Artikel top billede

"Man udstiller staten som nogen, der ikke kan køre it-projekter. Dermed udstiller man de medarbejdere, der er ansat i staten, regionerne og kommuner som om, de er inkompetente," mener Pia Brade, formand for SAM-DATA. (Foto: Sisse Jarner/HK Samdata)

It-fagforening: Statens It skader branchen

Kaosset omkring det kuldsejlede Statens It er skadeligt for de statslige it-ansatte. Finansministeriet har fejlet, mener SAM-DATA's formand.

Det store prestigeprojekt Statens It er ude i stormvejr.

Selvom projektet ikke er gået helt på grund, bliver der øjensynligt behov for en slæbebåd og et langt sejt træk for at få det i mål, erkender direktøren for Statens It, Jan Cilius Nielsen.

Og den megen blæst har skadet it-medarbejdere i staten, mener Pia Brade, formand for SAM-DATA, der organiserer it-ansatte i både staten og det offentlige.

"Man udstiller staten som nogen, der ikke kan køre it-projekter. Dermed udstiller man de medarbejdere, der er ansat i staten, regionerne og kommuner som om de er inkompetente," siger hun.

It-folk bliver stemplet som fiasko

Og det er ikke tilfældet, mener Pia Brade. Medarbejderne ender i stedet som de store tabere.

"Problemerne med Statens It skyldes ikke, at statsansatte ikke kan finde ud af at køre it-projekter, for det kan de godt. Men det skræmmer folk væk, at vi konstant kan læse i aviserne, at staten og det offentlige i det hele taget ikke kan finde ud af at køre it-projekter," siger hun.

"Enhver it-medarbejder med en smule sans for karriere vil stille spørgsmålstegn ved at sidde i sådan en organisation, der gang på gang viser, at den ikke kan finde ud af at køre it-projekter," siger Pia Brade.

"Det er Finansministeriets skyld"

Hun er i stedet gal på Finansministeriet, som hun mener ikke har været opgaven voksen.

"Den udvikling, vi har set, er, at man går ud og sælger en brandgod idé på et meget løst grundlag. Man laver det på baggrund af nogle beregninger, som ikke holder i virkeligheden, og så går man ud og siger, at projektet nok er dårligt," siger hun.

Underfinansierede it-projekter

Pia Brade er overbevist om, at der er tale om en bevidst strategi fra Finansministeriets side. Det handler om at få projekterne ført igennem politisk, mener hun.

"Man vil ikke betale det, det rent faktisk koster. Jeg vil skyde på, at man konstant starter it-projekterne underfinansierede. Så kan det kun gå en vej, og det er at blive dyrere," siger hun og fortsætter:

"Bagefter udlægger man det som om, at det er it-projektet i sig selv, der er blevet dyrere. Jeg har en tro på, at man starter de fleste it-projekter underfinansierede, fordi det simpelthen er lettere for Finansministeriet at igangsætte underfinansierede projekter, fordi man så kan få dem solgt og vedtaget," siger hun.

Tvivler på Regionernes it

Efter problemerne med Statens it føler Pia Brade sig ikke overbevist om, at planerne om en lignende sammenlægning af regionernes it er helt gennemtænkte.

"Samtidig med, at man har sparket Statens it til hjørnet, så kommer man med regionsrapporten, der vil lave det samme. Så bliver det lidt underholdende, for så vil man lave et regionscenter på samme måde, som man vil lave Statens it. Gad vide, hvor godt et grundlag man vil lave regionerne på nu?," spørger hun tvivlende.

Hun savner i stedet flere svar fra Finansministeriet.

"Jeg mangler nogle klare udmeldinger. It-folkene er ikke interesserede i at få at vide, at det hele går i stå. De vil gerne vide hvorfor. Finansministeriet mangler de gode forklaringer," siger hun.

"Jeg savner, at de også kommer ud med en status på, hvordan det går. Man skal være hjerteligt velkommen til at erkende sine fejl, men det er ikke det samme som at gå ind og lukke døren og lade være med at sige noget," siger Pia Brade, formand for SAM-DATA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere