD-paneler for omkring 393 milliarder kroner.

"Praktisk talt alle amerikanske forbrugere er blevet påvirket af TFT-LCD-konspirationen," bedømmer Scott Hammond, der står i spidsen for det amerikanske justitsministeriums anti-monopol-division.

To repræsentanter fra Hitachi ville ikke umiddelbart kommentere på dommen.

Ud over de otte personer har det amerikanske justitsministerium i forbindelse med undersøgelsen også anklaget fire selskaber. Foreløbigt har ministeriet udstukket bøder på mere end 3,2 milliarder kroner i sagen om de ulovlige priser.

Andre teknologi-giganter har allerede erkendt

Justitsministeriet fortæller, at Sakae Someya skulle have mødtes med konkurrenter for at diskutere priserne på de TFT-LCD-paneler, der skulle sælges til Dell.

På møderne har repræsentanterne fra LCD-producenterne indvilliget i at fastsætte priserne, og deltagerne har desuden taget forskellige forholdsregler, der skulle sørge for, at aftalen ikke blev opdaget.

Den 15. december erklærede LG Display sig skyldig i deltagelse i en konspiration med det formål at fastsætte priserne på TFT-LCD-paneler, og selskabet blev idømt en bøde på 2,2 milliarder kroner.

Det er den næsthøjeste bøde, som justitsministeriets anti-monopol-division nogensinde har uddelt.

Dagen efter erklærede Sharp sig skyldig i at have deltaget i tre forskellige konspirationer, der alle havde til formål at fastsætte priserne på TFT-LCD-paneler, der skulle sælges til Dell, Apple og Motorola. I den forbindelse blev selskabet idømt en bøde på 673 millioner kroner.

Den 14. januar erklærede Chungwa Picture Tubes sig skyldig i at have deltaget i den samme, verdensomspændende konspiration som LG, og selskabet måtte derefter betale 364 millioner kroner i bøde.

Den 10. marts måtte også Hitachi Displays erklære sig skyldig og betale bøden på 174 millioner kroner for selskabets deltagelse i konspirationen.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere